Ο Σνόουντεν θέλει να υποβάλει αίτημα για ρωσική υπηκοότητα.

983
Έντουαρντ Σνόουντεν

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, που ζει στη Ρωσία από το 2013, θέλει να κάνει αίτημα προκειμένου να λάβει διπλή υπηκοότητα, τόσο ρωσική όσο και αμερικανική.

Ο αμερικανός πληροφοριοδότης Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος εργαζόταν για την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) και διέφυγε στη Ρωσία αφού διέρρευσε πληροφορίες σχετικά με προγράμματα παρακολούθησης, δήλωσε ότι θα ήθελε να υποβάλει αίτηση για διπλή υπηκοότητα, τόσο αμερικανική όσο και ρωσική.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν έλαβε άδεια μόνιμης διαμονής στη Ρωσία

«Μετά από χρόνια μακριά από τους γονείς μας, η σύζυγός μου και εγώ δεν έχουμε καμία επιθυμία να χωριστούμε από τον γιο μας. Γι’ αυτό, σε αυτήν την εποχή της πανδημίας και των κλειστών συνόρων, υποβάλλουμε αίτηση για διπλή υπηκοότητα, αμερικανική-ρωσική» δήλωσε ο Σνόουντεν.

Ο πρώην υπάλληλος της NSA πρόσθεσε ότι αυτός και η σύντροφός του θα μεγάλωναν το παιδί «με όλες τις αξίες της Αμερικής που αγαπάμε – συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας να μιλά σύμφωνα με την άποψή του».

«Και ανυπομονώ για την ημέρα που θα μπορέσω να επιστρέψω στις ΗΠΑ, ώστε ολόκληρη η οικογένεια να επανενωθεί» δήλωσε ο Σνόουντεν.

Τον Ιούνιο του 2013, ο Σνόουντεν παρέδωσε στις εφημερίδες «The Washington Post» και «Guardian» πλήθος από απόρρητα αρχεία σχετικά με προγράμματα μαζικής παρακολούθησης που συγκέντρωσαν δεδομένα τηλεφωνίας, email και δεδομένα περιήγησης στο διαδίκτυο για όλους σχεδόν τους πολίτες στις ΗΠΑ, παρά τον νόμο της χώρας που απαγορεύει την κατασκοπεία σε Αμερικανούς χωρίς δικαστική εντολή.

Μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε τον νόμο περί ελευθερίας το 2015, περιορίζοντας σημαντικά τη νομιμότητα της μαζικής συλλογής δεδομένων των πολιτών των ΗΠΑ.

Ο Σνόουντεν ζει στη Ρωσία από το 2013, έχοντας φύγει από τις όπου είναι καταζητούμενος για κατασκοπεία.

© SPUTNIK / VALERY MELNIKOV

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας