Πούτιν για τουρκική εισβολή στη Συρία-Κίνδυνος να δραπετεύσουν μαχητές του ISIS

882
πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής του στο Τουρκμενιστάν, δήλωσε πως δεν είναι σίγουρος ότι η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει υπό έλεγχο την κατάσταση στη βορειανατολική Συρία, μετέδωσε το Ιντερφάξ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία, μπορεί να δραπετεύσουν από τη φυλακή ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει εκεί η Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν πως το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της Ταλ Αμπιάντ υποχρεώθηκε να κλείσει αφού το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του διέφυγε το τελευταίο 24ωρο εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι η επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων μπορεί να προκαλέσει την επανεμφάνιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή.

Χιλιάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται από τους Κούρδους, υπάρχει κίνδυνος να ανακτήσουν την ελευθερία τους, «είναι μια πραγματική απειλή για εμάς, για εσάς, διότι πού θα πάνε και πώς;», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια συνόδου κορυφής πρώην σοβιετικών χωρών. «Δεν είμαι σίγουρος πως ο τουρκικός στρατός μπορεί να ελέγξει την κατάσταση», υπογράμμισε.

Σημειώνουμε, πάντως, ότι ο Β. Πούτιν ενώ επεσήμανε σοβαρούς κινδύνους από την Τουρκική εισβολή στην Συρία δεν ζήτησε την απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων από αυτήν την χώρα, στην οποία άλλωστε η Ρωσία έχει συμφέροντα και φέρεται εγγυητής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της, πράγμα κλειδί για μιά προοπτική σταθεροποίησης της περιοχής.

Διπλωματικοί κύκλοι τόνιζαν ότι αυτήν την ώρα μια Ρωσο-Κουρδο-Συριακή προσέγγιση και συνεννόηση αποτελεί το καλύτερο όχημα για να υπάρξει μιά λύση στη Συρία για την απομάκρυνση των Τουρκικών στρατευμάτων, την αναχαίτιση του τζιχαντισμού, την αποκατάσταση της κυριαρχίας της Συρίας και στο πλαίσιο της την κατοχύρωση της αυτονομίας και των δικαιωμάτων των Κούρδων. Ρωσία, Κούρδοι και Συρία είναι επείγον να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας