Συρία και Ιντλίμπ στο επίκεντρο των συνομιλιών Λαβρόφ – Τσαβούσογλου

867
ιντλίμπ
Η Ρωσία και η Τουρκία θα καταβάλουν από κοινού προσπάθειες για να επιστρέψουν οι σύροι πρόσφυγες στην πατρίδα τους, κάτι που θα συμβάλει στην πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Συρία, δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Η επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην χώρα τους, η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ αλλά και οι τρόποι της ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης στην Συρία βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Μόσχα.

Η Ρωσία και η Τουρκία θα καταβάλουν από κοινού προσπάθειες για να επιστρέψουν οι Σύροι πρόσφυγες στην πατρίδα τους, κάτι που θα συμβάλει στην πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Συρία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε στην Μόσχα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Στα σχέδιά μας είναι να καταβάλουμε προσπάθειες για να εκριζωθούν ολοκληρωτικά από την Συρία οι τρομοκράτες και να εγκαθιδρυθεί η σταθερή ειρήνη και σταθερότητα στην χώρα» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ

Η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ, στην οποία έχουν συρρεύσει πρόσφυγες και αντάρτες από διάφορες περιοχές, όπως και ισχυρές δυνάμεις τζιχαντιστών, κατείχε ιδιαίτερη θέση στις συνομιλίες ΛαβρόφΤσαβούσογλου, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι τώρα κατάληξη, αφού οι δύο πλευρές έχουν διαφορές προσέγγισης στο ζήτημα, ειδικά στο θέμα του ποιες είναι οι τρομοκρατικές ισλαμιστικές ομάδες και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η διαδικασία διαχωρισμού των δυνάμεων της αντιπολίτευσης από τις δυνάμεις της οργάνωσης «Τζεμπάτ Αλ Νόσρα» πρέπει να συντελεσθεί με τους λιγότερους κινδύνους για τον άμαχο πληθυσμό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και Τουρκίας θα συζητήσουν λεπτομερώς για το θέμα.

Ο Λαβρόφ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ «πολυπεπίπεδη και δύσκολη», είπε ότι «όταν στην Ιντλίμπ δημιουργήθηκε η ζώνη αποκλιμάκωσης, κανένας δεν φανταζόταν ότι η ζώνη αυτή θα χρησιμοποιηθεί από τους τρομοκράτες της Τζεμπάτ Αλ Νόσρα σαν καταφύγιο και ότι θα χρησιμοποιούσαν σαν ανθρώπινη ασπίδα των άμαχο πληθυσμό».

Ο Λαβρόφ είπε ότι δεκάδες χιλιάδες προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες που έκανε η Τουρκία να διαχωρίσει τους αντάρτες από τις μετριοπαθείς δυνάμεις.

Από την πλευρά του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι «μια στρατιωτική λύση θα είναι καταστροφή, όχι μόνο για την περιοχή του Ιντλίμπ, αλλά γενικά για το μέλλον της Συρίας». Αναφερόμενος στις διάφορες ομάδες ανταρτών, είπε ότι «για μας όλους είναι σημαντικό να εξουδετερώσουμε τις ριζοσπαστικές αυτές ομάδες» «αλλά πρέπει να προστατέψουμε τους αμάχους από τις τρομοκρατικές ομάδες».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών διέψευσε, επίσης, τα περί διαφωνιών μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας που προέκυψαν κατά την διαμόρφωση του καταλόγου των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης οι οποίοι θα συμπεριληφθούν την Συνταγματική Επιτροπή με την σύνθεση της οποίας ασχολείται ο (ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Συρία) ο Στέφαν ντε Μιστούρα. Και αυτό δεν υπήρξε επειδή η Ρωσία δεν ασχολήθηκε με την διαμόρφωση του καταλόγου της αντιπολίτευσης, καθώς τον συντονισμό των σχετικών ενεργειών τον είχε η Τουρκία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας