Όλοι το ίδιο είναι, λέει ο Cavusoglu για Rutte και Wilders

1369
Cavusoglu

Με τον δικό του τρόπο ερμήνευσε το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, κρατώντας ψηλά την αντιπαράθεση με την Χάγη. Πρόκειται για την ίδια νοοτροπία, είπε ο Cavusoglu, αναφερόμενος στον Rutte και τον Geert Wilders.
Η Αγκυρα κρατά ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ολλανδία μετά την απόφαση της κυβέρνησης Ρούτε να μην του επιτρέψει να πραγματοποιήσει προεκλογική φιέστα στη χώρα για το δημοψήφισμα που θα γίνει στην Τουρκία τον Απρίλιο.
«Πού πάτε; Πού οδηγείτε την Ευρώπη; Έχετε αρχίσει να αποσυνθέτετε την Ευρώπη και να την οδηγείτε στον γκρεμό», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ηγέτες.
«Σύντομα θα ξεσπάσουν θρησκευτικοί πόλεμοι στην Ευρώπη» τόνισε.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε εγκαλέσει την Χάγη για το ρόλο των Ολλανδών κυανόκρανων στη σφαγή της Σρμπρένιτσα.
«Οι Ολλανδοί δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό, ούτε με τον σύγχρονο κόσμο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Αυτοί σφαγίασαν περισσότερους από 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα» συνέχισε.
Ο θύλακας της Σρεμπρένιτσα, όπου το 1995 Σέρβοι της Βοσνίας σκότωσαν τουλάχιστον 8.000 μουσουλμάνους άνδρες, ήταν την περίοδο εκείνη υπό την προστασία των Ολλανδών κυανόκρανων. Αυτή ήταν η χειρότερη σφαγή που έχει σημειωθεί στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η υπόθεση αυτή στοιχειώνει μέχρι και σήμερα την Ολλανδία. Το 2002, εν μέσω της έρευνας που ήταν σε εξέλιξη για το θέμα αυτό η κυβέρνηση παραιτήθηκε ενώ το 2013, μετά από μια απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου, η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θεωρήθηκε υπεύθυνη για τις πράξεις των στρατιωτών της, μολονότι οι κυανόκρανοι ήταν υπό τις διαταγές του ΟΗΕ.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε «εμετική παραχάραξη της ιστορίας» τις πρώτες δηλώσεις που είχε κάνει ο Ερντογάν για τη Σρεμπρένιτσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας