Προεκλογικές Υποσχέσεις κομμάτων: Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

1034
πανδημίας

 

Οι εκλογές τέλειωσαν, η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ είναι γεγονός, όπως και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκέντρωσε ένα  αρκετά  σεβαστό  ποσοστό (31,53%) με αποτέλεσμα ο μνημονιακός δικομματισμός να βγήκε ιδιαίτερα ενισχυμένος για πρώτη φορά μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης, δίνοντας το δικαίωμα στις συστημικές δυνάμεις να ισχυρίζονται ότι η πλειοψηφία του λαού αποδέχεται ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την διαρκή λιτότητα και η μοναδική προοπτική της χώρας είναι αυτή που καθορίζεται από την πολιτική της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τα δυο μεγάλα κόμματα έδωσαν διάφορες υποσχέσεις. Η κυβέρνηση Τσίπρα μάλιστα προώθησε αλλαγές ακόμα και με πράξη Νομοθετικού περιεχομένου, διότι είχε κλείσει η Βουλή για τις εκλογές, αλλαγές οι οποίες τροποποιούσαν προηγούμενες ρυθμίσεις, που η ίδια είχε ψηφίσει.

Λειτούργησε στην λογική «πάρε κόσμε», ενώ παράλληλα δεσμευόταν στους δανειστές, γνωρίζοντας ότι την ευθύνη θα είχε η επόμενη κυβέρνηση.

Τι έκανε η Νέα Δημοκρατία;

Καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο έδινε ψεύτικες υποσχέσεις.

«Από την επομένη των εκλογών θα μειωθούν οι φόροι.»

«Θα μειώσουμε πρωτογενή πλεονάσματα, διότι οι θεσμοί μας έχουν εμπιστοσύνη και θα αποδεχθούν το αίτημα μας»

Δεν πέρασε όμως μια μέρα και η πραγματικότητα τους διέψευσε πανηγυρικά.

Οι Ευρωπαίοι από την επομένη των εκλογών , πριν καν ορκιστεί η κυβέρνηση διεμήνυσαν ότι  « η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει»

Ειδικά για το πρωτογενές πλεόνασμα το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο «Ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ είναι μέρος της συμφωνίας του 2018!!»

Ο στόχος λοιπόν είναι στόχος που αν δεν υλοποιηθεί πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Αν λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης επιμείνει για την μείωση των φορολογικών συντελεστών στις μεγάλες εταιρείες και με δεδομένα τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί (και αυτό είναι μάλλον βέβαιον) να μειώσει το αφορολόγητο προκειμένου να συγκεντρώσει περισσότερους φόρους.

Η μείωση βέβαια του αφορολόγητου επιβαρύνει κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους!

Δηλαδή θα προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις για τους κεφαλαιούχους και θα επιβαρύνει τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα!

Επιπλέον, η  Νέα Δημοκρατία στήριξε ένα μεγάλο μέρος της προπαγάνδας της στη Συμφωνία των Πρεσπών γνωρίζοντας τις ευαισθησίες ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα των Μακεδόνων.

Εμείς βέβαια γνωρίζαμε και γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία εξυπηρετεί  μόνο τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη περιοχή των Βαλκανίων και γι’ αυτό τον λόγο υπήρξε η λυσσαλέα εκ μέρους τους πίεση για υπογραφή της.

Η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν δυνατόν να θέλει να έλθει σε σύγκρουση μ’ αυτούς που θεωρεί κυριολεκτικά πάτρωνες της.

Ανέπτυξε βέβαια αντιπολιτευτικό λόγο μόνο για να εισπράξει προεκλογικά. Στελέχη της μάλιστα δήλωναν ότι θα αλλάξουν την Συμφωνία όταν αναλάβουν την διακυβέρνηση (αν είναι δυνατόν!).

Τι κάνουν τώρα πριν καν πάρουν ψήφο εμπιστοσύνης;

Τα κυβερνητικά τους στελέχη δηλώνουν (κάνοντας κυριολεκτικά στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών)) ότι η Συμφωνία έχει θετικά στοιχεία, χρησιμοποιούν μάλιστα πρώην βουλευτές άλλων κομμάτων (πχ Μαυρωτάς) που ψήφισαν την Συμφωνία των Πρεσπών σε κυβερνητικές θέσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου που προωθεί με συνοπτικές διαδικασίες υποσχόμενη ότι θα φέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Πλούτο μόνο στους ιδιώτες θα φέρει.

Δυστυχώς η πλήρης αθέτηση υποσχέσεων των κυβερνητικών κομμάτων είναι σύνηθες φαινόμενο. Τα μνημονιακά κόμματα το κάνουν με μεγάλη ευκολία πιστεύοντας ότι ο λαός έχει μνήμη χρυσόψαρου.

Ο Ελληνικός λαός πρέπει να αποδείξει ότι και μνήμη έχει και κρίση.

Και μπορεί να «ψηφίζει» κάθε μέρα,  κάθε φορά που του αφαιρούνται δικαιώματα και υπονομεύονται τα συμφέροντα του.

Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Μα φυσικά με κοινωνικούς αγώνες

Στους δρόμους!

*Η Δέσποινα Σπανού είναι υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας