Προς τριμηνιαίο “ράλι”-ρεκόρ το κινεζικό γουάν έναντι του δολαρίου

829
γουαν

Οι οικονομικοί μηχανισμοί της κινεζικής κυβέρνησης δεν μοιάζουν να βιάζονται να αναλάβουν δράση για την ταχύτατη άνοδο του γουάν, το οποίο οι traders “σπρώχνουν” προς το μεγαλύτερο ράλι του σε τριμηνιαία βάση στην ιστορία.

Το κινεζικό νόμισμα έχει ανατιμηθεί κατά 4,4% από το τέλος Ιουνίου, φθάνοντας τα 6,7620 γουάν ανά δολάριο, βαδίζοντας για τη μεγαλύτερη άνοδο του σε τριμηνιαία βάση από το 1981, σε όλη την περίοδο δηλαδή για την οποία το δίκτυο Bloomberg διατηρεί στοιχεία. Το γουάν είναι το νόμισμα με την καλύτερη επίδοση σε όλη την Ασία στο γ΄τρίμηνο, με το αγοραστικό μομέντουμ να είναι το ισχυρότερο από τον Ιανουάριο.

Το γουάν υποστηρίζεται από τη βουτιά του δολαρίου, με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης να αποδίδουν επίσης την άνοδό του στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας της Κίνας. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (People’s Bank of China) έχει επίσης βοηθήσει με το να μην βάλει εμπόδια στην άνοδό του.

Κινέζοι αξιωματούχοι δεν έχουν εκφράσει κάποια ανησυχία για την ενδυνάμωση του νομίσματος.

“Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω κέρδη για το γουάν πριν οι αρχές αρχίσουν να ανησυχούν για υπερβολική ενδυνάμωσή του”, σημειώνει ο Khoon Goh, επικεφαλής έρευνας για την Ασία στην Australia & New Zealand Banking Group, προσθέτοντας ότι η έλλειψη αντίδρασης από πλευράς Πεκίνου δείχνει ότι η τάση του κινεζικού νομίσματος θα είναι ανοδική. “Είναι πολύ πιθανό να φθάσει τα 6,7 γουάν ανά δολάριο αρκετά σύντομα”, προσθέτει.

Η ενίσχυση του γουάν αφαιρεί επίσης και έναν σκόπελο μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ασκούσε επί χρόνια κριτική στο Πεκίνο για νομισματική χειραγώγηση, ώστε το γουάν να παραμένει χαμηλά με τεχνητά μέσα.

Πάντως, το γουάν παραμένει κοντά σε χαμηλά εξαετίας έναντι του ευρώ, νομίσματος του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Κίνας, δείγμα ότι υφίσταται ακόμη χώρος για περαιτέρω κέρδη για το κινεζικό νόμισμα, καταλήγει το πρακτορείο Bloomberg.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας