Αντιαισθητική φιέστα Τσίπρα, συνοδεία Δ. Κουτσούμπα, στο ''Μουσείο'' Ν. Μπελογιάννης στην Αμαλιάδα

8125

Αποτελεί πρόκληση και μάλιστα βάναυση, η επικοινωνιακή φιέστα δημαγωγικής εσωτερικής κατανάλωσης που οργανώνει η κυβέρνηση με την κάθοδο του Αλ. Τσίπρα στα εγκαίνια της Μόνιμης Έκθεσης «Νίκος Μπελογιάννης», στο σπίτι του μεγάλου εκτελεσμένου αγωνιστή στην Αμαλιάδα.
Τι σχέση έχει και τι να τιμήσει ένας πρωθυπουργός που ξεπούλησε τις αρχές, τις αξίες και το πρόγραμμα που διακήρυσσε, βάζοντας φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του σε ένα κατοχικό μνημόνιο καταστροφής της χώρας, με τη μνήμη και τις παρακαταθήκες του Νίκου Μπελογιάννη, ο οποίος για να μην υπογράψει μια δήλωση, κάτι πολύ λιγότερο από το εγκληματικό για τον τόπο μνημονιακό χαρτί του Τσίπρα, προτίμησε το εκτελεστικό απόσπασμα;
Η υποκρισία και η ευτέλεια, ο διασυρμός και η έλλειψη κάθε σεβασμού σε μαρτυρικά σύμβολα φαίνεται πως περισσεύουν, επιτείνοντας την δραματική παρακμή στη χώρα.
Και ο Δ. Κουτσούμπας, όμως, τι νόημα έχει να εγκαινιάζει και αυτός ένα σύμβολο ανιδιοτέλειας και ηρωισμού, όπως είναι η Μόνιμη Έκθεση για τον Νίκο Μπελογιάννη, στο σπίτι που μεγάλωσε, κάτω από την πολιτική αιγίδα και την πολιτική επικοινωνιακή καταιγίδα μιας νεομνημονιακής κυβέρνησης, που μιλάει στο όνομα της Αριστεράς μόνο και μόνο για να την εξευτελίζει;
Τι νόημα, επίσης, έχει η παρουσία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε μια τέτοια «ιερή» τελετή, που μετατρέπεται σε φιέστα, μαζί με τους δορυφόρους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, όπως η Φ. Γεννηματά, ο Στ. Θεοδωράκης και ο Βασ. Λεβέντης, που όπως έχει γραφτεί θα συμπαρευρεθούν στην Αμαλιάδα και ο οποίοι συναποτελούν την αυριανή συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία προετοιμάζουν παρασκηνιακώς τα βρώμικα κέντρα χειραγώγησης της πολιτικής ζωής;
ΥΓ. Και μια λεπτομέρεια: Ο δημοκράτης δήμαρχος Ήλιδας, όλως τυχαίως, παρέλειψε αντιδεοντολογικά και αντιθεσμικά να στείλει πρόσκληση και στην ΛΑ.Ε για τα εγκαίνια της Μόνιμης Έκθεσης, καταδεικνύοντας την πολιτική μεροληψία του και την «παρέα» που η εξουσία επιλέγει για τα εγκαίνια. Όχι, φυσικά, γιατί, όπως πληροφορούμεθα, η ΛΑ.Ε θα πήγαινε στην στημένη για έναν ρόλο «φιέστα», αλλά γιατί η παράλειψη αυτή δείχνει και αποκαλύπτει τις προθέσεις των βρώμικων κέντρων και των παρατρεχάμενών τους.

10 Σχόλια

  1. Σαφώς καταδικαστέα η μη πρόσκληση της ΛΑΕ. Αλλά από την άλλη σύντροφοι, αν δεν παρευρισκόταν το ΚΚΕ, θα άφηνε να παίζουν μονότερμα τα κοπρόσκυλα που θα παρευρεθούν στο σπίτι τού Μπελογιάννη; Ολίγη σοβαρότης δεν βλάπτει.
    Σπύρος Καυτατζόγλου
    Μαθηματικός
    Μέλος ΚΚΕ

    • Καταρχάς, σύντροφε Σπύρο, χαιρόμαστε που αναγνωρίζετε ότι η ΛΑ.Ε έπρεπε να έχει προσκληθεί στην εκδήλωση. Από την άλλη θεωρούμε, ότι το ΚΚΕ μπορούσε να διαφοροποιηθεί με πολύ πιο σαφή τρόπο από την φιέστα που διοργάνωσε η κυβέρνηση και στην οποία συμμετείχαν και πολιτικοί αρχηγοί που σε καμία περίπτωση δεν έχουν εμπνευστεί ούτε από τη δράση, ούτε εν γένει από το προσωπικό παράδειγμα και τη στάση ζωής του Νίκου Μπελογιάννη. Με ποιον ακριβώς, θα μπορούσε ασφαλώς να το κρίνει το ίδιο το ΚΚΕ.

  2. Για την ιστορια και μονο, ο Μπελογιαννης ηταν μελος του ΚΚΕ εξωτερικου οπως ολοι εσεις να το λεγατε και σαν τετοιος εκτελεστηκε. Επομενως ο μονος που δικαιουταν να παει στην Αμαλιαδα ηταν ο Κουτσουμπας.
    Και παλι για την ιστορια αυτοι που ουσιαστικα δωσανε το Μπελογιαννη ηταν οι <<αριστεροι της ΕΔΑ οι οποιοι σ΄αντιθεση με το ΚΚΕ εξωτερικου που επεμενε να κατεβει ο Μπελογιαννης βουλευτης με την ΕΔΑ για να μην εκτελεστει ειπαν οχι (πχ Μ. Κυρκος).
    Ετσι λοιπον ο Μπελογιαννης ανηκει στην αριστερα οπως θελετε και σας βολευει, αλλα ανηκει στο ΚΚΕ και μονο.
    Η ιστορικη αληθεια φιλε μου ειναι αυτη και αν θες την δημοσιευεις, αν δε θες παλι κακο στην ιστορια.

    • Θα σας πρότεινα να διαβάσετε κάποια σοβαρή εκδοχή της ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα… Καταρχάς, ουδέποτε υπήρξε κανένα ΚΚΕ «Εξωτερικού». ΚΚΕ Εσωτερικού υπήρξε από το 1968 και μετά, ως προϊόν διάσπασης του ΚΚΕ. Κατά δεύτερον, η ΕΔΑ δημιουργήθηκε με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, προκειμένου να διοχετευθεί η δράση των μελών του σε έναν «νόμιμο» πολιτικό φορέα, αφού το ΚΚΕ, ως γνωστόν, τα χρόνια εκείνα ήταν παράνομο. Ο Μπελογιάννης, μάλιστα, επέστρεψε τότε στην Ελλάδα ΑΚΡΙΒΩΣ για να στήσει τους πρώτους οργανωμένους πυρήνες της ΕΔΑ και, εν γένει, να οργανώσει την πολιτική πάλη των μελών του ΚΚΕ στις νέες, μετά τον Εμφύλιο, συνθήκες. Τρίτον, ο Μπελογιάννης ήταν κομμουνιστής, στέλεχος του ΚΚΕ, αλλά η πολιτική και κοινωνική του δράση αφορούσε σε όλον τον ελληνικό λαό. Συνεπώς, ως προσωπικότητα ανήκει σε όλους/-ες αυτούς/-ες που εξακολουθούν να εμπνέονται από αυτήν και τιμούν τη δράση του, χωρίς να τίθεται κανένα προαπαιτούμενο για τον πολιτικό χώρο στον οποίο σήμερα ανήκουν.

  3. Ο Ν.Μ,εκτελεστηκε γιατι ηρθε να ανασυγκροτησει το ΚΚΕ(υπαρχουν κι αλλες αποψεις βεβαια).
    Ομως αν Αληθινα η ΛΑΕ θελει Υπερσπασπιση της μνημης του Ν.Μ,πρεπει να πει “απεταξαμην” στο καπιταλισμο με οποιοδηποτε νομισμα,και να επεξεργαρστει τροπους για το πως θα γινει μια 2η σοσιαλιστικη εμπειρια απαλαγμενη απο τα λαθη της 1ης και αξιοποιωντας τις επιτυχιες της 1ης.
    Αν μια φορα δεν μπορεις να τιμας τον Ν.Μ,με τον Συριζα,ποσο περισσοτερο με την ΛΑΕ που φτυνει την Πολιτικη Μαννα του Ν.Μ.

    • Όρκους πίστης δεν χρωστάει σε κανέναν… Η πολιτική της φυσιογνωμία είναι ξεκάθαρα αντικαπιταλιστική και υποστηρίζει την ανάγκη για μετάβαση της κοινωνίας μας (αλλά και των κοινωνιών των άλλων χωρών) στον σοσιαλισμό. Ίσως θα ήταν προτιμότερο το ΚΚΕ να ξαναδεί το ιδεοληπτικό σχήμα «τι ευρώ τι δραχμή, ένας είναι ο καπιταλισμός» και να θυμηθεί την εποχή που ορθά αντιτίθετο στο Μάαστριχτ, τη Λισαβόνα και τη λεγόμενη «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση»… Πριν λίγα χρόνια, το ΚΚΕ κατηγορούσε όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα ως «κόμματα του ευρωμονόδρομου»… Πώς σήμερα έχει φτάσει να υποστηρίζει ουσιαστικά ότι το νόμισμα δεν έχει σημασία, αλλά το πρόγραμμα που ακολουθείται;;; Έλεγε μήπως κάτι διαφορετικό η προ διάσπασης πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ;;; Μόνο η τότε «Αριστερή Πλατφόρμα» είχε ξεκάθαρη και σταθερή τοποθέτηση εναντίον του ευρώ και της ΕΕ, η οποία όμως, δυστυχώς, δεν έγινε ποτέ πλειοψηφική. Εάν το ΚΚΕ δει πιο ξεκάθαρα ορισμένα πράγματα, ίσως κατανοήσει κάποια στιγμή ότι ο εχθρός βρίσκεται απέναντι και όχι δίπλα του.

  4. Επειδή η συζήτηση έχει ξεφύγει και ενόψει συνεδρίου, ας θυμηθούμε τον συγγραφέα:
    Σου δείχνει τα κόκκινα γράμματα που στάζουν ακόμα μπογιά. Όλα τούτα τα ντουβάρια θα χρειαστεί να τα ξύσουν απ´ τους σουβάδες τους, να τα βάψουν δυο, ίσως και τρία χέρια και πάλι οι πέτρες θα ξερνούν το χρώμα που ήπιαν και θα φωνάζουν ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ ΚΚΕ ΠΕΕΑ.
    Στρατής Τσίρκας, Ακυβέρνητες Πολιτείες, η Νυχτερίδα.
    Σπύρος Καυτατζόγλου
    Μαθηματικός
    Μέλος ΚΚΕ

    • Συμφωνούμε, σύντροφε Σπύρο. Αλλά ας θυμόμαστε και ότι ο Στρατής Τσίρκας έγραψε (και μέσα στις «Ακυβέρνητες Πολιτείες») και άλλα πράγματα, κριτικά διακείμενα προς το ΚΚΕ. Ας τα λαμβάνουμε υπόψη μας κι αυτά κι εκείνα. Καλή επιτυχία, βεβαίως, στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή οι δρόμοι όλων των αριστερών πολιτικών δυνάμεων θα συσπειρωθούν σε ένα μέτωπο με κοινό πρόγραμμα και σκοπούς.

  5. Σαφώς και έγραψε, εξ ου και η διαγραφή του, κάκιστα κατά τη γνώμη μου. Μην ξεχνάμε ότι η Νυχτερίδα κυκλοφορεί το 1965, με τον Τσίρκα ήδη διαγραμμένο! Κατά τα λοιπά, θερμές ευχαριστίες για τις ευχές σας και καλούς αγώνες!
    Σπύρος Καυτατζόγλου
    Μαθηματικός
    Μέλος ΚΚΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας