Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. επέβαλαν ίσα βάρη στον λαό

1789
ν-δ

«Βλάπτουν κ’ οι τρεις τους την Συρίαν το ίδιο»

                                 Κ.Π. Καβάφη «Ας φρόντιζαν»

Η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. κατηγορεί την προηγούμενη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. ότι επέβαλε δυσβάστακτα βάρη στον λαό και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. εκτόξευε την ίδια κατηγορία εναντίον των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. Καμιά από αυτές δεν έδινε και δεν δίνει συγκεκριμένα στοιχεία για να τεκμηριώσει τις κατηγορίες της. Ποια είναι, όμως, η σκληρή για τον λαό πραγματικότητα των πεπραγμένων αυτών των κυβερνήσεων;

Απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δίνει η ανάλυση των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα στα τέλη Οκτωβρίου η Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε. (η Eurostat), για τους φόρους και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία το έτος 2018 σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα στοιχεία από τη βάση δεδομένων της ίδιας Υπηρεσίας των ετών 2010-2017. Η ανάλυση στο άρθρο αυτό στηρίζεται σ’ αυτά τα στοιχεία.

Προκειμένου να συγκρίνουμε την 5ετή περίοδο των κυβερνήσεων Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και την 4ετή περίοδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. υπολογίζουμε για όλα τα στοιχεία τον μέσο ετήσιο όρο της καθεμιάς από τις δύο περιόδους σε εκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές και τα παραθέτουμε στον Πίνακα.

Στην 1η στήλη του πρώτου μέρους του Πίνακα δίνονται οι φόροι και οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και το σύνολό τους την περίοδο 2010-2014, στη 2η την περίοδο 2015-2018 και στην 3η η ποσοστιαία μεταβολή τους, στο δεύτερο μέρος δίνονται τα αντίστοιχα στοιχεία για τους άμεσους και έμμεσους φόρους και η ποσοστιαία συμμετοχή τους στο σύνολο των φόρων και στο τρίτο μέρος τα αντίστοιχα στοιχεία για τους φόρους εισοδήματος, περιουσίας και κεφαλαίου που συναποτελούν τους άμεσους φόρους.

Από στήλες του Πίνακα φαίνεται ότι κατά μέσον όρο τον χρόνο την 4ετία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. (δεύτερη περίοδο) σε σχέση με την 5ετία Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ (πρώτη περίοδο):

• Το σύνολο των φόρων αυξήθηκε, εκείνο των εισφορών μειώθηκε, ενώ το σύνολό τους ήταν ελαφρά αυξημένο. Ουσιαστικά, δηλαδή, τα δυσβάστακτα βάρη που επέβαλαν στον λαό οι κυβερνήσεις των περιόδων αυτών κατά μέσον όρο τον χρόνο ήταν ίσα. Ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν από 37,2% την πρώτη περίοδο στο 41,0 τη δεύτερη και ξεπέρασαν τον μέσο όρο της Ε.Ε. που ήταν 40%.

• Οι έμμεσοι φόροι αυξήθηκαν, ενώ οι άμεσοι μειώθηκαν με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό που οι έμμεσοι φόροι αντιπροσωπεύουν στο σύνολο των φόρων και εκείνο των άμεσων φόρων να μειωθεί. Εξαιτίας των μεταβολών αυτών το φορολογικό σύστημα έγινε περισσότερο κοινωνικά άδικο τη δεύτερη περίοδο απ’ ό,τι την πρώτη, δεδομένου ότι οι έμμεσοι φόροι πλήττουν περισσότερο τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις. Στην Ε.Ε. το ποσοστό των έμμεσων φόρων ήταν ίσο με εκείνο των άμεσων.

• Από τους φόρους που συναποτελούν τους άμεσους, ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε ελαφρά, ενώ οι φόροι περιουσίας και κεφαλαίου μειώθηκαν, επιδεινώνοντας το κοινωνικά άδικο φορολογικό μας σύστημα.

Σε σχέση με τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο ποσοστό που αντιστοιχούσε το σύνολο των φόρων και εισφορών στο ΑΕΠ, η Ελλάδα από τη 12η θέση, στην οποία βρισκόταν την πρώτη περίοδο, ανέβηκε στην 8η τη δεύτερη. Μεγαλύτερο ποσοστό από εκείνο της χώρας μας είχαν μόνο η Γαλλία, το Βέλγιο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Ιταλία.

Με βάση την ανάλυση που έγινε στο άρθρο αυτό είναι σαφές ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. επισώρευσαν στις πλάτες του λαού ίσα βάρη σε φόρους και εισφορές κατά μέσον όρο τον χρόνο και κατέστησαν την Ελλάδα ένα από τα 8 κράτη-μέλη της Ε.Ε. με το υψηλότερο ποσοστό που αντιπροσωπεύουν τα βάρη αυτά στο ΑΕΠ. Αντί, λοιπόν, Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. (ΠΑΣΟΚ) και ΣΥΡΙΖΑ να αλληλοκατηγορούνται, καλό θα είναι να παραδεχτούν ότι με τους φόρους και τις εισφορές που επέβαλαν έβλαψαν το ίδιο τη χώρα και τον λαό. Ειδικά δε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να μη λησμονούν ότι οι μονοκομματικές τους κυβερνήσεις της 35ετίας 1974-2009 υπερχρέωσαν τη χώρα και την κατέστησαν αποικία των δανειστών.

*Ο Μανόλης Δρεττάκης είναι πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας