Σύνοδος Ε.Ε: Τσάι και συμπάθεια προς Ελλάδα-“Πράσινο φως” στην τουρκική πειρατεία

914
σύνοδος

Η Σύνοδος της Ε.Ε υπήρξε ο ορισμός της υποκρισίας με τους δήθεν εταίρους να προσφέρουν τσάι και συμπάθεια προς την Ελλάδα και στην πράξη να ανοίγουν “πράσινο φως” στη τουρκική πειρατεία.

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης υπήρξαν οι κακόγουστοι κομπάρσοι της Συνόδου στον ρόλο των “χρήσιμων ηλιθίων”.

Είναι τραγικό ότι όσο μένει η Ελλάδα στην Ε.Ε, όχι μόνο δεν βρίσκει καμία πραγματική και στην πράξη εταιρική αλληλεγγύη από τις Βρυξέλλες αλλά και η Ε.Ε έχει  εξελιχθεί στο κατάλληλο όχημα για την εκτόνωση των ελληνικών αντιδράσεων και την σταδιακή δορυφοριοποίηση της χώρα μας από την Τουρκία.

Άσφαιρη αποδοκιμασία “για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας” εκφράζεται στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Σύμφωνα πάντως με τον ιστότοπο Politico, στο αρχικό προσχέδιο συμπερασμάτων υπήρχε αναφορά σε πιθανό εμπάργκο εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία, η οποία τελικώς απαλείφθηκε στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων.

Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο αναφερόταν ότι “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών της ΕΕ σε ισχυρές εθνικές θέσεις όσον αφορά την πολιτική εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία“.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα δεν υφίσταται, σύμφωνα με το Politico, στο τελικό κείμενο.

To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων , και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματά του της 2ας Οκτωβρίου 2020.

Σαρλ Μισέλ: Θα παρακολουθούμε στενά τις επόμενες εβδομάδες την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε νέα καταδίκη των “προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο” προχώρησε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου ο κ. Μισέλ τόνισε ότι οι “Ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν αυτές τις ενέργειες και στις συζητήσεις τους επιβεβαίωσαν τα συμπεράσματα του προηγούμενου Συμβουλίου” που ανοίγουν τον δρόμο για την επιβολή των κυρώσεων.

Συζητήσαμε και ενημερωθήκαμε για την κατάσταση από τους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου και συζητήσαμε τις εξελίξεις. Θα παρακολουθούμε ημέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα πολύ στενά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα σε συνεργασία με τις χώρες που εμπλέκονται στενότερα“, ανέφερε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας