Το “δώρο” Ερντογάν στον Ράμα ίσως του δώσει τη νίκη

452
Ερντογάν στον Ράμα ίσως του δώσει τη νίκη
100 χιλιάδες κινεζικά εμβόλια απέστειλε προεκλογικό δωράκι στον Αλβανό πρωθυπουργό ο Τούρκος πρόεδρος, μας λέει από τα Τίρανα ο Αλβανός δημοσιογράφος Αρτάν Λίκα, γεγονός που του εξασφάλισε την τρίτη νίκη στη χτεσινή εκλογική αναμέτρηση.
«Μποϊκοτάζ! Στις 25 Απριλίου ας κάνουμε μποϊκοτάζ στις κυβερνώσες συμμορίες SP (Σοσιαλιστικό Κόμμα), τPD (Δημοκρατικό Κόμμα) και LSI (Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη)», ήταν το viral κάλεσμα μέσω social media της δημοφιλέστατης Αλβανίδας ακτιβίστριας Gresa Hasa, που παρότρυνε τους πολίτες της Δημοκρατίας της Αλβανίας να ρίξουν άκυρο στις κάλπες της, καθώς το πάγιο άλλοθι «ψηφίζω το λιγότερο κακό», επουδενί δεν δικαιολογεί όπως σημείωνε, τη «χούφτα των κυβερνώντων εγκληματιών».
Και για τρίτη φορά, όπως τα exit polls δείχνουν, αναμένεται να αναδειχτεί νικητής ο δις Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, με 46,9% επί του καταμετρημένου 40% των ψήφων (αύριο μεσημέρι θα έχει τελειώσει η καταμέτρηση επί του συνόλου των ψήφων).
«Κάτι πρωτοφανές για την μετακομμουνιστική Αλβανία, καθώς, μετά από δυο νίκες, υπήρχε πάντα φθορά και διαδοχή στην εξουσία» μας εξηγεί από τα Τίρανα ο δημοσιογράφος Αρτάν Λίκα, που περιμένει ο νικητής, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα να συγκεντρώσει περισσότερο από το 70% των ψήφων.
«Αν δεν έχουμε μέχρι το τέλος ανατροπές, θα μπορεί να σχηματίσει αμέσως κυβέρνηση» προσθέτει.
Η οικονομική κρίση, ενισχυμένη από την πανδημία, έχει προκαλέσει ασφυξία στην αλβανική κοινωνία, παρότι η κυβέρνηση Ράμα δανείστηκε 600 εκατ. ευρώ, προκειμένου να τονώσει την αγορά.
Τι συνέβαλε στην μη αναμενόμενη συμμετοχή αλλά και στην επιτυχία του Ράμα; «Τα εμβόλια» μας εξηγεί ο Αλβανός συνομιλητής μας, χαρακτηρίζοντας «καταλύτη» στο εκλογικό αποτέλεσμα την «υποστήριξη Ράμα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Χώρα 2.900.000 πολιτών η Αλβανία, και υπήρξαν μέρες που μέτρησε ακόμη και 20 νεκρούς. «Υπάρχει φόβος. Μέχρι στιγμής, με την τουρκική χείρα βοηθείας έχουν εμβολιαστεί -προεκλογικώς μόνο- 100.000 πολίτες. Στο σύνολο το 11% του αλβανικού πληθυσμού. Αυτό χρεώνεται ως επιτυχία στον Ράμα».
Τι αναμένουν οι Αλβανοί για την επαύριο των εκλογών; «Τίποτα. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη και θα επιδεινωθεί όταν θα πρέπει να αποπληρώσουμε τα δάνεια. Απλούστατα, η εκλογική νίκη θα κάνει ακόμη πιο αλαζόνα τον Ράμα» εκτιμά ο Λίκα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας