Στα 103 του “έφυγε” ο θρύλος του Χόλιγουντ Κερκ Ντάγκλας

1147
θρύλος

Ο σπουδαίος, παγκόσμιας φήμης, ηθοποιός και αγωνιστής των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων Κερκ Ντάγκλας, έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, στα 103 του χρόνια.

«Με τεράστια λύπη μας, τα αδέρφια μου και εγώ, γνωστοποιούμε ότι ο Κερκ Ντάγκλας μας άφησε σήμερα σε ηλικία 103 ετών», έγραψε, ανακοινώνοντας τον θάνατο του πατέρα του, ο Μάικλ Ντάγκλας, επίσης γνωστός ηθοποιός.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Ίσουρ Ντανιέλοβιτς και γεννήθηκε το 1916 στο Άμστερνταμ. Με λευκορωσική και εβραϊκή καταγωγή, ο Ντάγκλας και η οικογένειά του μετακόμισαν στις ΗΠΑ πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου ο νεαρός τότε Ίσουρ, άλλαξε το όνομά του σε Ίζι Ντέμσκι, πριν το αλλάξει ξανά σε Κερκ Ντάγκλας.

Ο Ντάγκλας, υπήρξε εκτός από ηθοποιός και σκηνοθέτης, καθώς κινηματογραφικός παραγωγός και συγγραφέας.

Η κινηματογραφική του καριέρα ξεκίνησε το 1947, με την ταινία «Out of the past». Εμφανίστηκε σε περίπου 90 ταινίες, ως ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς που ανέδειξε το Χόλιγουντ, και έπαιξε κυρίως σε πολεμικές ταινίες και γουέστερν, αφήνοντας μία μεγάλη κληρονομιά στον αμερικανικό κινηματογράφο. Χαρακτηριστικό της καριέρας του ήταν η «σπασμένη» φωνή του, που είχε κάνει αρκετούς μίμους να τον εντάξουν στο ρεπερτόριό τους.

Έχει τιμηθεί με δεκάδες βραβεία, ενώ τρεις χρονιές ήταν υποψήφιος για Όσκαρ, καλύτερου ηθοποιού.

Έχοντας συμμετάσχει ως στρατιώτης στον πόλεμο κατά του ναζισμού, μέχρι το 1944, αγωνίστηκε και κατά του μακαρθισμού, πρωταγωνιστώντας στην προσπάθεια να σπάσει η λεγόμενη «μαύρη λίστα» στο Χόλιγουντ, ο αποκλεισμός ηθοποιών, σκηνοθετών και σεναριογράφων διότι συνδέονταν με το κομμουνιστικό κίνημα ή θεωρούνταν συμπαθούντες και συνοδοιπόροι τη δεκαετία του 1950. Ο ίδιος είχε εξομολογηθεί πως αισθανόταν μεγαλύτερη υπερηφάνεια για αυτό, παρά για οποιονδήποτε ρόλο του.

Εμβληματικός ήταν ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στην ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ “Σπάρτακος” το 1960, μια ταινία που χαρακτηρίστηκε τομή για το ξεπέρασμα του κλίματος του είχε επιβάλλει ο μακαρθισμός στον αμερικανικό κινηματογράφο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας