Το μεγάλο δίλημμα της Ελληνικής Αριστεράς: Δύση ή Ανατολή (Μαυροκορδάτος ή Κολοκοτρώνης)

τουρκία

Στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη 2019 ο λαός κατά 80% ψήφισε τις μνημονιακές δυνάμεις.

Το 48% ψήφισε τους κλασσικούς (γερμανόφρονες) μνημονιακούς (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και το 32% τους νεότερους (αγγλόφρονες) μνημονιακούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα μπορούσαμε να πούμε επίσης ότι η συντηρητική γερμανόφρων παράταξη (Γούναρης-Παπάγος-Μητσοτάκης) επικράτησε της φιλελεύθερης-δημοκρατικής παράταξης (Βενιζέλος-Πλαστήρας—Τσίπρας).

Η αντιμνημονιακή Αριστερά πήρε μόνον 11% των ψήφων σημειώνοντας (για άλλη μια φορά) εκλογική αποτυχία.

Η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε ευρωπαϊστικά κόμματα παρ’ ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση και εξασθενεί συνεχώς στον διεθνή ανταγωνισμό.

Τις πταίει και τι πταίει;

ΕΑΜ: Άκρως αναγκαίο αλλά ανύπαρκτο

Το 1941, όταν πλάκωσε την Ελλάδα η μαύρη γερμανοφασιστική κατοχή, υπήρξαν δυνάμεις που ταχέως κινήθηκαν για την δημιουργία αντιστασιακών δομών.

Στις 27 Σεπτέμβρη 1941 δημιουργήθηκε το ΕΑΜ από το ΚΚΕ και άλλα 4 μικρά αριστερά κόμματα.

Το ΕΑΜ είχε δυο στόχους:

Α) την απελευθέρωση της χώρας στα πλαίσια της συντριβής του φασιστικού άξονα Γερμανίας-Ιταλίας-Ιαπωνίας.

Β) Την λαοκρατική λύση του ελληνικού προβλήματος

Στον 1ο στόχο ήταν σύμφωνοι (ειλικρινά) όλη η ηγεσία του ΕΑΜ (επαναστάτες και ρεφορμιστές)

Ο στόχος επιτεύχθηκε: Το 1945 συνετρίβη η ιμπεριαλιστική-φασιστική Γερμανία και οι σύμμαχοι της (το 1944 οι Γερμανοί έφυγαν από την Ελλάδα. Να σημειώσουμε ότι ο φασιστικός άξονας το 1943 έλεγχε το 28-30% του παγκόσμιου πληθυσμού και σχεδόν το 30% της παγκόσμιας βιομηχανίας).

Στον 2ο στόχο υπήρχαν διαφωνίες: Οι Σβώλος-Τσιριμώκος ανοιχτά και μια μερίδα της ηγεσίας του ΚΚΕ κρυφά (Σιάντος κλπ) δεν ήθελαν τον επιστημονικό σοσιαλισμό, αλλά μια μορφή δυτικού (αγγλόπνευστου) σοσιαλρεφορμισμού.

Ο Ν. Ζαχαριάδης (όμηρος των Γερμανών στο Νταχάου) ήταν 100% υπέρ του Στάλιν και της ΕΣΣΔ και ενάντια στην ιμπεριαλιστική Αγγλία. Εναντίον των Άγγλων ήταν επίσης ο Άρης Βελουχιώτης, οι άλλοι καπεταναίοι του ΕΛΑΣ και ο στρατηγός Σαράφης.

Τελικά η αγγλική πολιτική επιβλήθηκε (Δεκέμβριος 1944, Συμφωνία της Βάρκιζας) με την συμβολή και των σοσιαλρεφορμιστών του ΕΑΜ (είναι γνωστός ο ρόλος του Σιάντου τον Δεκέμβρη του 1944) καθώς και αντικειμενικών συνθηκών (το 1944 στην Μεσόγειο υπήρχαν πολλές δεκάδες αγγλοαμερικανικά πολεμικά πλοία και κανένα σοβιετικό)

Σήμερα ΕΑΜ δεν υπάρχει στην Ελλάδα που τσακίστηκε από την κρίση και τα μνημόνια.

Δεν μπορεί να σχηματισθεί γιατί υπάρχουν πολλές διαφωνίες όχι μόνο στον 2ο στόχο αλλά και στον 1ο στόχο.

Ποιος είναι ο πρώτος στόχος; Η ανάγκη συντριβής του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του G7 γενικότερα και παγκόσμιας νίκης του G3 της Ανατολής (Ρωσία, ΛΔ Κίνας, Ινδία).

Σήμερα στην Αριστερά δεν υπάρχει καμιά συμφωνία επ’ αυτού. Άλλοι θεωρούν κύριο εχθρό την Κίνα ή την Ρωσία και άλλοι όπως το ΚΚΕ, δηλώνουν «κεντρώα λαμπρά ουδετερότητα» (ούτε ΝΑΤΟ, ούτε Σαγκάη).

Όμως, χωρίς την γιγαντιαία βιομηχανία της ΛΔ. Κίνας και χωρίς τον Ρωσικό στρατό, πως θα νικηθεί το ΝΑΤΟ με την τερατώδη στρατιωτική μηχανή του;

Άλλωστε και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχε βέβαια μια αξιέπαινη αντιφασιστική μειοψηφία στην Γερμανία.

Εκατομμύρια Γερμανοί μισούσαν τον Χίτλερ και η Γκεστάπο συνέλαβε και βασάνισε εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανούς. Αλλά η πλειοψηφία των Γερμανών και Ιαπώνων ακολουθούσε τον αιμοδιψή Χίτλερ και τον αυτοκράτορα Χιροχίτο στα κατακτητικά τους σχέδια γιατί έτσι τους έλεγε κάθε ημέρα η καθεστωτική προπαγάνδα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

Η δυτική προπαγάνδα λέει πολλά ενάντια στην ΛΔ Κίνας. Όμως η ΛΔ Κίνας έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο.

Εφέτος (2019)  είναι η 11η χρονιά (2009-2019) με την ΛΔ Κίνας 1η Παγκόσμια βιομηχανική δύναμη.

Τα προηγούμενα 115 χρόνια (1894-2008) 1η Παγκόσμια βιομηχανική δύναμη ήταν οι ΗΠΑ και πιο πριν η Μ. Βρετανία.

Εξ’ άλλου το 2019 είναι η 6η χρονιά που η Κίνα είναι η 1η Παγκόσμια δύναμη στο ΑΕΠ-P.P.P (ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης). Το 2020 (πρόβλεψη του ΔΝΤ) η ΛΔ Κίνας θα πλησιάσει το 133% του ΑΕΠ-P.P.P των ΗΠΑ.

Το 2018 η Κίνα παρήξε το 51% του παγκόσμιου χάλυβα (11 φορές τον χάλυβα των ΗΠΑ) και το 60% του παγκόσμιου τσιμέντου (27 φορές το τσιμέντο των ΗΠΑ).

Τέλος, από το 2011 η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ και στην ηλεκτροπαραγωγή και έγινε η 1η Παγκόσμια Δύναμη.

Μέχρι τότε, για 110 συνεχή χρόνια (1900-2010), οι ΗΠΑ ήταν 1η Παγκόσμια Δύναμη στον ηλεκτρισμό.

Για το βαθύ κράτος των ΗΠΑ, η ήττα και η υποδούλωση της Κίνας είναι βασικός (και βιαστικός) στόχος, πριν μαθευτούν αυτά τα στοιχεία από τις πλατιές μάζες της Δύσης. Πολύτιμος φίλος των ΗΠΑ σ΄ αυτά τα σχέδια είναι ένα σημαντικό τμήμα της Αριστεράς στην Δύση. (ή της «Αριστεράς»).

Άλλοι, όπως ο Τσίπρας, δηλώνουν ανοιχτά την πίστη τους στις ΗΠΑ, άλλοι το κάνουν καλυμμένα.

Η Ρωσία προξενεί το μίσος του βαθέως κράτος γιατί είναι μια από τις δυο πυρηνικές και διαστημικές Υπερδυνάμεις.

Οι ΗΠΑ έχουν το 50% των πυρηνικών κεφαλών και η Ρωσία το 38-40%.

Αν δεν υπήρχαν τα ρωσικά πυρηνικά όπλα, οι ΗΠΑ θα απειλούσαν με θάνατο την Κίνα και ίσως πετύχαιναν την συνθηκολόγηση της. Έτσι εξηγείται η μανία των προπαγανδιστών της Δύσης ενάντια στην Ρωσία.

Εξ’ άλλου η Ρωσία είναι μια από τις 3 ενεργειακές Υπερδυνάμεις. (ΗΠΑ, Ρωσία, Σαουδ. Αραβία).

Το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μεταφέρεται (και) στην Κίνα και την βοηθά στην παραπέρα αύξηση της παραγωγής.

Η ΛΔ Κίνας είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας (ο 2ος είναι η Γερμανία)

Η Ρωσία είναι η 5η βιομηχανική δύναμη (όσο ήταν και το 1913 επί Τσάρου). Στα χρόνια του Στάλιν η ΕΣΣΔ αύξησε 25-30 φορές την βιομηχανία της* και το 1952-53 ήταν η 2η παγκόσμια βιομηχανική δύναμη.

*(2500%-3000% αύξηση)

Μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ, ο Γιέλτσιν (1991-98) συρρίκνωσε κατά 50% την ρωσική βιομηχανία! Μετά ήρθε ο Πούτιν και την διπλασίασε σε 10 χρόνια. Γι’ αυτό οι ΗΠΑ μισούν τον Πούτιν…

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Ας ξαναγυρίσουμε στην Ελλάδα. Ακόμα και αν δεχτούμε την προσδοκία Μητσοτάκη για αύξηση ΑΕΠ 4% το 2020, τότε συνολικά για την 20ετία 2001-2020 το ΑΕΠ της Ελλάδας θα έχει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 0,6% (σχεδόν στασιμότητα).

Την προηγούμενη 20ετια (1981-2000) η Ελλάδα είχε μέσο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ μόλις 1,75% ανά έτος.

Άρα, στα 40 χρόνια της Ελλάδας στην ΕΟΚ-ΕΕ (1981-2020), ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι 1,17% ανά έτος.

Δηλαδή η ένταξη και παραμονή της Ελλάδος στην ΕΟΚ-ΕΕ και την ευρωζώνη την ζημίωσε πολύ στον τομέα των παραγωγικών δυνάμεων.

Κύριοι ένοχοι είναι η μεγαλοαστική τάξη, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη που οργάνωσαν την διπλή ένταξη. Αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα είναι συνένοχα.

Το σημερινό (υπεραριστερό) ΚΚΕ καταγγέλλει γενικά – φραστικά τον καπιταλισμό, αλλά υποβαθμίζει πολύ την βαριά ήττα της αστικής Ελλάδας στον τομέα των παραγωγικών δυνάμεων (1980-2020). Εξ’ άλλου το ΚΚΕ υποβαθμίζει τις μεγάλες οικονομικές νίκες της ΛΔ Κίνας που άλλαξαν τον Παγκόσμιο Συσχετισμό Δύναμης και τις ήττες Ευρωζώνης και Ιαπωνίας.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες αριστεροί που ψήφισαν Τσίπρα και του έδωσαν το αξιοπρεπές 32% στις 7 Ιούλη 2019,  δεν ξεγελάστηκαν! Ξέρουν ότι ο Τσίπρας είναι ευρωατλαντιστής όπως και ο Μητσοτάκης. Αλλά θεωρούν ότι είναι προτιμότερος ο «Βενιζελικός χωροφύλακας» που δέρνει λιγότερο και χειρότερος ο « γερμανόφρων και βασιλικός χωροφύλακας» που δέρνει περισσότερο.

Θεωρούν ότι η Αριστερά, εξασθενημένη και διασπασμένη, δεν έχει άμεση προοπτική. Προτιμούν τον Πλαστήρα-Τσίπρα από τον Παπάγο-Μητσοτάκη

Είναι εθνική-λαϊκή ανάγκη η δημιουργία ενός ΕΑΜ με αντιιμπεριαλιστική-αντιεξαρτησιακή κατεύθυνση. Το θέμα είναι ποιος θα το προωθήσει;

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας