Τουρκία: “Τεστάρει” τη στάση Ελλάδας-Το “Ορούτς Ρέις” τώρα στην υφαλοκρηπίδα Κύπρου

743
άγκυρα

Με έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επιχείρησε η Άγκυρα να κλιμακώσει τις προκλήσεις στην περιοχή, στέλνοντας το ερευνητικό σκάφος της Oruc Reis να κινείται περί τις 27 ώρες στην θαλάσσια περιοχή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας (νοτιοανατολικά της Καρπάθου).

Πρόκειται για μια κίνηση που μόνο τυχαία δεν είναι, αφού συνέπεσε με τη συμπλήρωση των 24 ετών από την κρίση των Ιμίων.

Ενδεικτικό του μεγέθους της πρόκλησης είναι ο διάλογος μεταξύ του “Ορούτς Ρέις” και της φρεγάτας Νικηφόρος Φωκάς, που το παρακολουθούσε. Όπως γίνεται κατανοητό από τα λεγόμενα του κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου, το τουρκικό ερευνητικό προκαλεί κυνικότατα και απαντά ότι κινείται εντός της τουρκικής ΑΟΖ.

Ο αποκαλυπτικός διάλογος:

Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Έχετε κάποιο πρόβλημα;

Oruc Reis: ….

Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα.

Orus Reis: Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ.

Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα.

Το τελευταίο μήνυμα επαναλαμβανόταν ηχογραφημένο κάθε μισή ώρα.

Πρόκειται για έναν διάλογο που παραπέμπει ευθέως στη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» (σ.σ «Mavi Vatan»).

Ο διάλογος αυτός εκθέτει και γελοιοποιεί την ελληνική κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να ισχυρίζεται πως η παρέκκλιση του “Ορούτς Ρέις” προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, οφείλεται σε κακές καιρικές συνθήκες.

Είναι προφανές ότι η Άγκυρα ήθελε να θορυβήσει την Αθήνα, να την τεστάρει και να την οδηγήσει σε πόλεμο νεύρων. Αντ’ αυτού, οι ελληνικές αρχές από την αρχή διατήρησαν την ψυχραιμία τους, αντιμετωπίζοντας το γεγονός με σοβαρότητα, αλλά και νηφαλιότητα.

Εντός της Κυπριακής ΑΟΖ το Ορούτς Ρέις

Παρ’όλα αυτά και μετά την αποχώρησή του από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου εισήλθε την Παρασκευή, προκαλώντας έντονη κινητοποίηση στην Αθήνα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», συνεχίζει να προκαλεί ανενόχλητο και βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή στα δυτικά της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, από το πρωί του Σαββάτου.

Στρατιωτική πηγή στη Λευκωσία ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το τουρκικό σκάφος καταγράφηκε να πλέει ήδη στις 9.30 πμ του Σαββάτου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με προορισμό την περιοχή για την οποία είχε εκδοθεί παράνομη navtex, τμήμα της οποίας περιλαμβάνει τα θαλάσσια οικόπεδα 4 και 5.

Σε ισχύ βρίσκεται η antinavtex που εξέδωσαν οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14 Ιανουάριου, ως απάντηση στην τουρκική navtex που βάσει του προγραμματισμού της Άγκυρας ισχύει μέχρι τις 10 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το “Ορούτς Ρέις” αποχώρησε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, το πρωί του Σαββάτου 1/2, γύρω στις 08:45.

Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το “Ορούτς Ρέις” συνοδευόταν από δύο βοηθητικά πλοία, ενώ σε κοντινή απόσταση από το σεισμογραφικό της Τουρκίας βρισκόταν η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας