Έκκληση σε ΗΠΑ από Μασούντ: «Θέλω οπλισμό να αντισταθώ στους Ταλιμπάν»

493
Θέλω οπλισμό να αντισταθώ στους Ταλιμπάν

Είναι γιος του επικεφαλής της Βόρειας Συμμαχίας, Αχμάντ Σαχ Μασούντ, ο οποίος επίσης αντιτάχθηκε στους Ταλιμπάν και σκοτώθηκε από την Αλ Κάιντα

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις, επιταχύνουν τις διαδικασίες εκκένωσης των υπηκόων τους και ορισμένων Αφγανών, το υπόλοιπο Αφγανιστάν περίμενε να δει, εάν η ημέρα ανεξαρτησίας του έθνους θα πυροδοτήσει περισσότερες διαμαρτυρίες κατά των Ταλιμπάν.

Διαδηλώσεις στην ανατολική πόλη Τζαλαλαμπάντ την Τετάρτη, σηματοδότησαν την πρώτη μεγάλη επίδειξη συλλογικής δυσαρέσκειας και αψήφισης του καθεστώτος, από τότε που οι αντάρτες κατέλαβαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας, Καμπούλ, στις αρχές της εβδομάδας.

Σε κανονικές εποχές, η χώρα θα γιόρταζε την ανεξαρτησία του Αφγανιστάν το 1919 από τον βρετανικό έλεγχο στις 19 Αυγούστου, αλλά οι σκηνές στην Τζαλαλαμπάντ προδιαθέτουν, ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την πατριωτική ευκαιρία για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυριαρχίας των Ταλιμπάν.

Το κέντρο αντίστασης είναι η κοιλάδα Παντζσίρ, ένα εθνοτικό προπύργιο στα βορειοανατολικά της Καμπούλ. Σε μια δημοσίευση για την Washington Post, ο Αχμάντ Μασούντ, ο ηγέτης του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης του Αφγανιστάν, ζήτησε υποστήριξη και όπλα από τη Δύση για την καταπολέμηση των Ταλιμπάν.

«Γράφω από την κοιλάδα Παντζσίρ σήμερα, έτοιμος να ακολουθήσω τα βήματα του πατέρα μου, με μουτζαχεντίν μαχητές που είναι διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν για άλλη μια φορά τους Ταλιμπάν», έγραψε ο Μασούντ, γιος του Αμχάντ Σαχ Μασούντ, ενός ηγέτη της αντίστασης που σκοτώθηκε πιθανότατα από μαχητές της Αλ Κάιντα για λογαριασμό των Ταλιμπάν το 2001.

«Αγωνιστήκαμε τόσο καιρό για να έχουμε μια ανοιχτή κοινωνία, όπου τα κορίτσια θα μπορούσαν να γίνουν γιατροί, ο Τύπος μας θα μπορούσε να αναφέρει ελεύθερα, οι νέοι μας θα μπορούσαν να χορέψουν και να ακούσουν μουσική ή να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες στα γήπεδα, που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι Ταλιμπάν για δημόσιες εκτελέσεις και μπορεί σύντομα να ξαναγίνουν», ανέφερε.

Ο Αχάντ Μασούντ είπε, ότι τα στρατεύματά του ενισχύθηκαν από τις δυνάμεις του πρώην αντιπροέδρου Αμρουλάχ Σάλεχ, στρατιωτών του τακτικού αφγανικού στρατού «που εξοργίστηκαν με την παράδοση των διοικητών τους»,  και ανήκουν στις αφγανικές ειδικές δυνάμεις.

Ο Μασούντ είπε, ότι οι μαχητές του έχουν ένα συγκεκριμένο απόθεμα όπλων και πυρομαχικών, “το οποίο έχουμε συλλέξει υπομονετικά, από την εποχή του πατέρα μου επειδή γνωρίζαμε ότι αυτή η μέρα μπορεί να έρθει”.

Διαβεβαίωσε ότι αυτός και οι μαχητές του,  θα υπερασπιστούν το Παντζσίρ ως το τελευταίο προπύργιο της αφγανικής ελευθερίας”.

«Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, οι φίλοι μας στη Δύση πρέπει να  βρουν τρόπο να μας εξασφαλίσουν οπλισμό χωρίς καθυστέρηση» , γράφει, προσθέτοντας ότι «παρακαλεί τους φίλους του Αφγανιστάν να μεσολαβήσουν » για αυτούς.

Ο Μασούντ τόνισε: «Οι Ταλιμπάν δεν είναι πρόβλημα μόνο για τον Αφγανικό λαό. Υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, το Αφγανιστάν θα γίνει χωρίς αμφιβολία το επίκεντρο της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής τρομοκρατίας, καθώς πάλι, θα πραγματοποιηθούν συνωμοσίες ενάντια στις δυτικές δημοκρατίες.

Λαβρόφ: Αντάρτικο κίνημα κατά των Ταλιμπάν δημιουργούν ο αντιπρόεδρος Σάλεχ με τον γιο του Μασούντ

Αντίσταση κατά των Ταλιμπάν σχηματίζεται στην κοιλάδα Παντζσίρ, στα βορειοανατολικά του Αφγανιστάν, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Αμρουλάχ Σάλεχ και τον Αχμάντ Μασούντ, γιο του διάσημου μαχητή κατά των Ταλιμπάν, Αχμάντ Σαχ Μασούντ, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Πέμπτη ο Σεργέι Λαβρόφ.

«Οι Ταλιμπάν δεν ελέγχουν ολόκληρο το έδαφος του Αφγανιστάν», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικων σε δημοσιογράφους, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή με τον Λίβυο ομόλογό του στη Μόσχα.

«Υπάρχουν αναφορές για μια κατάσταση στην κοιλάδα Παντζσίρ, όπου είναι συγκεντρωμένη η αντίσταση του αντιπροέδρου του Αφγανιστάν, Σάλεχ και του Αχμάντ Μασούντ», πρόσθεσε.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για διάλογο χωρίς αποκλεισμούς με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών παραγόντων στο Αφγανιστάν για τον σχηματισμό «αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης».

Σύμφωνα με εικόνες που κυκλοφόρησαν στα social media, ο Σάλεχ και ο Μασούντ, συγκροτούν ένα αντάρτικο κίνημα για να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Ιωάννης Χάρχαρης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας