Συντάξεις: Κρύβουν τα εκκαθαριστικά για να μην αποκαλυφθούν οι μειώσεις

1383
Συντάξεις
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του συστήματος Ηλιος δείχνουν ότι ένας στους δύο συνταξιούχους στη χώρα μας (1,2 εκατ. άτομα) επιβιώνει με κύρια – μεικτή – σύνταξη κάτω από 500 ευρώ

Προσπάθεια να αποκρύψει τις περικοπές στις νέες συντάξεις λόγω του νόμου Κατρούγκαλου καταλογίζει στην κυβέρνηση ο βουλευτής και τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης. Παράλληλα, στα σκοτάδια βρίσκονται όλοι οι συνταξιούχοι αφού από την αρχή του έτους δεν λαμβάνουν τα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων. Σε ανακοίνωσή του ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρει πως η κυβέρνηση, σε μια προφανή προσπάθεια να αποκρύψει ότι οι νέες συντάξεις, λόγω της διαρκώς αυξανόμενης επίδρασης του νόμου Κατρούγκαλου, είναι σημαντικά μειωμένες, αλλά και ότι ο ρυθμός χορήγησής τους έχει σχεδόν μηδενιστεί, πάγωσε την έκδοση των μηνιαίων εκθέσεων του συστήματος Ηλιος. «Βρισκόμαστε στον 6ο μήνα του έτους και δεν έχει δημοσιευθεί ούτε μία μηνιαία έκθεση για το 2019», σημειώνει ο Γιάννης Βρούτσης.

Τονίζεται ότι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του συστήματος Ήλιος δείχνουν ότι ένας στους δύο συνταξιούχους στη χώρα μας (1,2 εκατ. άτομα) επιβιώνει με κύριαμεικτή – σύνταξη κάτω από 500 ευρώ! Η νέα γενιά των φτωχών συνταξιούχων είναι εδώ αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τη χαριστική βολή στους απόμαχους της δουλειάς με τις 21 περικοπές που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Ήλιος (2018), του υπουργείου Εργασίας, από τους 2.553.990 συνταξιούχους, 1.138.268 εισπράττουν κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ μεικτά, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στα μόλις 364 ευρώ.

Περικοπές

Επισημαίνεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) – ο οποίος συμπληρώνει τρία χρόνια από την εφαρμογή του – επέβαλε μεγάλες περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα, χαράτσια στους ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους αλλά και αδικίες.

Η μείωση των συντάξεων με τον νόμο Κατρούγκαλου (συντάξεις από τον Μάιο του 2016) είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη. Ο νόμος Κατρούγκαλου για τις συντάξεις που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (Ν. 4387/2016), ο οποίος άρχισε να εφαρμόζεται από τις 13/5/2016, ολοκληρώνεται – για όσους βγαίνουν στη σύνταξη από 1/1/2019 – με μειώσεις που φτάνουν μέχρι και το 40% των συντάξιμων αποδοχών.

Την ίδια ώρα αγανάκτηση προκαλεί στους συνταξιούχους η καθυστέρηση του υπουργείου Εργασίας στην έκδοση ενημερωτικών σημειωμάτων με τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Από την αρχή του 2019, δηλαδή εδώ και ένα τετράμηνο, κλείδωσε το σύστημα έκδοσης ενημερωτικών σημειωμάτων των συντάξεων και αυτά δεν αναρτώνται. Για τις συντάξεις του 2019 εκκαθαριστικά – ενημερωτικά σημειώματα δεν υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και ουδείς παλιός συνταξιούχος γνωρίζει πώς επανυπολογίστηκε με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξή του, ποια είναι η εθνική και ποια η ανταποδοτική σύνταξη που του αναλογεί, καθώς και ποια είναι η περιβόητη προσωπική διαφορά.

Επανυπολογισμός

Υπενθυμίζεται ότι για περίπου 620.000 συνταξιούχους ο επανυπολογισμός έβγαλε ότι η σύνταξή τους από 1ης Ιανουαρίου 2019 πρέπει να είναι υψηλότερη από αυτή που εισέπρατταν μέχρι το τέλος του 2018. Αυτοί λαμβάνουν την αύξηση που δικαιούνται σε 5 ετήσιες δόσεις, δηλαδή από το 2019 μέχρι και το 2023. Πολλοί είναι οι συνταξιούχοι που θεωρούν ότι ενώ δικαιούνταν αύξηση δεν έλαβαν ή έλαβαν μικρότερο ποσό, καθώς τους κόπηκε το οικογενειακό επίδομα.

Κύκλοι των συνταξιούχων επισημαίνουν ότι το υπουργείο Εργασίας δεν εμφανίζει τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα σύνταξης για δύο βασικούς λόγους:

1. Για να μη δει το 95% των συνταξιούχων την αρνητική προσωπική διαφορά.

2. Να μη διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια οι συνταξιούχοι το ύψος της μείωσης που θα είχαν αν τελικά εφαρμοζόταν ο ν. 4472/2017 (νόμος Αχτσιόγλου), ως συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας