Πιθανή 3η δόση εμβολίου σε ηλικιωμένους, ευπαθείς και υγειονομικούς-Φόβος νέων μεταλλάξεων

468
Φόβος νέων μεταλλάξεων

Καθώς η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού κατά του κορονοϊού συνεχίζεται, έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για ενδεχόμενη τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου. Ανησυχία προκαλούν και ενδεχόμενες μεταλλάξεις που θα είναι ανθεκτικότερες στα εμβόλια.

Ανησυχία για ενδεχόμενες νέες μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να έχουν αντοχή στα εμβόλια εξέφρασε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Στο μεταξύ, πρόταξε και την ανάγκη να υπάρξει και τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα, εξήγησε ότι ι ιοί αλλάζουν συνεχώς μέσω των μεταλλάξεων και δημιουργούνται διάφορες καινούριες παραλλαγές, από τις οποίες αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις που είναι σημαντικές.

«Αυτές οι παραλλαγές επηρεάζουν κυρίως την πρωτεΐνη ακίδα, την πρωτεΐνη δηλαδή που μπαίνει μες στο κύτταρο με αποτέλεσμα να επηρεάζει κυρίως την μεταδοτικότητα. Δυστυχώς, υπάρχουν πιθανότητες, και σε αυτό αναφέρθηκε και η βρετανική ομάδα εμπειρογνωμόνων» είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής εκτίμησε ότι «υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν τέτοιες μεταλλάξεις, όπως υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν και μεταλλάξεις με αντοχή στα εμβόλια ή στα αντιικά φάρμακα».

Σε κάθε περίπτωση τόνισε πως υπάρχει και το καλό σενάριο που προβλέπει την επικράτηση μεταλλάξεων με χαμηλή παθογονικότητα και τη μετατροπή της πανδημίας σε μια ενδημική νόσο.

Τρίτη δόση του εμβολίου σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών

Ο κ. Γώγος ερωτήθηκε και για το αν πρέπει να γίνει και τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού για ενίσχυση της ανοσίας. Εστίασε σε τρεις κατηγορίες πολιτών που αναμένεται να την έχουν ανάγκη.

Όπως είπε, πρόκειται για τους μεταμοσχευμένους ή ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους που σταδιακά έχουν φθίνουσα ανοσιακή απόκριση.

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι «πιθανώς κάτι τέτοιο να χρειαστεί για τους υγειονομικούς, οι οποίοι έχουν καλύψει το διάστημα των 6-9 μηνών ανοσίας από το εμβόλιο κι εκτίθενται σε υψηλά ιικά φορτία».

Οι συζητήσεις αυτές, σύμφωνα με τον καθηγητή θα γίνουν στην επιτροπή των ειδικών μέσα στον Αύγουστο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας