Τζόνσον σε Μακρόν: Περιορίζεται, μετά Brexit, το ψάρεμα Γαλλίας στη Μάγχη

1579

Οι Γάλλοι αλιείς αποτελούν μία από τις πρώτες ομάδες που υφίστανται τις παρενέργειες του Brexit, καθώς, εν μία νυκτί, τους επιβλήθηκαν περιορισμοί στη θαλάσσια έκταση της Μάγχης στην οποίαν μπορούν να ψαρεύουν.

Φαίνεται ότι η χθεσινή υψηλών τόνων δήλωση κατά της Βρετανίας από τον Ε.Μακρόν έφερε το σημερινό πρώτο “χτύπημα” από τον Μ.Τζόνσον που πλέον με ελεύθερα τα χέρια για την λήψη αποφάσεων για τα εθνικά συμφέροντα έλαβε αυτή την απόφαση.

Σύμφωνα με το Russia Today, επιβλήθηκε προσωρινός περιορισμός στην αλιεία από πλευράς της Γαλλίας σε ύδατα το καθεστώς τον οποίων δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμα με διμερή συμφωνία.

Ο περιορισμός αφορά τη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Γκουέρνσεϊ, ένα από τα «νησιά του Καναλιού» ανοικτά των ακτών της Νορμανδίας, που όμως ανήκουν στη Μεγάλη Βρετανία. Ταυτόχρονα με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, έπαψαν να ισχύουν και όλες οι συμβάσεις που ρύθμιζαν την αλιεία εντός ΕΕ, μεταξύ των οποίων και αυτή που καθόριζε το καθεστώς στην εν λόγω περιοχή.

Σύμφωνα με το ρωσικό ενημερωτικό δίκτυο, η διαδικασία εφαρμογής ενός νέου καθεστώτος για είσοδο ξένων σκαφών στα νερά της Βρετανίας και συγκεκριμένα του Γκουέρνσεϊ θα διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Το ζήτημα της αλιείας στην περιοχή της Μάγχης αποτελούσε πάντοτε ένα «αγκάθι» στις σχέσεις Βρετανίας – Γαλλίας, ακόμα και εντός ΕΕ. Το 2018 είχαν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια μεταξύ αλιέων των δύο χωρών, που περιελάμβαναν εμβολισμούς, φωτοβολίδες, ακόμη και μολότοφ.

Ίσως η απάντηση να έρχεται γιατί χθες ο Ε.Μακρόν ήταν αυτός που ανέβασε τους τόνους κατά της Βρετανίας περισσότερο από άλλες χώρες.

Μακρόν για Brexit: Η Βρετανία δεν μπορεί να είναι εντός κι εκτός της ΕΕ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε σήμερα ότι αν και η Γαλλία θα ήθελε να σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με τη Βρετανία, μετά το Brexit, το Λονδίνο δεν μπορεί να αναμένει ότι θα χαίρει της ίδιας μεταχείρισης με την εποχή που ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν μπορείτε να είστε εντός και εκτός», είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής παρέμβασης.

«Οι Βρετανοί επέλεξαν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, επομένως δεν θα έχουν πλέον τα ίδια δικαιώματα», επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αποτελεί ένα «σοκ» και ένα «ιστορικό προειδοποιητικό σημάδι» για «ολόκληρη την Ευρώπη».

«Αυτή η αποχώρηση είναι ένα σοκ. Πρόκειται για ένα ιστορικό προειδοποιητικό σημάδι που πρέπει να αντηχήσει σε κάθε μια από τις χώρες μας, να ακουστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και εμείς πρέπει να συλλογιστούμε».

«Αυτό το Brexit είναι δυνατό (…), διότι δεν αλλάξαμε αρκετά την Ευρώπη μας», τόνισε ο Γάλλος ηγέτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας