Τα πάνω-κάτω: Μετανάστες-εργάτες από το εξωτερικό ζητά η Αλβανία!

1935
αλβανία

Βρε πως αλλάζουν οι καιροί! Μέχρι προχτές Αλβανοί εργάτες κατέκλυζαν την χώρα και κάνανε ουρές για δουλειά με μεροκάματα πείνας. Τώρα η κατάσταση φαίνεται να έχει αντιστραφεί. Η Αλβανία ζητά να εισάγει φτηνά εργατικά χέρια για να καλύψει τις ανάγκες της!

Οι μετανάστες, βλέπετε, έχουν και ένα άλλο ρόλο στα καπιταλιστικά κράτη, ακόμα και στα αναπτυσσόμενα. Προσφέρουν φτηνό εργατικό δυναμικό και πιέζουν προς τα κάτω τους εγχώριους μισθούς.

Σε αλλαγές στη νομοθεσία που ρυθμίζει τις άδειες εργασίας των αλλοδαπών προχωρά η Αλβανία προκειμένου να προσφέρει τη δυνατότητα εγκατάστασης και εργασίας μεταναστών στη χώρα, στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν.

Πριν μερικές εβδομάδες, ο υπουργός Γεωργίας της Αλβανίας, Μπλέντι Τσούτσι, επισκεπτόμενος μονάδα επεξεργασίας φυτών στη χώρα του διατύπωσε με τρεις λέξεις το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη μεταποιητική βιομηχανία: έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

Να ανοίξει η αγορά εργασίας

Ο υπουργός τόνισε ότι έχει έρθει η στιγμή η Αλβανία να ανοίξει την αγορά εργασίας της σε αλλοδαπούς, δηλαδή σε μετανάστες – εργάτες.

Αυτή η ανάγκη, η οποία διατυπώθηκε δια στόματος Τσούτσι πριν μερικές εβδομάδες, φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα.

Κοινό σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών και Εσωτερικών κατατέθηκε για δημόσια διαβούλευση και προβλέπει, μεταξύ άλλων, αλλαγές στη νομοθεσία που ρυθμίζει τις άδειες εργασίας των αλλοδαπών.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στις διατάξεις αποσκοπούν στη μείωση της χρονικής διάρκειας για την απόκτηση άδειας εργασίας, οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν χρονοβόρες.

Στα πρότυπα της Ε.Ε και της Σένγκεν

Το σχέδιο νόμου αποσαφηνίζει τη διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο για την εργασία στη Δημοκρατία της Αλβανίας, προσδιορίζοντας σαφώς τις εμπλεκόμενες αρχές και τον ρόλο τους.

Στοχεύει, επίσης, να προσφέρει στους μετανάστες για εργασία στην Αλβανία, τις δυνατότητες που ισχύουν για τους πολίτες της Ε.Ε και του χώρου Σένγκεν, τόσο για τους ίδιους όσο και για τα μέλη των οικογενειών τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας