Τιμές-φωτιά στο πετρέλαιο μετά τις επιθέσεις στη Σ.Αραβία

935
πετρέλαιο

Συνθήκες πανικού επικρατούν στην αγορά πετρελαίου, μετά το πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία, που αφαιρεί το 5% των παγκόσμιων προμηθειών. 

Σε μία άνευ προηγουμένου έναρξη συνεδρίασης στο Λονδίνο, η τιμή του μπρεντ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εκτινάχθηκε κατά 12 δολάρια ή 19% στα 71,95 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε όρους δολαρίου από την πρώτη παρουσία του συμβολαίου στις αγορές το 1988. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) έκανε επίσης άλμα 15% στα 63,64 δολάρια το βαρέλι και η διαπραγμάτευση των συμβολαίων πάγωσε για περίπου δύο λεπτά.

Αν και στη συνέχεια, μετά και την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποδεσμεύσει αμερικανικά αποθέματα, το ράλι περιορίστηκε, η τιμή του μπρεντ με άνοδο 10% στα 66,35 δολάρια το βαρέλι, εξακολουθεί να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2008.

H Aramco υπολογίζει ότι οι επιθέσεις στη μονάδα της θα μειώσουν την παραγωγή του βασιλείου κατά περίπου 5,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περισσότερο από 50%. Η ποσότητα αντιστοιχεί στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής, γεγονός που πυροδοτεί εκ νέου σενάρια τρόμου για εκτίναξη των τιμών στα 100 δολάρια το βαρέλι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας