Έρχεται καταιγίδα μεταμνημονιακών αξιολογήσεων

1273

Μια καταιγίδα μεταμνημονιακών αξιολογήσεων, επισκέψεων, αποστολών εκθέσεων και συστάσεων σχεδιάζεται στο πλαίσιο της επιτήρησης της χώρας τα επόμενα χρόνια. Ουσιαστικά υποβάλλει σε συνεχές “τεστάρισμα” μεταμνημνονιακού τύπου την κυβέρνηση μέσα από το πλέγμα τριπλής επιτήρησης της Κομισιόν, των αποστολών των 4 θεσμών και των αποφάσεων του Eurogroup για τις παρεμβάσεις στο χρέος που συνδέονται με αιρεσιμότητες.

Το πλέγμα θα ολοκληρωθεί στην πλήρη του μορφή σε… 11 μήνες, τον επόμενο Μάιο, όταν θα γίνουν οι πρώτες επίσημες “συστάσεις” προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του “Ευρωπαϊκού Εξαμήνου”, το οποίο όμως ξεκινά από τον Οκτώβριο με επίκεντρο το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Πολύ πιο γρήγορα, την άλλη εβδομάδα, ξεδιπλώνεται η Απόφαση της Επιτροπής επί του πλαισίου της 4ετούς Ενισχυμένης Εποπτείας, στο τέλος του μήνα αναμένεται η έκθεση του ΔΝΤ, ενώ ξεκινά παράλληλα η μεταμνημνονιακή εποπτεία (που θα διαρκέσει έως ότου αποπληρώσει η Ελλάδα το 75% των δανείων της).

Ενισχυμένη εποπτεία  

Τέσσερις φορές τον χρόνο θα ελέγχεται η Ελλάδα στο πλαίσιο της “Ενισχυμένης Εποπτείας”, ο τρόπος εφαρμογής της οποίας θα ανακοινωθεί την άλλη εβδομάδα με Απόφαση της Κομισιόν η οποία θα ερμηνεύει τον σχετικό κανονισμό και θα ορίζει πώς θα ελέγχονται οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στο Eurogroup του Ιουνίου.

Παράλληλα, δύο φορές τον χρόνο έως και το 2022 θα κρίνει το Eurogroup αν θα “αποδεσμεύσει” τις παρεμβάσεις που συνδέονται με αιρεσιμότητες της Ενισχυμένης αυτής Εποπτείας (600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων και ακόμη 200 εκατ. όφελος από χαμηλότερα επιτόκια).

Μεταμνημονιακή εποπτεία

Κάθε 6 μήνες θα “τρέχει” παράλληλα η “κλασική” μεταμνημονιακή παρακολούθηση που έχουν και τα υπόλοιπα κράτη που πέρασαν από μνημόνια. Πρόκειται για εκθέσεις σαν κι αυτές που συντάσσει σε κάθε ολοκλήρωση αξιολόγησης η Κομισιόν και περιέχουν συστάσεις για το δημοσιονομικό πεδίο, αλλά και για τις αγορές.

Ευρωπαϊκό Εξάμηνο

Επιπλέον,  η Ελλάδα θα πρέπει να εισαχθεί στον 3ο άξονα, αυτόν που παρακολουθεί και τα 27 κράτη-μέλη. Ο λόγος για την παρακολούθηση μέσω του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο με ένα κρίσιμο “κρας τεστ” στον Προϋπολογισμό και τις προθέσεις παροχές. Η διαδικασία της πρώτης αποτίμησης θα γίνει έως τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Μοσκοβισί, αλλά η ολοκλήρωση της ένταξης της χώρας στο πλαίσιο του “Ευρωπαϊκού Εξαμήνου” θα έρθει τον επόμενο Μάιο, όταν θα γίνουν και οι τελικές “συστάσεις” προς την Ελλάδα για την πορεία της. Θα μεσολαβήσει η συνεχής αποστολή στοιχείων εκτέλεσης προϋπολογισμού, η αποστολή του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού, η έκθεση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η εξαμηνιαία υποβολή στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα και το χρέος και πολλά ακόμη “ορόσημα” και εκθέσεις.

ΔΝΤ

Παράλληλα θα τρέχει η αξιολόγηση του ΔΝΤ σε ετήσια βάση (στηριγμένη στο άρθρο 4 του καταστατικού της). Η πρώτη παρουσίαση γίνεται στο τέλος Ιουλίου μαζί με έκθεση βιωσιμότητας χρέους.

Οι έλεγχοι

Για κάποιους αυτή η δαιδαλώδης διαδικασία είναι και η “απάντηση” των δανειστών στο προεκλογικό κλίμα που διαμορφώνεται στην Ελλάδα.  Ουσιαστικά διαμορφώνεται ο κλοιός που “μεταφέρει” χρονικά το περιθώριο όποιων συζητήσεων περί αλλαγών στο μείγμα πολιτικής και στα συμφωνηθέντα για αργότερα, μετά την “έξοδο” της 21ης Αυγούστου αλλά και για μετά τη ΔΕΘ.

Προς το παρόν η έναρξη του “ελέγχου” από τα κλιμάκια των “θεσμών” ορίζεται για τα τέλη Σεπτεμβρίου. Θα ελέγξουν τα δημοσιονομικά στοιχεία και το κείμενο του Προσχεδίου Προϋπολογισμού (1/10 κατατίθεται στη Βουλή). Θα εξετάσουν τις ανακοινώσεις που προαναγγέλλει το ΥΠΟΙΚ για πακέτο φοροελαφρύνσεων, αλλά και τα στοιχεία που θα στείλει η ΕΛΣΤΑΤ στην Eurostat για την πορεία ελλείμματος και χρέους.

Η πολιτική διαπραγμάτευση, ωστόσο, μεταφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες για λίγο αργότερα (κάτι που είναι και “βολικό” πολιτικά σύμφωνα με άλλες πηγές, λόγω και της κρίσιμης αναμέτρησης στη Βαυαρία στις 14/10).

Έως, λοιπόν, τις 15 Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει στους “θεσμούς” το Σχέδιο Προϋπολογισμού της, με στόχο να ενταχθεί στο  “Ευρωπαϊκό Εξάμηνο“.  Από τότε, λοιπόν, και έως τις 20 Νοεμβρίου περίπου (όταν θα πρέπει να καταθέσει το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού στη Βουλή), αναμένεται να διεξαχθεί η μεγάλη “μάχη” για τα μέτρα, τα αντίμετρα και τα διαρθρωτικά μέτωπα.

Οι εκπρόσωποι των “θεσμών” μπορεί κατ’ ιδίαν να “κλείνουν το μάτι” σε κάποιες τροποποιήσεις των συμφωνηθέντων (σ.σ. όπως δημοσίως δήλωσε ήδη και ο Επίτροπος Μοσκοβισί με τις γνωστές αντιδράσεις), αλλά λένε και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να διασφαλίζει τα πρωτογενή πλεονάσματα πιο πολύ απ’ όλα απέναντι στις αγορές.

Μια δεύτερη αξιολόγηση επιχειρείται να λάβει χώρα τον Δεκέμβριο ούτως ώστε να εκταμιευθούν τα 600 εκατομμύρια ευρώ των κερδών ομολόγων, αλλά και για να διασφαλιστεί η διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων (Step Up) με κέρδος επιπλέον 200εκατομμυρίων ευρώ (συνολικά δικαιούται 7 δισ. ευρώ έως και το 2022 από τις δύο παραπάνω κινήσεις). Ανά τρίμηνο θα συνεχισθεί ο έλεγχος, και το 2019, για να “συμπέσει” με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο τον επόμενο Μάιο.

Πηγή: capital.gr – Δήμητρα Καδδά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας