Ρωσία: Αντιτάσσεται στις κατηγορίες των ΗΠΑ κατά Ιράν για επίθεση σε τάνκερ

852
ρωσία

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, απαντώντας ουσιαστικά στις κατηγορίες των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν για τις πρόσφατες επιθέσεις σε τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, δήλωσε πως ο κόσμος δεν πρέπει να σπεύσει να κατηγορήσει το Ιράν για την επίθεση και πως το επεισόδιο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθούν οι εντάσεις με την Τεχεράνη. 

«Η κατάσταση είναι τόσο εκρηκτική, ώστε η πιθανότητα να γίνει κάποιο λάθος ή να μην κατανοηθούν πλήρως οι αιτίες και οι συνέπειες των διάφορων γεγονότων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Συνεπώς θα ήταν λάθος να μιλάμε για ένα περαστικό επεισόδιο. Αυτό αντανακλά τη γενικά εξαιρετικά οξυμένη κατάσταση στην περιοχή» δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι «απαιτείται να ληφθούν μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασης γύρω από το Ιράν, χρειάζεται με ηρεμία, απροκατάληπτα να δούμε τι συνέβη, να μη βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα, τα οποία το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ρίξουν λάδι στη φωτιά».

Από την πλευρά του, το Ιράν αρνείται μετ’ επιτάσεως κάθε ανάμειξη.Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε «ύποπτα» τα δύο περιστατικά με τα πετρελαιοφόρα κι απηύθυνε έκκληση για περιφερειακό διάλογο ώστε να αποφευχθούν εντάσεις.

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον κατηγορεί επίσημα το Ιράν για τις επιθέσεις σε δύο τάνκερ στην Κόλπο του Ομάν, που έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για μια σύγκρουση με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε, εντελώς προβοκατόρικα, πως με βάση, τάχα, τις πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τους «τύπους των όπλων» που χρησιμοποιήθηκαν και τη μέθοδο των επιθέσεων, πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται η Τεχεράνη. Παράλληλα υποστήριξε πως το Ιράν επιχειρεί να διαταράξει τη μεταφορά πετρελαίου μέσα από τα Στενά της Χορμούζ και οι επιθέσεις είναι μέρος αυτού του σχεδίου για κλιμάκωση της έντασης.

Πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στον Αμερικανό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη να θέσει το ζήτημα του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ωστόσο ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να θέλει το Ιράν να επιστρέψει στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters, ισχυρίστηκε πως ο μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε στα δύο χτυπήματα ήταν μαγνητικές νάρκες, όπως αυτές που κατά τις ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν και τον περασμένο μήνα σε χτυπήματα κατά τεσσάρων δεξαμενόπλοιων στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Και για αυτές τις επιθέσεις οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει το Ιράν και συγκεκριμένα το επίλεκτο ιρανικό σώμα των «Φρουρών της Επανάστασης».

Λίγο αργότερα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που λένε ότι εικονίζει στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, καθώς προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση χθες στον Κόλπο του Ομάν και κατόπιν αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ, καθώς και μια φωτογραφία που εικονίζει τη νάρκη πάνω στο πλοίο πριν απομακρυνθεί.

Το περίεργο είναι ότι οι ΗΠΑ κατηγορούν τους “Φρουρούς της Επανάστασης” του Ιράν ότι βγάζουν από το τάνκερ μαγνητικές νάρκες και όχι ότι τις τοποθετούν!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας