Τραβάει το σκοινί η Τουρκία-Απειλεί ανοιχτά Ελλάδα και Κύπρο

863
ραβάει το σκοινί η Τουρκία

Με προκλητική ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες ενώ εκτοξεύει ανοιχτές απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ απειλεί ευθέως Ελλάδα και Κύπρο με απάντηση στο πεδίο εάν η Λευκωσία ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Η Άγκυρα δεν κρύβει τον εκνευρισμό της μετά τις αμυντικές συμφωνίες της Αθήνας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, τραβώντας το σχοινί στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ, απειλεί την Κύπρο με επέμβαση ως «απάντηση» σε οποιαδήποτε ενέργεια για γεωτρήσεις, ενώ την ίδια στιγμή εξαπολύει κατηγορίες σε Αθήνα και Λευκωσία για προκλητικές κινήσεις «που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Τουρκικό ΥΠΕΞ μέσω του Τανζού Μπιλγκίτς ,(εκπρόσωπος του υπουργείου),  αναφέρει τα εξής:

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ Κυπριακή Δημοκρατία) κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο . Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Τσαβούσογλου: Θα χρησιμοποιήσουμε «σκληρή δύναμη»

Μιλώντας στο TRT World ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο τα «νόμιμα δικαιώματα» και η «κυριαρχία» της Άγκυρας είναι μη διαπραγματεύσιμα και προειδοποίησε με χρήση «σκληρής δύναμης».

«Εμείς τη σκληρή δύναμη τη χρησιμοποιούμε μόνο όταν εξαντληθούν οι άλλες επιλογές και με στόχο να οδηγηθούν τα πράγματα σε διάλογο και σε διπλωματία. Στην Ανατολική Μεσόγειο κινητοποιηθήκαμε, για να αποδείξουμε πως τα νόμιμα δικαιώματα μας και η κυριαρχία μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Παράλληλα ο πρόεδρος μας κ. Ερντογάν έκανε κάλεσμα για συνέδριο παράκτιων χωρών στη Μεσόγειο», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Την ίδια στιγμή τα τουρκικά ΜΜΕ επιτίθενται σε Αθήνα και Λευκωσία για το σχέδιο κατασκευής υποθαλάσσιου καλωδίου ρεύματος εντός της τουρκικής – όπως αναφέρουν – υφαλοκρηπίδας.

Συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του τουρκικού Haber Global αναφέρθηκε: «Υπάρχει μήνυμα για εμάς από την Ελλάδα. Αυτός που μας το στέλνει είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας , Κυριάκος Μητσοτάκης. Η γειτονική χώρα εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο όμως θα περνάει από την υφαλοκρηπίδας μας. Ο Μητσοτάκης γι αυτό το έργο δήλωσε ‘’δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός’’. Αυξάνεται η ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σχετικά με την υφαλοκρηπίδα. Αυτή τη φορά η Ελλάδα με το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο σχεδιάζει να το κατασκευάσει εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αμφισβητεί τα δικαιώματα της Τουρκίας».

Στρατιωτικές ασκήσεις στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Με δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στην «Γαλάζια Πατρίδα» απαντά η Τουρκία στις συμμαχίες που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα και κορυφώθηκαν με τις πρόσφατες υπογραφές των αμυντικών συμφωνιών με Γαλλία και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα πρόκειται για την άσκηση ναρκοπολέμου «Νουσρέτ 2021» στο Βόρειο Αιγαίο και της μεγαλύτερης έκτασης -προετοιμασίας θαλάσσιου πολέμου- «Ανατολική Μεσόγειος 2021» από την 1/11/2021.

Στην άσκηση ναρκοπολέμου, ανοιχτά των Δαρδανελίων λαμβάνουν μέρος δυνάμεις από Αζερμπαϊτζάν, Πακιστάν, Κατάρ, Λιβύη, Μπαγκλαντές, αλλά και χώρες του ΝΑΤΟ όπως Ρουμανία, Ουκρανία Βέλγιο. Ενώ στην άσκηση «Αν. Μεσόγειος 2021», θα πάρουν μέρος ειδικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και του Πακιστάν.

Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τις ασκήσεις ως απάντηση της Τουρκίας στο «πεδίο» με «τον τουρκικό στρατό να εκθέτει για ακόμα μία φορά τη δύναμη του στη θάλασσα».

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Νέο αυστηρό μήνυμα σε Τουρκία

Μεταναστευτικό, ενεργειακή κρίση και προκλητικότητα της Τουρκίας είναι τα θέματα που περιλαμβάνονται στην «ατζέντα» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνεδριάζει σήμερα και αύριο. Όπως προκύπτει από το προσχέδιο συμπερασμάτων, η Ευρώπη ξεκαθαρίζει πως «δεν θα αποδεχτεί καμία απόπειρα τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς», προσθέτοντας επίσης πως καταδικάζει τις «υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της Ε.Ε.».

Η καταδίκη-μήνυμα αναγράφεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων, με αφορμή και τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και την προσπάθεια να υπάρξει μετακίνηση μεταναστών προς τα σύνορα της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Εμμέσως, η αναφορά καλύπτει και την Τουρκία για τα γεγονότα του 2020 στον Έβρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας