Σοκ από Γαλλία: Ο ΥΠΟΙΚ Λεμέρ βλέπει ύφεση 11% το 2020

825
ύφεση

Σύμφωνα με τον Λεμέρ, ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός θα προβλέπει ύφεση 11% από 8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Συρρίκνωση της γαλλικής οικονομίας με ρυθμό 11% το 2020, λόγω της κρίσης που έχουν προκαλέσει τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, προβλέπει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ.

«Δεχθήκαμε ένα ισχυρό πλήγμα από τον κορονοϊό, λάβαμε αποτελεσματικά μέτρα για να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών, αλλά η οικονομία τέθηκε σε αναστολή για τρεις μήνες», δήλωσε ο Λεμέρ στο RTL.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το τίμημα θα είναι η ανάκαμψη.

Να σημειωθεί ότι το ΑΕΠ της Γαλλίας συρρικνώθηκε κατά 5% στο α’ τρίμηνο του 2020, σε ετήσια βάση, ενώ σε τριμηνιαία βάση η συρρίκνωση ήταν της τάξεως του 5,3%.

Πρόκειται για αναθεωρημένα στοιχεία, όταν είχε αναφερθεί ότι η συρρίκνωση ήταν 5,4% σε ετήσια και 5,8% σε τριμηνιαία βάση.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας (INSEE), κάνει λόγο για συρρίκνωση της γαλλικής οικονομίας με ρυθμό 20% το β’ τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με τη INSEE, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8% για το σύνολο του 2020 στο απίθανο σενάριο όπου η δραστηριότητα επιστέψει στα προ κρίσης επίπεδα έως τον Ιούλιο.
Η στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα κινείται κατά 21% χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα μετά τη χαλάρωση του lockdown στις 11 Μαΐου.

Η δραστηριότητα ήταν μειωμένη κατά 33% στις αρχές Μαΐου.

Οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν μόλις 6% χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα καθώς τα περισσότερα καταστήματα επαναλειτούργησαν έπειτα από σχεδόν δύο μήνες, σημαντική βελτίωση σε σχέση με την κατά 33% μείωση που είχε σημειωθεί στις αρχές Μαΐου.

Η μηνιαία έρευνα της INSEE έδειξε ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών συνέχισε να μειώνεται τον Μάιο, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2019 όπου η χώρα βρισκόταν στον κλοιό αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Η ανησυχία των πολιτών για τη γενική κατάσταση της οικονομίας παρέμεινε τον Μάιο σε επίπεδα που καταγράφονται για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η έρευνα το 1972, ενώ οι φόβοι για την ανεργία βρίσκονται στο ψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2009.

Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που είχε φτάσει τον Απρίλιο, αλλά παρέμεινε πολύ χαμηλή, σύμφωνα με ξεχωριστή μηνιαία έρευνα της INSEE.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας