Ρωσία: Συγκαλεί Συμβούλιο Ασφαλείας για Αφγανιστάν-Ετοιμάζει Στρατό για επέμβαση αν απαιτηθεί

575
Ρωσία: Συγκαλεί Συμβούλιο Ασφαλείας για Αφγανιστάν

Η Ρωσία συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο το Αφγανιστάν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τις ΗΠΑ που άφησαν τη χώρα να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν ότι «Δεν πρόκειται να δεχθούν καμία απειλή στα σύνορα συμμάχους κράτους» εννοώντας το Τατζικιστάν και κατά δεύτερο το Ουζμπεκιστάν, οι οποίες απειλούνται από τους Ταλιμπάν πλέον, ευθέως΄.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Ζαμίρ Καμπούλοφ μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosty τόνισε ότι «Παρά το γεγονός ότι «Η Ρωσία βρίσκεται ανάμεσα σε χώρες που έλαβαν εγγυήσεις εκ μέρους των Ταλιμπάν, σε σχέση με την ασφάλεια των πρεσβειών τους και καμία εκκένωση της διπλωματικής αποστολής της χώρας του δεν θα υπάρξει εν τούτοις πρέπει να υπάρξει ασφάλεια για την περίμετρο του Αφγανιστάν».

Η Μόσχα ετοιμάζει ένα τριεθνικό στράτευμα με 100.000 προσωπικό στα σύνορα των κρατών της Κεντρικής Ασίας όχι μόνο από μέλη των στρατιωτικών δυνάμεων των τριών χωρών, αλλά και από φυγάδες του αφγανικού Στρατού που διαλύθηκε μέσα σε μία εβδομάδα.

Οι Ρώσοι έστειλαν ειδικές δυνάμεις στην πρεσβεία τους και έχουν ετοιμάσει task force από 2.000 αλεξιπτωτιστές και αεροπορική δύναμη για να την προστατέψουν αν χρειαστεί.

Tην ίδια στιγμή ο ρωσικός Στρατός απλώνεται στην μεθόριο Αφγανιστάν-Τατζικιστάν, καθώς το τελευταίο θεωρείται η «αχίλλειος πτέρνα» του συστήματος ασφαλείας της Ρωσίας στην περιοχή, λόγω ύπαρξης φανατικών ισλαμιστών.

Στο πλαίσιο του CSTO (του αμυντικού συμφώνου που ηγείται η Ρωσία, που διαδέχθηκε το πάλαι ποτέ Σύμφωνο της Βαρσοβίας, αλλά σε πιο χαλαρή μορφή) Ρωσία, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν, τρία μέλη του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας CSTO,  ξεκίνησαν πριν από έξι ημέρες μεγάλες ασκήσεις στην μεθόριο με το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Διοικητή της Κεντρικής Περιφέρειας της Ρωσίας, Alexander Lapin «Είμαστε έτοιμοι για μακρά ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεών μας στην περιοχή».

Στην άσκηση έλαβαν μέρος ελικόπτερα τέσσερα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3, μαχητικά MiG-29 του Ουζμπεκιστάν, Mi-24 και Mi-8 τα οποία έπληξαν 100 στόχους «τρομοκρατών». Επιπλέον, συμμετείχαν αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης Su-25, L-39, άρματα μάχης T-72 καθώς και BTR-82, BMP-2, ρουκετοβόλα κλπ.

Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συμμαχικές δυνάμεις, υπό την ρωσική ηγεσία θα εισέλθουν στο Αφγανιστάν, πριν οι Ταλιμπάν κινηθούν προς το Τατζικιστάν ή του Ουζμπεκιστάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας