“Παγώνει” η προσάρτηση Δυτικής Όχθης – Παραμένει η ανησυχία

877
όχθης

“Παγώνουν” προς το παρόν τα σχέδια προσάρτησης του 30% της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ, καθώς υπάρχουν διεθνώς αντιδράσεις, ενώ αντιδρούν και κόμματα που συμμετέχουν στην ισραηλινή κυβερνητική συμμαχία. 

Στα παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης έγιναν χθες διαδηλώσεις κατά των σχεδίων προσάρτησης, όποτε κι αν επιχειρηθεί να προχωρήσουν αυτά. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι σχεδόν κάθε ηλικίας και των δύο φύλων σε Ραμάλα, Βηθλεέμ και Πόλη της Γάζας διαδήλωσαν, φωνάζοντας συνθήματα για ελευθερία, δικαιοσύνη και τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.

Κινητοποιήσεις υπέρ του αγώνα του παλαιστινιακού λαού έγιναν χτες και στην Αθήνα, στο Αμμάν της Ιορδανίας, στη Σεούλ της Νότιας Κορέας και στο Σάντον της Νότιας Αφρικής.

O υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε χθες ότι οποιαδήποτε προσάρτηση στο Ισραήλ τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης θα συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει συνέπειες.

“Η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, ανεξάρτητα από τους όρους, θα θέσει σοβαρά υπό αμφισβήτηση τις παραμέτρους για την επίλυση της σύγκρουσης”, δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης.

“Μια απόφαση προσάρτησης δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς συνέπειες και εξετάζουμε διάφορες επιλογές σε εθνικό επίπεδο και επίσης σε συντονισμό με τους κύριους Ευρωπαίους εταίρους μας”, τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο του στην εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισήμανε πως η προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών της Δυτικής Όχθης συνιστά «παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» και πως θα ήταν «αντίθετη με τα συμφέροντα του ισραηλινού κράτους». Δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής και θαυμαστής του Ισραήλ, αλλά εκτιμά ότι νέες προσαρτήσεις «δεν θα οδηγήσουν στην εξασφάλιση των συνόρων του Ισραήλ» και θα αποβούν μακροπρόθεσμα «αντίθετες ως προς τα συμφέροντά του».

Στο Βερολίνο, βουλευτές της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής ενέκριναν χτες ψήφισμα που αναφέρει ότι οι απειλές της Ε.Ε. για κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ «θα είναι αντιπαραγωγικές». Παράλληλα, απέρριψαν το ισραηλινό σχέδιο για την προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, αναφέροντας ότι «αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο» και «δημιουργεί κίνδυνο νέας αποσταθεροποίησης της περιοχής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας