Τα μαζεύει, μετά τον σάλο, ο Παπανδρέου-Σκληρή απάντηση Ανδρουλάκη

982
ο Παπανδρέου-Σκληρή απάντηση Ανδρουλάκη

Με νέα ανακοίνωσή του, ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει πίσω στις καταγγελίες του και υποστηρίζει ότι δεν μίλησε για νοθεία στις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την επιστολή του στην ΕΔΕΚΑΠ, ο πρώην πρωθυπουργός αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει ότι «δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο» και πως «ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής».

Η ανακοίνωση από το γραφείο του Γ. Παπανδρέου

«Με αφορμή δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σχετικά με την επιστολή του Γιώργου Α. Παπανδρέου προς την ΕΔΕΚΑΠ, διευκρινίζεται ότι, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο.

Ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, όπως όφειλε, έπραξε το αυτονόητο για την Παράταξη και το σεβασμό των κανόνων της εκλογικής διαδικασίας και με σκοπό τη διασφάλιση της διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, σε επιστολή του προς την ΕΔΕΚΑΠ, ο Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι ύστερα από διασταύρωση καταγγελιών προέκυψε ότι στο 20% των εκλογικών τμημάτων του πρώτου γύρου βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια (2.700, δειγματοληπτικά, όπως ισχυρίζεται, με άλλα λόγια το 1% του συνολικού αριθμού των ψήφων).

Ο κ. Παπανδρέου ζητεί από την επιτροπή να διερευνήσει εις βάθος τις εν λόγω καταγγελίες, «ώστε, εκτός των άλλων, να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής», όπως αναφέρει.

Η αντίδραση και η κατακραυγή ήταν άμεση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Ρόδο, όπου έχει ομιλία, απάντησε εμμέσως στις καταγγελίες Παπανδρέου, διαμηνύοντας: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίξει με την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης. Κανείς δεν θα παίξει με την ενότητα της δημοκρατικής παράταξης. Πληγώθηκαν τα μέλη μας, οι φίλοι μας από συμπεριφορές “παλαιών πρωταγωνιστών”, δεν θα ξαναπληγωθούν. Θα ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ περήφανη ισχυρή παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου», δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών επικυρώθηκαν πριν από δύο ημέρες, ομόφωνα από την ΕΔΕΚΑΠ (όργανο στο οποίο, σημειωτέον, την πλειοψηφία διαθέτει ο πρώην πρωθυπουργός), καθώς δεν υπήρχαν καταγγελίες.

Τι απαντούν συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη

Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη επισήμαναν, μετά την αρχική ανακοίνωση Παπανδρέου, ότι «προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ανακοινώνεται σήμερα, Πέμπτη, ότι υπάρχει θέμα με 165 εκλογικά τμήματα, τη στιγμή που η ΕΔΕΚΑΠ, της οποίας η πλειοψηφία πρόσκειται στον Γιώργο Παπανδρέου, ενέκρινε ομόφωνα το τελικό αποτέλεσμα, όπως αυτό κοινοποιήθηκε επίσημα από το Κίνημα Αλλαγής την Τρίτη».

Στην ουσία, πρόσθεταν, «καταρρίπτει κάτι που αποφασίστηκε ομόφωνα από ένα όργανο στο οποίο έχει την πλειοψηφία». Τόνιζαν, μάλιστα: «Σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου 270.000 πολίτες εναποθέτουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες πάνω μας, απαιτείται ευθύνη απ’ όλους».

Σημείωναν επίσης ότι αυτός ο αριθμός των 2.700 ψηφοδελτίων που καταγγέλλει ο Παπανδρέου δεν υπάρχει. Εξηγούσαν πως την περασμένη Κυριακή, τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω αναβάθμισης που έκανε η Wind, έπεσε το σήμα στα tablets. Καθώς υπήρχαν ουρές και δεν μπορούσε να γίνει διαπίστευση στα tablets, αποφασίστηκε να υπάρξει στο τέλος διασταύρωση, για να διαπιστώσουν ποιοι είναι εκτός λίστας, ώστε να μην απολέσουν το δικαίωμα της ψήφου και αυτή την Κυριακή.

Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, όφειλε η ΕΔΕΚΑΠ να φροντίσει ώστε τα στοιχεία που συλλέχθηκαν χειρόγραφα να ενσωματωθούν έγκαιρα στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μόνο σε ένα εκλογικό τμήμα στην Αχαΐα υπήρχε αναντιστοιχία ψηφισάντων με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν και δεν έχει υπογράψει τις κάλπες ο πρόεδρός του.

Η επιστολή Παπανδρέου στην ΕΔΕΚΑΠ

«Μου γνωστοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό μου στην ΕΔΕΚΑΠ ότι κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή σας καταγγελίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής.

Άμεσα, ζήτησα από την οργανωτική μου ομάδα τον ενδελεχή έλεγχο των τελικών αποτελεσμάτων.

Κατόπιν διασταύρωσης των επίσημων στοιχείων της εταιρίας OTS, που αφορούν τους ηλεκτρονικά διαπιστευμένους στα tablet της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ανά κάλπη, προέκυψε ότι σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν – διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο.

Δεδομένου ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν θέτουν ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας και ότι την Κυριακή επίκειται ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ζητώ από την Επιτροπή σας, ως το πλέον αρμόδιο καταστατικό όργανο, να διερευνηθούν εις βάθος οι εν λόγω καταγγελίες, ώστε, εκτός των άλλων, να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής».

Μάλιστα, συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου έστειλαν και excel πίνακα με τις διαφοροποιήσεις.

Από το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν καταγγέλλει «νοθεία», απλώς έθεσε υπόψη της ΕΔΕΚΑΠ τις σχετικές καταγγελίες που περιήλθαν σε γνώση του και ζητεί να τις διερευνήσουν, ενώ διατείνονται ότι οι καταγγελίες αυτές (όπως και άλλες που δεν δημοσιοποίησαν, γιατί δεν είχαν αποδεικτικά στοιχεία) περιήλθαν σε γνώση τους μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας