Προς έγκριση το Ταμείο Ανάκαμψης–Ουγγαρία και Πολωνία απέσυραν το βέτο

693
Προς έγκριση το Ταμείο Ανάκαμψης

Υπέκυψαν στην πίεση και απέσυραν το βέτο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ Ουγγαρία και Πολωνία.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία ήραν το βέτο τους για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αντάλλαγμα για την αναβολή της διαδικασίας κυρώσεων που θα μπορούσε να τους στερήσει την πρόσβασή τους στα κεφάλαια.

Ο συμβιβασμός που «ενορχηστρώθηκε» από την Γερμανία θα τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του μπλοκ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου πιθανότατα θα εγκρίνουν τη συμφωνία, σημειώνει το Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχο με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία αντιτάχθηκαν σθεναρά σε μια χρηματοδότηση που θα εξαρτάται από τα πρότυπα του κράτους δικαίου και απείλησαν να τορπιλίσουν το Ταμείο των 750 δισ. ευρώ και τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027.

Η πρόταση εξακολουθεί να συνδέει τις εκταμιεύσεις από το πακέτο με τα δημοκρατικά πρότυπα, αν και τέτοιες κυρώσεις δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν προτού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφανθεί σχετικά με τη νομιμότητα των νέων κανόνων, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο, εξήγησε ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα, ο Πολωνός αναπληρωτής πρωθυπουργός Jaroslaw Gowin είχε δηλώσει πως έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Γερμανία, η οποία έχει αυτή την περίοδο την προεδρία της ΕΕ, ανοίγοντας τον δρόμο για συμβιβασμό. Γερμανίδα εκπρόσωπος είπε πως δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση και πως όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να συμφωνήσουν.

H συμφωνία επιβεβαιώθηκε και από Ούγγρο αξιωματούχο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας