Άσφαιρες απειλές Meta για κλείσιμο Facebook-Instagram στην Ευρώπη

704
Άσφαιρες απειλές Meta για κλείσιμο

Σκληραίνει η κόντρα της εταιρείας κοινωνικών μέσων δικτύωσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ανεβαίνει η ένταση για τη μεταφορά και την ιδιοκτησία δεδομένων των χρηστών. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook απειλεί να απαγορεύσει τις υπηρεσίες του.

Να αποσύρει το Facebook και το Instagram από την Ευρώπη απείλησε η Meta Platforms, εάν δεν μπορέσει να συνεχίσει να μεταφέρει δεδομένα χρηστών στις ΗΠΑ.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, προς το παρόν, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές επεξεργάζονται εκ νέου τους κανονισμούς σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς ευρωπαϊκών δεδομένων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς η προηγούμενη συμφωνία με τις ΗΠΑ κρίθηκε άκυρη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Ιούλιο του 2020.

Στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η Meta είπε ότι εάν δεν μπορούσε να βασιστεί σε νέες ή υπάρχουσες συμφωνίες -όπως οι λεγόμενες τυποποιημένες συμβατικές ρήτρες- για τη μεταφορά δεδομένων, τότε «πιθανότατα δεν θα μπορούσε να προσφέρει μία σειρά από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram, στην Ευρώπη».

Αν και θεωρείται απίθανο η Meta να αποσύρει τα βασικά προϊόντα της από μια από τις πιο προσοδοφόρες αγορές της, η απάντησή της υπογραμμίζει την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της εταιρείας κοινωνικών μέσων και της ΕΕ σχετικά με την ιδιοκτησία των δεδομένων χρηστών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον έχουν ενταθεί, αλλά «χρειάζονται χρόνο δεδομένης και της πολυπλοκότητας των θεμάτων που συζητήθηκαν και της ανάγκης να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ ιδιωτικότητας και εθνικής ασφάλειας», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στο Bloomberg.

Τον Αύγουστο του 2020, η ιρλανδική αρμόδια επιτροπή προστασίας δεδομένων αποφάσισε ότι η χρήση τυποποιημένων συμβατικών ρητρών από μια εταιρεία για την επεξεργασία ευρωπαϊκών δεδομένων παραβίαζε το GDPR και θα έπρεπε να ανασταλεί για λόγους ιδιωτικότητας. Η τελική απόφαση θα ληφθεί το πρώτο εξάμηνο φέτος.

Οι αρχές προστασίας δεδομένων εξετάζουν ολοένα και περισσότερο αυτά τα είδη συμπληρωματικών μέτρων ασφαλείας που έχουν επιτρέψει στις εταιρείες να πηγαινοφέρνουν δεδομένα ελλείψει νέας συμφωνίας, σύμφωνα με τον Patrick Van Eecke, συνεργάτη και επικεφαλής cyber και δεδομένων στη δικηγορική εταιρεία Cooley LLP.

«Δεν εκπλήσσομαι που οι εταιρείες εκτός Ευρώπης επανεξετάζουν εάν έχει ή όχι νόημα να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες στην ευρωπαϊκή αγορά καθώς δεν απομένουν πολλές επιλογές πια», δήλωσε ο Van Eecke.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook απειλεί να απαγορεύσει τις υπηρεσίες του. Το 2020 είπε ότι σχεδιάζει να μπλοκάρει τον κόσμο και τους εκδότες στην Αυστραλία από το να μοιράζονται ειδήσεις, σε μια προσπάθεια να αντισταθεί σε έναν προτεινόμενο νόμο που αναγκάζει την εταιρεία να πληρώνει τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης για τα άρθρα τους.

Πηγή: euro2day – Λία Δεληγιάννη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας