Σύροι πρόσφυγες από Ευρώπη και Λίβανο επιστρέφουν στην πατρίδα τους

541
πρόσφυγες
Η ήττα του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους και η ανακατάληψη του μεγαλύτερου μέρους των εδαφών της χώρας από το καθεστώς Άσαντ ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή πολλών σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους, σύμφωνα με την DW.

«Φυσικά, ποιος δεν θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα;», λέει ο 21χρονος Ιμπραήμ, ο οποίος εγκατέλειψε το 2012 τη Συρία με κατεύθυνση τον γειτονικό Λίβανο και την πρωτεύουσα Βηρυτό. Εδώ και επτά χρόνια δίνει μαζί με τους γονείς του καθημερινή μάχη επιβίωσης, ζώντας μαζί τους σε ελάχιστα τετραγωνικά. Ακόμη και αυτή η κατάσταση ήταν για μεγάλο διάστημα πολύ καλύτερη σε σχέση με αυτό που άφησαν πίσω τους στο Χαλέπι, το οποίο είχαν καταλάβει οι ισλαμιστές.

Σήμερα όμως «υπάρχει και πάλι ασφάλεια στην περιοχή. Η κυβέρνηση στη Δαμασκό έχει ανακτήσει τον έλεγχο όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας».

Επέστρεψαν ήδη 130.000 Σύροι

Περίπου 950.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί στον γειτονικό Λίβανο. Κάποια στιγμή είχαν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. Άγνωστο πόσοι από αυτούς συνέχισαν το ταξίδι με προορισμό την Ευρώπη ή πόσοι γύρισαν εν τω μεταξύ στα σπίτια τους, όπως εξηγεί ο αρμόδιος Λιβανέζος υπουργός Σάλεχ Γκαρίμπ:

«Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το πόσοι Σύροι γύρισαν στα σπίτια τους. Λέγεται ότι είναι περίπου 130.000». Για πολλούς από αυτούς όμως η επιστροφή στην πατρίδα δεν είναι τελείως ακίνδυνη, όπως λέει: «Πολλοί έχουν προβλήματα. Ορισμένοι ήρθαν σε σύγκρουση με το νόμο και διώκονται. Άλλοι δεν έχουν σπίτι αφού αυτό καταστράφηκε. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Ο δικός μας ο ρόλος, ως υπουργείου, είναι να θίξουμε αυτά τα προβλήματα στο συριακό κράτος προκειμένου να επισπεύσουμε την επιστροφή των προσφύγων στη χώρα τους».

*Βασική πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας