Προσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας: “Μπουκάλα”Ελλάδα-Κύπρος που “ξεπουλήθηκαν” στα γεράκια του Ισραήλ

1954
ισραήλ

Το Ισραήλ με τον πλέον επίσημο τρόπο προτείνει και προωθεί την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων του με την Τουρκία στο όνομα των κοινών συμφερόντων τους στη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο και στη συνεργασία για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Είναι τραγικό ότι  Ελλάδα και Κύπρος έδωσαν γη και ύδωρ στα γεράκια του Ισραήλ, υποβαθμίζοντας με απαράδεκτο τρόπο την κατοχή από τα τελευταία των παλαιστινιακών εδαφών, στο όνομα, τάχα, ότι το Ισραήλ θα υποστήριζε Αθήνα και Λευκωσία, απέναντι στην επιθετικότητα της Άγκυρας. Τώρα, επιβεβαιώνεται αυτό που εξαρχής η Iskra υποστήριζε: πως Ελλάδα και Κύπρος όχι μόνο θα εκτεθούν απέναντι στην φιλειρηνική αντικατοχική κοινή γνώμη που καταδικάζει τα γεράκια του Ισραήλ αλλά και θα γίνουν “σάντουιτς” μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ σε μια βέβαιη μελλοντική επαναπροσέγγιση τους. Συγχαρητήρια !

Άρθρο του Διπλωματικού Επιτετραμμένου του Ισραήλ στην Άγκυρα, Roey Gilad, που δημοσιεύτηκε  χθες, Πέμπτη, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, με αιχμή τη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι από τον Μάιο του 2018, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ως χώρα τρομοκράτη και απέλασε τον Ισραηλινό πρέσβη από την Άγκυρα. Από τότε η Ισραηλινή πρεσβεία στην Άγκυρα εκπροσωπείται από Διπλωματικό Επιτετραμμένο.

«Ο κατάλογος των κοινών συμφερόντων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι μακρύς»

Ο Roey Gilad – σε άρθρο του με τίτλο «Τουρκία-Ισραήλ, κοινά συμφέροντα για Ιντλίμπ και COVID-19» αναφέρει ότι «ο πόλεμος στο Ιντλίμπ έφερε στην επιφάνεια κάποια σημαντικά γεωπολιτικά δεδομένα».Ένα από αυτά είναι ότι η παρουσία του Ιράν στη Συρία λειτουργεί εναντίον των τουρκικών συμφερόντων.

«Οι Ιρανικές πολιτοφυλακές, κυρίως η Λιβανέζικη Χεζμπολάχ, διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στη μάχη για το Ιντλίμπ, εκεί όπου πάνω από 50 Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους»  γράφει στο άρθρο του στην τουρκική ιστοσελίδα Halimiz, ο Διπλωματικός Επιτετραμμένος του Ισραήλ στην Άγκυρα. «Η καταστροφική παρέμβαση του Ιράν στη Συρία (και όχι μόνο στη Συρία) δεν είναι κάτι νέο για το Ισραήλ. Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης και με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισραηλινά αεροσκάφη και drones απειλούν καθημερινά Ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους στη Συρία, περιλαμβανομένων στόχων της Χεζμπολάχ στη νότια Συρία, δίπλα από τα βόρεια σύνορά μας» αναφέρει ο Ισραηλινός διπλωμάτης και προτείνει την αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας.

«Οι παρούσες σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ πάσχουν από έλλειψη πολιτικού διαλόγου και από υπερβολική “Διπλωματία των Μεγαφώνων. Ωστόσο, αυτό δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Η Τουρκία και το Ισραήλ δεν χρειάζεται να συμφωνούν σε όλα. Υπήρχαν πάντα και θα υπάρχουν πάντα πολιτικές διαφορές. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα προκειμένου να φέρουμε τις σχέσεις μας σε ένα κανονικό επίπεδο. Αυτό το επίπεδο μπορεί να αποφέρει οφέλη τόσο στην Τουρκία όσο και στο Ισραήλ για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις με μεγαλύτερη επιτυχία- όπως μπορεί κανείς να δει στη Συρία. Αλλά όχι μόνο στη Συρία» υπογραμμίζει ο Ισραηλινός διπλωμάτης στην Άγκυρα.

«Ας πάρουμε την περίπτωση της πανδημίας του Covid-19. Η Τουρκία είναι γνωστή για την ισχυρή βιομηχανία της που παράγει τον περισσότερο Εξοπλισμό Ατομικής Προστασίας (ΡΡΕ) που απαιτείται σε αυτή την περίοδο κρίσης. Το Ισραήλ, από την άλλη, είναι γνωστό για την ισχυρή βιομηχανία του υψηλής τεχνολογίας που μπορεί να προσφέρει ορισμένες σημαντικές λύσεις στην παρούσα κρίση. Πρόσφατα το περιοδικό Forbes έκανε μνεία του Ισραήλ ως ενός από τα πιο ασφαλή κράτη στον κόσμο σε σχέση με τον Covid-1συνεχίζει ο Roey Gilad ο οποίος προτείνει τους συγκεκριμένους τομείς, όπου «Ισραήλ και Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν».

«Ο κατάλογος των κοινών συμφερόντων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι μακρύς. Περιλαμβάνει επίσης τη χρήση από την Τουρκία Ισραηλινών λιμένων για εξαγωγή προϊόντων στην Ιορδανία, διμερές εμπόριο, τουρισμό, ενέργεια, πανεπιστημιακή συνεργασία, επενδύσεις και άλλα θέματα».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή στο Ισραήλ, ο Ισραηλινός διπλωμάτης θεωρεί ότι αυτή είναι μια ευκαιρία για μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις. «Πριν από λίγες ημέρες μια νέα κυβέρνηση σχηματίστηκε στην Ιερουσαλήμ. Πριν από δυο χρόνια, η Τουρκία έστειλε πίσω στην Ιερουσαλήμ τον Ισραηλινό πρέσβη εξαιτίας διαφωνιών που είχαμε στο Παλαιστινιακό. Αυτές οι διαφωνίες δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Ωστόσο, τα κοινά συμφέροντα της Τουρκίας και του Ισραήλ -όπως περιγράφονται εδώ- θα εξυπηρετηθούν καλύτερα αν οι δυο χώρες διατηρούν κανονικές σχέσεις. Το μπαλάκι είναι στην πλευρά της Τουρκίας» τονίζει.

Το άρθρο του Roey Gilad καλύπτεται ευρύτατα από τον τουρκικό Τύπο

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, όπως η κατ’ εξοχήν προσκείμενη στον πρόεδρο Ερντογάν εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», μια από τις πιο ισχυρές φωνές κατά του Ισραήλ στην Τουρκία ως τώρα, υποστηρίζει την προσέγγιση προβάλλοντας την ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης πολιτικής της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν.

Με τίτλο «Το Ισραήλ θέλει συνεργασία: Το Ισραήλ ενεργοποιήθηκε μετά τις κινήσεις της Τουρκίας», η Γενί Σαφάκ υπογραμμίζει ότι, μετά τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, που άλλαξαν τις ισορροπίες στην περιοχή, το Ισραήλ ενεργοποιήθηκε και ξεκίνησε πρωτοβουλίες σε επίπεδο πρεσβείας για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας- Ισραήλ χρησιμοποιώντας την ατζέντα της Covid-19 και αναζητώντας τρόπους βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

Παρόμοιου περιεχόμενου και το σημερινό άρθρο της εθνικιστικής «Γενί Ακίτ» με τίτλο: «Κίνηση του Ισραήλ προς την Τουρκία!».

Το Ισραήλ, προσυπογράφοντας τις κινήσεις της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο που άλλαξαν τις ισορροπίες, κινείται προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία, γράφει το σχετικό δημοσίευμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας