Παραπομπή Τραμπ :«Ναι» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

652
από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Παραπέμπεται στη Γερουσία ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς έχουν ήδη συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες ψήφοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Την ίδια ώρα, 10 Ρεπουμπλικανοί στήριξαν με την ψήφο τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων τη διαδικασία αποπομπής του απερχόμενου προέδρου, για παρακίνηση εξέγερσης, αναφορικά με τα γεγονότα στο Καπιτώλιο την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου.
232 ψήφοι υπέρ της αποπομπής Ντόναλντ Τραμπ

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών Μιτς Μακκόνελ

Επικεφαλής Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία: «Δεν έχω αποφασίσει πώς θα ψηφίσω αν παραπεμφθεί ο Ντόναλντ Τραμπ»

Με 232 ψήφους υπέρ, έναντι 197 κατά και τέσσερις εκπροσώπους που ψήφισαν «παρών», ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμπεται και πάλι σε δίκη στη Γερουσία, με την κατηγορία της υποκίνησης σε εξέγερση.

Συνολικά, 10 Ρεπουμπλικανοί εναντιώθηκαν στον πρόεδρο του κόμματός τους και ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ αφορούν στην «παρακίνηση εξέγερσης» για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Ντόναλντ Τραμπ στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας κατά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο.
Και μετά την υπερψήφιση της αποπομπής, τι;

Μετά την υπερψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα πρέπει η Γερουσία να διοργανώσει τη δίκη για την εξέταση της αποπομπής Τραμπ,
στην οποία προεδρεύει ο επικεφαλής της αμερικανικής δικαιοσύνης,

Ωστόσο, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δεν θα κάνει χρήση των έκτακτων εξουσιών του για να συγκαλέσει συνεδρίαση του Σώματος αυτήν την εβδομάδα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του στο Twitter.

Σε άλλη του δήλωση, ο Μακόνελ υποστήριξε πως προτιμά η Γερουσία να προετοιμάσει τη μετάβαση στην εξουσία, παρά να ασχοληθεί με τις διαδικασίες αποπομπής Τραμπ.
Ποιες οι αρμοδιότητες της Γερουσίας

Προκειμένου να αποπεμφθεί από τη θέση του προέδρου ένας πρόεδρος θα πρέπει τα δύο τρίτα των μελών της Γερουσίας να ψηφίσουν υπέρ αυτής της παραπομπής. Στην περίπτωση που η Γερουσία αποτύχει να καταδικάσει τον πρόεδρο, αυτός θεωρείται αποπεμφθείς, αλλά παραμένει στη θέση του, όπως συνέβη με τον Μπιλ Κλίντον και τον Άντριου Τζόνσον στο παρελθόν.

Η δίκη της Γερουσίας έχει την αρμοδιότητα και να αποπέμψει τον πρόεδρο των ΗΠΑ από τον Λευκό Οίκο, αλλά και να του στερήσει το δικαίωμα να κατέβει εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα στο μέλλον. Ωστόσο, η Γερουσία δεν μπορεί να στείλει έναν Αμερικανό πρόεδρο στη φυλακή.
Προσπάθεια κατευνασμού της κοινής γνώμης από τον Ντόναλντ Τραμπ

Πριν ακόμη υπερψηφιστεί το άρθρο αποπομπής του, ο Ντόναλντ Τραμπ έστελνε μήνυμα στους οπαδούς του, με το οποίο τους ζητούσε να αποφύγουν κάθε πράξη βίας, κάθε έκνομη ενέργεια και κάθε βανδαλισμό. Όπως υποστήριζε στο μήνυμά του στο δίκτυο Fox News, η βία και οι βανδαλισμοί δεν τον εκφράζουν, ούτε εκφράζουν την Αμερική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας