Ο Γ. Προβόπουλος επιστρέφει στον τόπο των εγκλημάτων του: Προβλέπει νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

1625
Προβόπουλος

Και άλλα δισεκατομμύρια των πολιτών για τις μαύρες τρύπες των τραπεζών.
 
Ο Γ. Προβόπουλος, πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, εξέφρασε την ανησυχία του για τον τραπεζικό τομέα, λέγοντας: «Εύχομαι και ελπίζω να μην υπάρξει τραπεζική κρίση. Φοβάμαι όμως ότι με τα καινούργια stress tests τον επόμενο χρόνο θα υπάρχουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες, αν η οικονομία δεν ξεφύγει από αυτό το τέλμα».
Κατά τον κ. Προβόπουλο, η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση έχει συνέπεια στη δυνατότητα της χώρας να βγει δοκιμαστικά στις αγορές προς το τέλος του έτους. «Αν πάμε προς τα πίσω η χώρα δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί», τόνισε και συμπλήρωσε πως σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα έχουμε μνημόνιο με την κλασική έννοια του όρου, επειδή θα είναι πολύ δύσκολο να εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. (Να σημειώσουμε ότι ο Γ. Δραγασάκης παρατείνει τη συνολική έξοδο στις αγορές στο τέλος του τρίτου προγράμματος, τέλη 2018 και βάλε).
Σε τέτοιες συνθήκες, εκτίμησε ότι οι ανάγκες της χώρας θα μπορούσαν να καλυφθούν μέσω μίας «ευχέρειας» από τις λήξεις του χρέους και ενδεχομένως μέσω αξιοποίησης ενός μέρους από το 3ο μνημόνιο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί -ειδικότερα: τα ποσά από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης ανέδειξε ως μείζον πρόβλημα της οικονομίας το χαμηλό ποσοστό επενδύσεων επί ΑΕΠ, που βρίσκεται μόλις στο 11%, ενώ στις άλλες χώρες φτάνει το 20%. «Χρειάζεται να το υπερδιπλασιάσουμε και αυτό με εισροή ξένων επενδύσεων της τάξης των 20 δισ. ετησίως», είπε ο κ. Προβόπουλος, συμπλήρωσε όμως ότι «δεν υπάρχει ευνοϊκό κλίμα για τις επενδύσεις στη χώρα.
Ο κ. Προβόπουλος μίλησε και για το χαμηλό επίπεδο της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα σημειώνοντας: «Είμαστε σε σημείο διάλυσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας