Προκλητικός Ζ.Ζάεφ: «Ανεύθυνο και σοβαρό γεωστρατηγικό σφάλμα το βέτο της Βουλγαρίας»

793
Ανεύθυνο και σοβαρό γεωστρατηγικό σφάλμα

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, χαρακτήρισε το βέτο που άσκησε η Βουλγαρία στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ως «ανεύθυνο και σοβαρό γεωστρατηγικό σφάλμα».

Ο ίδιος, σε χθεσινό του διάγγελμα προς τους πολίτες των Σκοπίων ανέφερε, επίσης, ότι «η Βουλγαρία έθεσε βέτο, παραβίασε τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας και Φιλίας (σ.σ. μεταξύ των δύο χωρών που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2017) και στάθηκε έτσι εμπόδιο στο δρόμο της ευρωπαϊκής μας ένταξης, για την οποία οι θεσμοί της ΕΕ και τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, έχουν επανειλημμένα επιβεβαιώσει ότι εκπληρώνουμε πλήρως τις προϋποθέσεις».

Πρόσθεσε δε ότι η θέση της Βουλγαρίας είναι εντελώς ανορθολογική και απαξιωτική για τον λαό της χώρας του.

Ο Ζόραν Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «αρνείται να διαπραγματευτεί πράγματα που δεν θα έπρεπε ούτε να συζητιούνται» και πρόσθεσε: «Διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ναι, αλλά όχι με κόστος την αναθεώρηση της μακεδονικής ταυτότητας. Όχι υπό προϋποθέσεις τις οποίες τώρα επιβάλλει η Βουλγαρία. Λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη, αλλά λέμε ΟΧΙ στον εκβιασμό του μακεδονικού λαού».

Ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε ειδικώς την ευγνωμοσύνη του στη Γερμανία για τις προσπάθειες που κατέβαλε προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να ξεκινήσει η χώρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. «Δυστυχώς» συνέχισε ο ίδιος, «η διαδικασία της διεύρυνσης ως στρατηγικός στόχος της ΕΕ σταμάτησε από τη Βουλγαρία κάτι που αποτελεί ανεύθυνο και σοβαρό γεωστρατηγικό σφάλμα, για το οποίο «είναι καλό που οι διεθνείς φίλοι μας και οι σύμμαχοι δεν σιωπούν».

Ο ίδιος τόνισε ότι τα Σκόπια παραμένει προσηλωμένη στην αναζήτηση λύσης με τη γειτονική Βουλγαρία, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει το βέτο της Βουλγαρίας να καθυστερήσει τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε την Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής, δεν κατόρθωσε να υιοθετήσει το διαπραγματευτικό πλαίσιο (που σηματοδοτεί την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) για τη Βόρεια Μακεδονία), καθώς η Βουλγαρία άσκησε βέτο σε μία τέτοια προσπάθεια.

Ως εκ τούτου, το θέμα αυτό μάλλον δεν θα τεθεί καν προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται και τα Σκόπια δεν πρόκειται να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εντός του Δεκεμβρίου, όπως αρχικά προβλεπόταν.

Η επίσημη Σόφια είχε δηλώσει πριν από τρεις εβδομάδες ότι δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των «27» και των Σκοπίων, λόγω των ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των Σκοπίων και της Βουλγαρίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας