Τραμπ: Έδωσε “πράσινο φως” στην Τουρκία – Προσχηματικές “κυρώσεις”

820
τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας δώσει το πράσινο φως για την τουρκική εισβολή στη Συρία, εμφανίζεται τώρα να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, σε μια ακραία υποκριτική κίνηση στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις διεθνείς αντιδράσεις, αλλά και την πίεση του Κογκρέσου.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα για κυρώσεις που προβλέπουν δέσμευση αμερικανικών πόρων προς την Τουρκία,  ενώ θα παρεμποδίζονται και οι διεθνείς συναλλαγές της. Με το διάταγμα, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα αυξηθούν επίσης κατά 50% οι δασμοί στον χάλυβα, ενώ θα «παγώσουν» την εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκία.

Το διάταγμα έρχεται ως ένα πρώτο μέτρο κυρώσεων, καθώς το Κογκρέσο πιέζει για ακόμη πιο σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας και του Ερντογάν. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο Τούρκος ηγέτης δέχτηκε «αυστηρές παρατηρήσεις» από τον Τραμπ σε επικοινωνία που είχαν, για να σταματήσει την επέλαση του τουρκικού στρατού και να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους.

Παρά τις κυρώσεις, ωστόσο, ο Τραμπ προκάλεσε και πάλι αίσθηση με ένα tweet του, όπου επιστράτευσε ακόμη και τον… Ναπολέοντα Βοναπάρτη!

«Είπα στους στρατηγούς μου, γιατί πρέπει εμείς να πολεμάμε για τη Συρία και τον Άσαντ για να προστατεύουμε τα εδάφη του εχθρού μας; Όποιος θέλει να βοηθήσει τη Συρία να προστατεύσει τους Κούρδους, κανένα πρόβλημα, είτε είναι η Ρωσία είτε η Κίνα είτε ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Ελπίζω να τα πάνε καλά, εμείς είμαστε 7.000 μίλια μακριά», έγραψε χαρακτηριστικά.

Εκτός από την επιβολή των κυρώσεων ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε στον τηλέφωνο τον Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας του να «τερματίσει την εισβολή» των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Aμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έξω από τον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να κηρύξει «άμεσα κατάπαυση του πυρός» κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ο Ταγίπ Ερντογάν  δεσμεύτηκε ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα εισβάλουν στο Κομπάνι.

«Ο πρόεδρος (Τραμπ) εξασφάλισε τη δέσμευση του προέδρου Ερντογάν ότι δεν θα γίνει επίθεση στην πόλη Κομπάνι», είπε ο Πενς σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου έδωσε εντολή στον ίδιο και στον υπηρεσιακό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν να ηγηθούν μιας αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στην Τουρκία για να αποπειραθεί να «βάλει τέλος στην αιματοχυσία».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας