Οι Ρώσοι ανησυχούν για την «Μεγάλη Αλβανία» του Έντι Ράμα

1530
Οι Ρώσοι ανησυχούν για την

Φόβος και στη Δύση

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε εξαιρετικά έντονα στο γεγονός ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε μια από τις τηλεοπτικές εκπομπές χαρακτήρισε την ένωση με το Κοσσυφοπέδιο κύριο στόχο της καριέρας του. 

Το πρόβλημα, φυσικά,  δεν είναι ότι το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με το Βελιγράδι και τη Μόσχα, είναι μέρος της Σερβίας. 

Και το γεγονός είναι ότι η παν-αλβανική ιδέα είναι η πιο επικίνδυνη από όλα αυτά που υπάρχουν τώρα στα Βαλκάνια. Ο αλβανικός εθνικισμός θεωρείται ιδιαίτερα καταστρεπτικός ακόμη και στις χώρες του ΝΑΤΟ αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ και μεταδίδει ο Εχέδωρος.

Οι Σέρβοι έχουν τη δική τους διέξοδο – το Κίνημα των Αδεσμεύτων, άλλοτε ένα φιλόδοξο γεωπολιτικό έργο του Βελιγραδίου, του Καΐρου και του Δελχί, αλλά τώρα απλώς ένας σύνδεσμός που δεν αποφασίζει τίποτα και δεν επηρεάζει τις αποφάσεις κανενός.

Αλλά η κληρονομιά του Κροάτη Τίτο επιτρέπει στους Σέρβους να αγγίξουν τον μισό κόσμο, οπότε η 60η επέτειος κορυφής διοργανώθηκε στο Βελιγράδι (όπως, στην πραγματικότητα, η πρώτη – το 1961) με λαμπρότητα και με καλεσμένους από 116 κράτη.

Η Ρωσία (έχει μόνο το καθεστώς παρατηρητή) εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο οικοδεσπότης, εκπροσωπούμενος από τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έκανε τα πάντα για να τονίσει: πρόκειται για μια συνάντηση με έναν σύμμαχο.

Οι Σέρβοι ενδιαφέρονται για παραλαβές των απότομα αυξημένων τιμών φυσικού αερίου με «αδελφική» έκπτωση, τα νεότερα ρωσικά όπλα για τον στρατό και την αστυνομία, καθώς και πολιτική υποστήριξη.

Η ρωσική πλευρά τους είπε να ελπίζουν σε έκπτωση, υποσχέθηκε να πουλήσει όπλα  και αμέσως παρείχε πολιτική υποστήριξη.

Ο Λαβρόφ   μίλησε αρκετά σκληρά για την  κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα  κάλεσε τη Δύση  να απαντήσει επειγόντως στο γεγονός ότι οι κατηγορίες του στα Βαλκάνια αναβιώνουν την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας.

Αυτή είναι μια ανοιχτά επικίνδυνη ιδέα. Και στη Δύση το γνωρίζουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας