Το Κρεμλίνο γνωστοποιεί στο CNN το ενδεχόμενο ανάπτυξης όπλων στην Ουκρανία

947

Η Μόσχα θεωρεί τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ “ανεπιτυχείς”, ωστόσο δεν γίνεται λόγος για στρατιωτική δράση, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ  

RT.16-1-22 

Μετάφραση : Μ.Στυλιανού 

Άρματα μάχης κατά τη διάρκεια ασκήσεων Ρωσίας-Λευκορωσίας στην κεντρική Ρωσία τον Απρίλιο του 2021 

Η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί στην Ουκρανία, αλλά δεν θα μπορούσε να πει ότι δεν θα αναπτύξει ποτέ όπλα στον μεγάλο νότιο γείτονά της, δήλωσε το Κρεμλίνο στο CNN, προσθέτοντας ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να μιλήσει, αλλά μόνο εάν αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της. 

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, επί μακρόν εκπρόσωπος τύπου του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόσθεσε ότι η Ρωσία ανησυχεί βαθιά για την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων στην Ευρώπη, σε συνέντευξη που έχει προγραμματιστεί για μετάδοση την Κυριακή. 

“Έχουμε υπερβολική ένταση στα σύνορα [με την Ουκρανία]. Έχουμε πάρα πολλές εντάσεις σε αυτό το μέρος της Ευρώπης. Και επισύρει αυτόματα περισσότερα προβλήματα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την ήπειρό μας”, δήλωσε στον παρουσιαστή της εκπομπής “Fareed Zakaria GPS“. 

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι να αντιμετωπίσουν επιτέλους σοβαρά τις ανησυχίες της Ρωσίας, αντί να τις παραμερίζουν.  

Η Μόσχα δεν εκδίδει τελεσίγραφα, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι το Κρεμλίνο δεν “μιλάει από τώρα για στρατιωτική δράση”. Ωστόσο, ανέφερε, η Ρωσία δεν “πρόκειται να πει ότι δεν πρόκειται να αναπτύξουμε επιθετικά όπλα στο έδαφος της Ουκρανίας”.  

Αργότερα, την Κυριακή, ο Πεσκόφ ανέπτυξε τι είχε πει για πιθανή ανάπτυξη όπλων στην Ουκρανία. Πριν εκδοθεί οποιαδήποτε απόφαση, δήλωσε σε ρωσικά ΜΜΕ, η δήλωσή του έπρεπε να γίνει κατανοητή στο γενικό πλαίσιο, προσθέτοντας ότι ένα απόσπασμα που του απέδωσε το Αμερικανικό Bloomberg ήταν “τα λόγια τους”. Η RT δεν ήταν σε θέση να έχει πρόσβαση στην πλήρη συνέντευξη κατά τη στιγμή της δημοσίευσης. 

 Από τα τέλη του 2021, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η Ρωσία συγκεντρώνει στρατιωτικό προσωπικό κοντά στα ουκρανικά σύνορα και έχουν ισχυριστεί ότι αυτό αποτελεί απόδειξη ότι προετοιμάζεται για εισβολή. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τέτοια σχέδια. 

Το Δεκέμβρη, η Ρωσία εξέδωσε σειρά προτάσεων για τη βελτίωση της συλλογικής ασφάλειας, οι οποίες περιελάμβαναν εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί περαιτέρω ανατολικά και συγκεκριμένη συμφωνία ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η ένταξη σε αυτό μετασοβιετικού κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. 

Τα αιτήματα αυτά απορρίφθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας συνομιλιών υψηλού επιπέδου μεταξύ αξιωματούχων από Ρωσία, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και τον Οργανισμό για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη. Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν απείλησε ακόμη και ότι το μπλοκ θα μπορούσε να απορροφήσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία “εν μία νυκτί”, σε περίπτωση που “προκληθούν” να εξετάσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο από τη Μόσχα. 

Μετά τις συνομιλίες, τις οποίες ο Πεσκόφ χαρακτήρισε “ανεπιτυχείς”, οι ΗΠΑ συνέχισαν να ισχυρίζονται ότι η Ρωσία προετοίμαζε επιχειρήσεις ψευδούς σημαίας στην Ουκρανία για να πυροδοτήσει πλήρη σύγκρουση. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε ότι κάτι τέτοιο συνέβαινε. “Μπορείτε να δείτε ότι αυτό δεν συμβαίνει”, ανέφερε. Απέφυγε όλες αυτές τις κατηγορίες, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ως “ψευδείς ειδήσεις”.  

“Υποσχέθηκε [ο Σάλιβαν] να δημοσιεύσει την απόδειξη αυτών των κατηγοριών εντός 24 ωρών [χθες] … εξακολουθούμε να περιμένουμε αυτή την απόδειξη”, δήλωσε ο Πεσκόφ , προσθέτοντας ότι “μέχρι να αποδειχθεί με κάποιο τρόπο … θα συνεχίσουμε να υποθέτουμε ότι είναι ψευδείς ειδήσεις.”  

Η Ρωσία εξακολουθεί να επιδιώκει αποκλιμάκωση και ανησυχεί για το γεγονός ότι η Μόσχα και η Ουάσινγκτον βρίσκονται σε αυτό που ο Πεσκόφ αποκάλεσε «εντελώς διαφορετικά μονοπάτια» – μια κατάσταση που χαρακτήρισε «ανησυχητική».  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας