Ο γερμανικός στρατός προετοιμάζεται για ένα τέλος της ΕΕ σε στρατιωτικές ασκήσεις

2186
γερμανικός
Στα πλαίσια μίας έκθεσης πιθανών ζητημάτων ασφαλείας που ίσως αντιμετωπίσει η χώρα στο μέλλον, ο γερμανικός στρατός πραγματοποίησε άσκηση πάνω σε ένα στρατιωτικό σενάριο που περιλαμβάνει τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με διαρρεύσασα μυστική έκθεση, που περιήλθε στο γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό DerSpiegel, ο γερμανικός στρατός πραγματοποίησε άσκηση στη βάση 6 πιθανών σεναρίων για το μέλλον, σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσει πώς οι κοινωνικές τάσεις και οι διεθνείς συγκρούσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια της Γερμανίας σε έναν «ολοένα και πιο άτακτο» κόσμο.
Η αναφορά των 102 σελίδων ονομάζεται «Στρατηγικές προβλέψεις 2040» και εκδόθηκε από το Υπουργείο Άμυνας το Φεβρουάριο υπό συνθήκες μυστικότητας.
Σε ένα από τα σενάρια, «Η κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η γερμανική αντίδραση», η έκθεση περιγράφει έναν κόσμο στον οποίο η επέκταση της Ε.Ε. έχει εγκαταλειφθεί καθώς απογοητευμένες χώρες εγκαταλείπουν το μπλοκ.
Η έκθεση αναφέρει: «Ο ολοένα και πιο άτακτος, μερικές φορές χαοτικός και αντιφατικός κόσμος έχει μεταβάλλει δραματικά το περιβάλλον στην πολιτική ασφαλείας της Γερμανίας και της Ευρώπης».
Ένα άλλο σενάριο, αποκαλούμενο «Δύση εναντίον Ανατολής», προβλέπει ότι μερικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης αποχωρούν από την Ε.Ε. και διαμορφώνουν το δικό τους «Ανατολικό μπλοκ», πιθανώς λόγω της πεποίθησης ότι η επιρροή της Ρωσίας σε αυτά τα κράτη θα μπορούσε να αυξηθεί.
Στο τέταρτο σενάριο («πολυπολικός ανταγωνισμός») ο εξτρεμισμός ανεβαίνει και υπάρχουν κράτη-μέλη της ΕΕ τα οποία «φαίνονται κατά καιρούς να αναζητούν μια συγκεκριμένη προσέγγιση στο ρωσικό μοντέλο “κρατικού καπιταλισμού”».
Άλλα σενάρια απεικονίζουν ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετούν το μοντέλο του «κρατικού καπιταλισμού» και ένα σταμάτημα στην παγκοσμιοποίηση.
Γερμανικά στρατεύματα έγιναν αντιληπτά να βγαίνουν από τανκς κατά διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων και συγκεκριμένα μιας προσομοίωσης επίθεσης, κοντά στο Μίνστερ, στη Γερμανία.Οι ασκήσεις, που ονομάζονται «Επιχείρηση Συμμαχικές Δυνάμεις», περιλαμβάνουν προσομοίωση μάχης του πεζικού με τανκς, με τη συνδρομή δυνάμεων της αεροπορίας και και του πυροβολικού, και αποτέλεσαν μέρος των ασκήσεων που λαμβάνουν χώρα από το Σεπτέμβριο.
Ένας εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας είπε ότι η μελέτη έκανε «ισχυρές προβλέψεις» αλλά δεν τις συνέδεσε με καμία πιθανότητα να πραγματοποιηθούν.
Αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της έκθεσης, επικαλούμενος τον απόρρητο χαρακτήρα της.
Η αναφορά βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις πρόσφατες κινήσεις ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών που οδηγούν προς μια μεγαλύτερη ενοποίηση της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ίδρυσης ενός στρατού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλώντ Γιουνκέρ έχει, επίσης, δηλώσει ότι ένα κοινό στρατιωτικό σώμα θα προσέθετε «επιπλέον κύρος στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας».
Τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν έχουν υποστηρίξει μια βαθύτερη ενοποίηση σε όλη την Ευρωζώνη.
Τον Αύγουστο αυτού του έτους το πολιτικό δίδυμο κάλεσε σε μια «ανακαίνιση» της ευρωζώνης και ζήτησε την θεσμοθέτηση ενός Υπουργού Οικονομικών, για να επιτηρεί την οικονομική πολιτική των κρατών-μελών.
Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι ο ο ρόλος του νέου «υπουργού οικονομικών και οικονομίας» θα μπορούσε να προσφέρει «μεγαλύτερη συνεκτικότητα».
Υποστήριξε, επίσης, ένα σχέδιο ίδρυσης Ευρωπαϊκού Νομικσματικού Ταμείου που θα αναδιανέμει τα χρήματα εντός της Ένωσης όπου υπάρχει ανάγκη.
Η κ. Μέρκελ δήλωσε: «Θα μπορούσε να μας καταστήσει έτι σταθερότερους και να μας επιτρέψει να δείξουμε στον κόσμο ότι διαθέτουμε όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς, ώστε να είμαστε ικανοί να αντιδράσουμε αποτελεσματικά σε απρόβλεπτες καταστάσεις».
Μετάφραση: Ειρήνη Τσαλουχίδη
*Πηγή: antapocrisis.gr – http://www.express.co.uk/news/world/876322/EU-latest-German-Army-Strategic-Forecast-European-Union-Bundeswehr
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας