Έχασε και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας στο ουκρανικό το Φανάρι-Απόλυτη απομόνωση

1875
αρχιεπίσκοπος

Το Φανάρι έχει χάσει την στήριξη από όλες σχεδόν τις αυτοκέφαλες Εκκλησίες αναφορικά με το ζήτημα της χορήγησης αυτοκεφαλίας στους σχισματικούς του Κιέβου, οδηγούμενο στην απόλυτη απομόνωση. Όλες οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες ή στηρίζουν την κανονικότητα και τον Μητροπολίτη Ονούφριο ή ζητούν διάλογο Φαναρίου-Μόσχας προς επίλυση των διαφορών. Ανάμεσα σε αυτούς και παραδοσιακοί υποστηρικτές του Φαναρίου όπως τα Ιεροσόλυμα ή η Ρουμανία, στην οποία μάλιστα έφτασε πριν λίγες ώρες για επίσημη επίσκεψη ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ένας άλλος παραδοσιακός σύμμαχος του Φαναρίου, κατά πως φαίνεται κρατάει αποστάσεις από τις αποφάσεις του για το ουκρανικό.

Ίσως η μοναδική που δεν είχε τοποθετηθεί για το θέμα ήταν η Εκκλησία της Αλβανίας και ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Όπως αποκαλύπτεται όμως ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έχει λάβει θέση.

Στις αρχές Οκτωβρίου υπενθυμίζεται ότι ο Πατριάρχης Μόσχας είχε γράψει σε όλους τους επικεφαλής των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών για να τους ενημερώσει για τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία και να προτείνει την έναρξη μιας πανορθόδοξης συζήτησης για το θέμα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος λοιπόν απέστειλε ένα απαντητικό μήνυμα στις 10 Οκτωβρίου, όπου εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η υλοποίηση του ουκρανικού σχεδίου αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης «θα γίνει μια βόλτα μέσα από ένα ναρκοπέδιο”, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο ιστότοπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η επιστολή του χρονολογείται μια μέρα πριν η Ιερά Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης αναγγείλει ότι συνεχίζει κανονικά με τα σχέδιά της για τη δημιουργία αυτοκέφαλης εκκλησίας στην Ουκρανία, ότι αποκαθιστά τους ηγέτες και τα μέλη των δύο σχισματικών ομάδων της Ουκρανίας και ότι αίρει το έγγραφο μεταβίβασης της Μητρόπολης Κιέβου στη Ρωσική Εκκλησία.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ακούγεται οτιδήποτε από την Αλβανική Εκκλησία είτε επίσημα είτε ανεπίσημα από τότε που έγινε γνωστό αυτό το καλοκαίρι ότι η Κωνσταντινούπολη σκοπεύει να δημιουργήσει μια νέα αυτοκέφαλη εκκλησία στην Ουκρανία. Ωστόσο, το 2015, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ο οποίος όπως είπαμε είναι στενά συνδεδεμένος  με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αφού ξεκίνησε στην Αλβανία ως Πατριαρχικός Έξαρχος, περιέγραψε τις δράσεις του Φιλάρετου Ντενισένκο και του σχισματικού  «Πατριαρχείου Κιέβου» ως δαιμονικές και εγωιστικές, λέγοντας ότι ο Φιλάρετος δίνει ένα κακό παράδειγμα για την Εκκλησία.

Στην πρόσφατη επιστολή του ο Αναστάσιος εξέφρασε την άποψή του ότι οι αντίθετες φατρίες θα παραμείνουν αντίθετες και ότι ένα σχίσμα θα ξεσπάσει στον ορθόδοξο κόσμο και ότι μοιράστηκε προσωπικά αυτή την άποψη με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο της κατά τη διάρκεια συνάντησης στο νησί της Κρήτης.

Από τότε που έγραψε την επιστολή του, βέβαια, η Ρωσική Ιερά Σύνοδος διέκοψε την κοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

«Μοιάζει με μια επικίνδυνη επιχείρηση με απρόβλεπτες παρενέργειες. Οι αντίθετες ομάδες θα διατηρήσουν την ατομικότητά τους και τη συνοχή, όπως συνέβη πολλές φορές σε διάφορες τοπικές εκκλησίες. Ως αποτέλεσμα, αντί της ενότητας της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία, φαίνεται να υπάρχει ο κίνδυνος διαχωρισμού στην ενότητα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας «, γράφει ο προκαθήμενος της Αλβανικής Εκκλησίας αδειάζοντας το Φανάρι!

Σημείωσε επίσης ότι «θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει ένα σχίσμα στην παγκόσμια Ορθοδοξία».

«Μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων θα ήταν ένα οδυνηρό χτύπημα στην εμπιστοσύνη στην Ορθοδοξία, η οποία πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Ανεξάρτητα από το πόσο αδύνατο μπορεί να φανεί, πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να «κάνουμε τα πάντα» για να επιστρέψουμε στη Σύναξη των προκαθημένων και τον προγραμματισμό μαις νεάς Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι θα βρουν αυτές τις προτάσεις μη ρεαλιστικές και τελικά ανέφικτες «, δήλωσε ο Μακαριώτατος.” Ωστόσο, είμαι πεπεισμένος ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ρεαλιστής αν δεν πιστεύει σε θαύματα και ότι τα πράγματα που είναι αδύνατα για τους ανθρώπους είναι δυνατά για το Θεό (Λκ. 18:27).

Ιλαρίων

Στο μεταξύ «το σχέδιο για τη δημιουργία ενιαίας τοπικής εκκλησίας στην Ουκρανία είναι καταδικασμένο”, ανέφερε το Πατριαρχείο Μόσχας σε νέα παρέμβαση.

«Αυτή τη στιγμή γίνεται απολύτως προφανές ότι ο [πρόεδρος της Ουκρανίας Πιότρ Πόροσενκο] δεν θα καταφέρει να ενοποιήσει την κανονική Εκκλησία με τις σχισματικές ομάδες”, δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, επικεφαλής του Συνεδριακού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων.

«Ένας λαϊκός που παρεμβαίνει στις υποθέσεις της εκκλησίας είναι βέβαιο ότι θα κάνει λάθη. Αυτός [ο Πόροσνενκο] το έχει ήδη κάνει και θα κάνει περισσότερα», είπε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας