«Άνοιγμα» Τσαβούσογλου στην Ιταλία: Να συνεργαστούμε στη Μεσόγειο–Τι είπε για Λιβύη

747
τσαβούσογλου

Συνάντηση εργασίας είχαν την Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ιταλίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Λουίτζι ντι Μάιο, αντίστοιχα.

Στην Τουρκία βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί με την Ιταλία για την επίτευξη μιας σταθερής ειρήνης και μιας πολιτικής διαδικασίας, η οποία θα αποδώσει αποτελέσματα στη Λιβύη» δήλωσε, μετά το πέρας των επαφών, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Ειδική αναφορά έκανε και στα ενεργειακά, διαβεβαιώνοντας ότι Άγκυρα και Ρώμη θα συνεργαστούν για τις ενεργειακές ανάγκες της Λιβύης, επικαλούμενος ως παράδειγμα τον ηλεκτρισμό.

Άνοιξε δε «παράθυρο» συνεργασίας με την Ιταλία για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου:

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ιταλία για την ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε να γίνει μια θάλασσα συνεργασίας, και όχι σύγκρουσης».

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα για την υπογραφή της συμφωνίας περί θαλάσσιων ζωνών στο Ιόνιο, επανέλαβε την πάγια θέση της Ρώμης για μια βιώσιμη και μόνιμη εκεχειρία στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ για συνεργασία στο ζήτημα της Λιβύης.

Η εξέλιξη αυτή, επήλθε μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τσαβούσογλου στην Τρίπολη, έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ – στενού συμμάχου της Άγκυρας.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό την ηγεσία του ισλαμιστή και πιστού συμμάχου του Ερντογάν, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας