Σκηνικό κρίσης με το Oruc-Reis να κάνει “έρευνες” μεταξύ Κρήτης-Κύπρου

574
Σκηνικό κρίσης με το Oruc-Reis να κάνει “έρευνες” μεταξύ Κρήτης-Κύπρου

Μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή δήλωση του ΥΕΞ Ν.Δένδια προς όλους του βουλευτές και κόμματα στην Βουλή, λόγω των επικείμενων εξελίξεων.

«Σας ζητώ ενότητα μπροστά στην επαρκή απειλή και ομοψυχία απέναντι στο casus belli. Αυτά αποτελούν την ισχυρή εθνική ασπίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ξέροντας καλά τι  έρχεται το επόμενο διάστημα.

Το εσωτερικό της Τουρκίας “βράζει” στην κυριολεξία με την ακραία φτώχεια για αυτό και ο Τούρκος πρόεδρος, ετοιμάζει αυτό που ξέρει πάρα πολύ καλά και έχει σχέση με πιθανή πρόκληση κρίσης, με στόχο σαφώς τον προσανατολισμό των Τούρκων πολιτών που δεν έχουν πλέον να φάνε.

Με αφορμή ελληνική στρατιωτική άσκηση η Τουρκία θέτει θέμα ξανά αποστρατικοποίησης του Καστελόριζου, ενώ ισχυρίζεται ότι στην περιοχή μόνο αυτή έχει δικαιοδοσία έκδοσης οδηγιών προς ναυτιλλομένους (navtex).

Ο στόχος της Άγκυρας είναι σαφής και έχει ως κύρια επιδίωξη την πρόκληση εμποδίων στις έρευνες στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Τουρκική ανακοίνωση :

TURNHOS N/W : 1195/21(Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 16-12-2021 23:35)TURNHOS N/W : 1195/21
MEDITERRANEAN SEA
1. IRAKLEIO NAVTEX STATION MESSAGE NUMBER HA39-912/21 PROMULGATED ON 15 DEC 21 COVERING A REGION IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA, IS A VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF CASTELLORIZO ISLAND SET BY THE 1947 PARIS PEACE TREATY.
2. CANCEL THIS MESSAGE 201100Z DEC 21.

Επίσης, ο Υδρογραφικός Σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX, ανανεώνοντας προηγούμενη με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας σεισμογραφικές(!) έρευνες από το Oruc Reis έως τις 22 Ιανουαρίου!

Το σκηνικό συμπληρώνει πρόσφατη τουρκική απειλή για την αποστολή στολίσκου τους κοντά στο Καστελόριζο, μετά από ανακοίνωση του ελληνικού επιτελείου για ασκήσεις στην περιοχή αυτή, πράγμα βέβαια που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, αλλά είναι όπως όλα δείχνουν σε αναμονή.

Αν όλα αυτά, δεν συνιστούν σημαντική ένταση στην περιοχή μας από πλευράς των Τούρκων, τότε τι ακριβώς έχουμε, αφού η Άγκυρα συνεχίζει να απειλεί συνεχώς της χώρα μας τόσες μέρες;

Αυτό που αξίζει να αναφέρει κανείς είναι ότι, μπορεί οι Τούρκοι να έχουν επιλέξει να πιέσουν τον ελληνισμό στην Κύπρο, αυτό δεν σημαίνει πως ξεχνούν και άλλα «ευαίσθητα» σημεία όπως το Καστελόριζο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας