Προκλητικός ο Σταθάκης για τα αιολικά στα Άγραφα: Τα επιβάλλει η Ε.Ε.

1612
αιολικά

Προκλητική ήταν η στάση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, απέναντι στην αντιπροσωπεία φορέων και πολιτών που αντιτίθενται στην εγκατάσταση των βιομηχανικού μεγέθους αιολικών στις κορυφογραμμές των Αγράφων. Ο υπουργός δήλωσε ότι δεν μπορεί να αναστείλει τις δύο υπογεγραμμένες από τον ίδιο άδειες παραγωγής για τα δύο αιολικά πάρκα στα Άγραφα, υπενθυμίζοντας τις κυβερνητικές δεσμεύσεις έναντι της Ε.Ε.

Στη συνάντηση με τον Σταθάκη η αντιπροσωπεία του Δικτύου Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος και ενεργοί πολίτες που παραβρέθηκαν απαίτησαν να ανασταλούν οι άδειες εγκατάστασης των δύο αιολικών σταθμών στην περιοχή Νιάλας Αγράφων και να αποχαρακτηριστούν τα Άγραφα ως Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας, στην επερχόμενη αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου.

Ο υπουργός ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει η χώρα μας από την Ε.Ε., θα πρέπει μέχρι το 2050 το 100% της ενέργειας να είναι από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πολλαπλασιαστούν οι επενδύσεις που αφορούν τις ΑΠΕ και, συνεπώς, ο σχεδιασμός σε επίπεδο κράτους θα εμπεριέχει πολλαπλάσιες επενδύσεις σε ΑΠΕ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2050. Κι ακόμη, ότι το επόμενο διάστημα θα διπλασιαστούν τα φωτοβολταϊκά και θα επεκταθούν στην κατοικία, στη βιομηχανία και στον τουρισμό.

Το κίνημα κατά της εγκατάστασης των αιολικών στα Άγραφα δυναμώνει και διευρύνεται ραγδαία στους νομούς Καρδίτσας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, αλλά και στην Αθήνα όπου συστάθηκε Συντονιστικό, ενώ έχουν συγκεντρωθεί και 10.500 υπογραφές.

Την αντίθεσή του έχει εκφράσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, που συμπαρατάσσεται με το «όχι» πολιτών και κινημάτων.

Σε ψήφισμά του αναφέρεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε εγκρίνει τον Φεβρουάριο του 2011 τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των δύο αιολικών πάρκων υπό την απαρέγκλιτη προϋπόθεση “ο αγωγός διασύνδεσης του έργου να γίνει υπόγειος ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την κατασκευή του”.

“Πλην όμως, διαπιστώσαμε έκπληκτοι ότι οι άδειες (που εκδόθηκαν λίαν προσφάτως και δη στις 10.4.2018) από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εγκατάσταση των ως άνω δύο αιολικών πάρκων στα Αγραφα (…) δεν σεβάστηκαν τον ανωτέρω αδιαπραγμάτευτο όρο που έθεσε το Περιφερειακό μας Συμβούλιο, εγκρίνοντας τη διασύνδεση των Α/Π μέσω 98 πυλώνων μεσαίας και υψηλής τάσης, η πρόσβαση στους οποίους απαιτεί τη διάνοιξη οδών μήκους δεκάδων χιλιομέτρων”, αναφέρεται στο ψήφισμα.

“Αποδοκιμάζουμε, τέλος, με τον πιο απόλυτο τρόπο τις απειλές που έχουν δεχθεί αυτοδιοικητικοί παράγοντες και πολίτες της Θεσσαλίας για ποινικοποίηση είτε της ψήφου είτε των αγώνων τους και διαβεβαιώνουμε τους τελευταίους ότι στηρίζουμε τον αγώνα τους”, καταλήγει το ψήφισμα, αναφερόμενο στις απειλές της εταιρείας για αγωγές σε όλους όσοι παρεμποδίσουν με οποιονδήποτε τρόπο την υλοποίηση του έργου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας