Σχολή ανθρωπιστικών επιστημών Ρόδου: «Το πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν χρειάζεται αστυνομία»

782
Σχολή ανθρωπιστικών επιστημών Ρόδου

Αλλά χρηματοδότηση και φοιτητικές εστίες

Η Γενική Συνέλευση της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη συνεδρίαση της 4ης Μαρτίου 2021 συζήτησε τον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο 4777 και κυρίως τα σημεία που αφορούν στην εισαγωγή φοιτητών στα Πανεπιστήμια με την διαδικασία της υποβολής μηχανογραφικού δελτίου δύο φάσεων καθώς και στην συγκρότηση “Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων” που συνιστώνται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η Γενική Συνέλευση της Σχολής μετά από διεξοδική συζήτηση των μελών της επισημαίνει τα εξής:

– το νέο σύστημα δηλώσεων των υποψηφίων φοιτητών και ειδικά ο περιορισμός, στην πρώτη φάση, των δηλώσεων στο 10% των Τμημάτων του επιστημονικού πεδίου, σε συνδυασμό με την υπέρμετρη αύξηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, θα οδηγήσει στην στοχοποίηση των Τμημάτων των Πανεπιστημίων της Περιφέρειας και ειδικά του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η στοχοποίηση αυτή θα προκύψει από την μη δήλωση των Τμημάτων αυτών, για λόγους κυρίως οικονομικούς & οικογενειακούς, απαξιώνοντας το ιδιαίτερα αξιόλογο διδακτικό & ερευνητικό έργο που συντελείται και αναγνωρίζεται διεθνώς με τις ευρύτατες δραστηριότητες και συνεργασίες τους με Πανεπιστήμια & Ερευνητικά Κέντρα του εξωτερικού.

– η στοχοποίηση αυτή και η πιθανή εμφάνιση κενών θέσεων στα Τμήματα της Σχολής μας στη Ρόδο, σε συνδυασμό με τον νέο τρόπο υπολογισμού της βάσης εισαγωγής, θα δημιουργήσει μία στρεβλή άποψη για το επίπεδο σπουδών των Τμημάτων μας και θα προετοιμάσει το έδαφος για αρνητικές αποφάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου στο κοντινό μέλλον.

Η Γενική Συνέλευση της Σχολής θεωρεί ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο για την προστασία των πανεπιστημιακών χώρων είναι επαρκές και δεν χρειάζεται η δημιουργία νέου “αστυνομικού” σώματος για την επιβολή της τάξης εντός των πανεπιστημιακών κτιρίων. Αυτό που χρειάζεται είναι η επαρκής χρηματοδότηση των Τακτικών Προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων και των Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, ώστε τα ΑΕΙ, και ειδικά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, να ολοκληρώσουν τα κτιριακά τους προγράμματα και να αποκτήσουν το απαραίτητο προσωπικό για την λειτουργία τους.

Ειδικά η κατασκευή φοιτητικών εστιών στα νησιά του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποτελεί θέμα προτεραιότητας για την προσέλκυση των υποψηφίων φοιτητών στις Σχολές μας. Η Γενική Συνέλευση της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών καλεί την Σύγκλητο του Ιδρύματος να υιοθετήσει τις θέσεις αυτές και να ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας την αναθεώρηση αυτών των διατάξεων, οι οποίες εάν εφαρμοσθούν στην πράξη θα προκαλέσουν μη αναστρέψιμες καταστάσεις για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Πηγή: Ροδιακή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας