Ο «διεφθαρμένος» Μπάιντεν σε ρόλο στυλοβάτη της «παγκοσμιοποίησης». Αλίμονο στην Ελλάδα!

2726
46ός πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Tζο Μπάιντεν θα είναι ο 46ός πρόεδρος των ΗΠΑ και μάλλον είναι πολύ δύσκολο να αμφισβητηθεί η εκλογή του από τα δικαστήρια, στα οποία προσφεύγει ο Τράμπ.

Αν η επιχειρηματική και πολιτική πορεία Τράμπ είναι διαποτισμένη από τη διαφθορά, η οικογένεια Μπάιντεν είναι μάλλον ο ορισμός της τελευταίας.

Η οικογένεια Μπάιντεν και μαζί με αυτήν οικογένεια Κλίντον, η οποία θα βρίσκεται της πρώτης στην εξουσία, είναι από τις οικονομικά πιο διεφθαρμένες πολιτικές οικογένειες των ΗΠΑ και των οποίων ταυτόχρονα οι σχέσεις με το παγκοσμιοποιημένο αμερικανικό κεφάλαιο, πρώτα από όλα το χρηματιστικό και τους τέσσερις μονοπωλιακούς τεχνολογικούς κολοσσούς, Amazon, Google, Apple, Facebook, δεν είναι απλώς στενές αλλά και κυριολεκτικά αδιάσπαστες.

Η θητεία Μπάιντεν θα αντιπροσωπεύει την «ήρεμη» αποθέωση της διεφθαρμένης Αμερικής και των πιο παγκοσμιοποιημένων τομέων του αμερικάνικου κεφαλαίου, η οποία όχι μόνο δεν μπορεί να προβεί σε ουσιαστική αντεπίθεση αλλά και θα συνεχίσει με καλπασμό την βαθιά παρακμή των ΗΠΑ.

Είναι βέβαιον ότι ο Μπάιντεν και κυρίως οι πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις που τον στήριξαν και τον κατευθύνουν, θα επιχειρήσουν να επανεκκινήσουν με αμερικάνικους όρους την φρίκη της νεοφιλελεύθερης παγκοσμοιοποίηση και τα ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά της. Όπως θα επιχειρήσουν να επανασυγκολλήσουν τις σχέσεις ΗΠΑΕΕ και κυρίως τις παλιές καλές σχέσεις ΗΠΑΓερμανία με αιχμή και των δυο τα μέτωπα κατά της Κίνας κατά κύριο λόγο αλλά και σε βάρος της Ρωσίας. Θα επιχειρήσουν επίσης να βελτιώσουν τις σχέσεις με το Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να ξανά δείξουν τα στρατιωτικά δόντια τους κυρίως στον Ειρηνικό αλλά και εν μέρη στη Μέση Ανατολή και πιθανόν στην πιο στενή περιοχή μας.

Βέβαια, όλα αυτά συνιστούν προθέσεις και από τις προθέσεις μέχρι την πράξη συνήθως η απόσταση είναι μεγάλη.

Η αντιφατική και σπασμωδική πολιτική Τράμπ με τον ιδιόμορφο εθνοκεντρισμό της, την ανοχή στη Ρωσία και κυρίως στην Τουρκία, το αντί Γερμανικό πνεύμα της και την στρατιωτική επικέντρωση στον Ειρηνικό, ίσως αποδειχθεί ισχυρός μαγνήτης για τον Μπάιντεν, διότι αντιπροσωπεύει πιθανόν καλύτερα τα συμφέροντα του αμερικάνικου ολιγαρχικού οικονομικού κατεστημένου.

Εκεί φυσικά που η προεδρεία Μπάιντεν θα βρει τη μεγάλη αντίσταση είναι στον κόσμο των φτωχών αμερικανών και κυρίως στους φτωχούς αμερικανούς με πτυχίο και τα πλατιά στρώματα των αφρό αμερικανών και των λατίνων που θα βλέπουν, να επιδεινώνεται η θέση τους, αν και η εξουσία για να ενισχύσει τη θέση της θα συνεχίσει να παίζει ακόμα πιο έντονα με τις αντιθέσεις ανάμεσα σε αυτά τα κοινωνικά και φυλετικά στρώματα.

Τέλος, όσοι είχαν προσδοκίες για μια θετική στάση της προεδρείας Μπάιντεν απέναντι στην Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία, το πιθανότερο είναι να χρειαστούν ισχυρές δόσεις δραμαμίνης. Ήδη ο Tζέφρι Πάιατ, ο οποίος προαλείφεται για υφυπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης Μπάιντεν, προϊδέασε με δηλώσεις του για αυτήν την εξέλιξη μιλώντας για την είσοδο και της Τουρκίας στην σχέση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου, τονίζοντας ότι αν η Τουρκία θέλει να εισέλθει σε αυτήν την «αμαρτωλή» πολυγωνική σχέση, που περιλαμβάνει και το κατοχικό Ισραήλ, δεν πρόκειται να ζητήσει την άδεια των ΗΠΑ.

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας