Περί αναδιάρθρωσης συνόρων στην Βαλκανική

1421
αγών

Μην την προσπερνάμε έτσι εκείνη την δήλωση του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν περί «αναδιάρθρωση συνόρων» στα Βαλκάνια. Η δήλωσή του είναι τόσο σαφής, που δεν επιδέχεται καμίας παρερμηνίας.

Μιλώντας σε συνέδριο για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια, ο Αυστριακός επίτροπος, είχε κάνει λόγο για «αναδιάρθρωση συνόρων» εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Δήλωση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Κομισιόν, που έσπευσε να «εξηγήσει» πως ο επίτροπος εννοούσε τις διμερείς συνομιλίες για την ανακήρυξη Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, μέσω κοινά αποδεκτής συμφωνίας.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα, ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Διότι ο επίτροπος Χαν ήταν απολύτως σαφής στις δηλώσεις του. Όσο και να επιχειρεί κάποιος να τις «στρογγυλέψει», η αυτοεκπληρούμενη προφητεία δεν κρύβεται.

Ήδη σε ανύποπτο χρόνο (στις 24 Απριλίου), και πάλι ο Γιοχάνες Χαν είχε «προβλέψει» την επερχόμενη «Συμφωνία των Πρεσπών» κατά την ομιλία του στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τις επόμενες εβδομάδες θα βρεθεί μια λύση στο θέμα του ονόματος ή τουλάχιστον μία λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.

Γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Κοτζιά, ο οποίος χαρακτήρισε «ατυχείς» τις δηλώσεις του Επιτρόπου και τον κάλεσε να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για τις διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως του καταλόγησε, δεν κατανοεί. Τον κατηγόρησε μάλιστα, ότι με τέτοιες δηλώσεις ουσιαστικά υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις.

Θυμίζουμε ότι εκείνη την περίοδο, η επικοινωνιακή ανάγκη των ενορχηστρωτών ήθελε τις διαπραγματεύσεις στην «κόψη του ξυραφιού», για να κρατάει εν υπνώσει τις λαϊκές αντιδράσεις σε Ελλάδα και Σκόπια. Και υπ’ αυτού του πρίσματος, ήταν απόλυτα δικαιολογημένη η αντίδραση του Κοτζιά, καθότι ο επίτροπος Χαν με την εσπευμένη δήλωσή του αποκάλυπτε το προαποφασισμένο.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα! Ο Χαν φαίνεται πως -γνώστης ων των ευρύτερων σχεδιασμών- σπεύδει πάλι να «προφητεύσει» εξελίξεις, όπως και την προηγούμενη φορά. Προφανώς ορμούμενος από μια ανάγκη αναγόρευσης του εαυτού του ως οξυδερκή και διορατικό πολιτικό, για να το κεφαλαιοποιήσει στο εγγύς μέλλον.

Είναι απολύτως βέβαιον, ότι μέρος των επί χάρτου σχεδιασμών είναι γνωστοί σε πολλούς κύκλους της πολιτικής και της οικονομίας. Ασχέτως αν τους κρατάνε κρυφούς από το «πόπολο» μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες τελεσφόρησής τους. Απλά, ορισμένες φορές, είτε επειδή πρέπει να μετρηθούν αντιδράσεις, είτε επειδή κάποιος από τους γνώστες πάει να πουλήσει …μούρη, κάποια πράγματα βγαίνουν πριν την ώρα τους.

Μήπως αυτό συμβαίνει και τώρα; Μήπως ο Αυστριακός Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκαλύπτει μελλοντικούς σχεδιασμούς, που αφορούν στην γεωσυνοριακή γεωγραφία της Βαλκανικής του κοντινού μέλλοντος;

Διότι, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ορθώς βγαίνει η Κομισιόν να τον «διορθώσει», διότι αποκαλύπτει πράγματα δεν θά ‘πρεπε. Ορθώς βγαίνει και η ελληνική κυβέρνηση να μας καθησυχάσει, διότι και εκείνη κρατάει κρυφά τα χαρτιά των διεθνών σκηνογράφων.

Μην αναζητούμε απάντηση αν και ο δικός «μας», κ. Κοτζιάς είναι γνώστης των απώτερων σχεδιασμών. Καμία σημασία δεν έχει. Μαριονέτα είναι ο άνθρωπος και του αρέσει –όσο και του πάει- αυτός ο ρόλος…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας