Οι ΗΠΑ σε τροχιά επικίνδυνης απάντησης στη Β. Κορέα. Την ομάδα Εθνικής Ασφάλειας συγκαλεί ο Trump

1411
ανοησία

Τη σύγκληση της ομάδας εθνικής ασφάλειας ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, με αφορμή την πυρηνική δομική της Βόρειας Κορέας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Η ομάδα εθνικής ασφαλείας παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το θέμα», ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Sarah Sonders.
«Ο πρόεδρος και η ομάδα του για την εθνική ασφάλεια θα έχουν μια συνάντηση για να συζητήσουν περαιτέρω αργότερα σήμερα», πρόσθεσε η ίδια.
Trump: Πολύ επικίνδυνες για τις ΗΠΑ οι ενέργειες της Β. Κορέας
Όπως ανέφερε νωρίτερα σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η ρητορική και οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας «εξακολουθούν να είναι πολύ εχθρικές και πολύ επικίνδυνες για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Η Βόρεια Κορέα είναι ένα κράτος παρίας που έχει γίνει μεγάλη απειλή και πηγή αμηχανίας για την Κίνα, που προσπαθεί να βοηθήσει αλλά με λίγη επιτυχία», πρόσθεσε ο κ. Τραμπ με δεύτερο tweet του.
Νέες κυρώσεις προανήγγειλε ο Mnuchin
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steve Mnuchin δήλωσε στο Fox News πως θα ετοιμάσει ένα πακέτο νέων κυρώσεων ώστε να διακοπούν ενδεχομένως όλες οι εμπορικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα.
Παγκόσμια ανησυχία
Παγκόσμια ανησυχία εγείρει εξάλλου η ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ ότι προχώρησε στη δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Βόρειας Κορέας, η Πιονγιάνγκ πραγματοποίησε με «απόλυτη επιτυχία» δοκιμή βόμβας υδρογόνου, που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Αξιωματούχοι της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής κοντά στο σημείο όπου η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές, ήταν περίπου 10 φορές πιο ισχυρή σε σύγκριση με τις προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές της χώρας. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS),  ο σεισμός που καταγράφηκε ήταν μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Η ανακοίνωση της Β. Κορέας έγινε λίγες ώρες μετά από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε για την «κλιμακούμενη» πυρηνική κρίση στην περιοχή.
Μετά την ανακοίνωση για την πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ η Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας της Κίνας γνωστοποίησε ότι άρχισε να ελέγχει επειγόντως τα επίπεδα ακτινοβολίας κατά μήκος των συνόρων.
Στη ρωσική Άπω Ανατολή τα επίπεδα ραδιενέργειας βρίσκονται πάντως «στα κανονικά επίπεδα», όπως έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες ελέγχου, ενώ κάτοικοι του Βλαδιβοστόκ δήλωσαν ότι ένιωσαν τη δόνηση που προκλήθηκε από την πυρηνική δοκιμή.
 «Ισχυρή απάντηση» στη Β. Κορέα ζητεί η Σεούλ
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ζήτησε να δοθεί «η πιο ισχυρή απάντηση» στη Βόρεια Κορέα. Ο Μουν επεσήμανε ότι θα πιέσει ώστε να ληφθούν «όλα τα διπλωματικά μέτρα, και κυρίως να υπάρξουν ενέργειες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα», όπως δήλωσε ο σύμβουλός του Τσουνγκ Έουι-Γιονγκ μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, η Ουάσιγκτον και η Σεούλ συζήτησαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν στην κορεατική χερσόνησο αμερικανικά στρατηγικά στρατιωτικά μέσα.

Καταδικάζει την πυρηνική δοκιμή η Κίνα
Το Πεκίνο «καταδίκασε έντονα» τη νέα πυρηνική δοκιμή, καλώντας την Πιονγιάνγκ να «σταματήσει να επιδεινώνει την κατάσταση» με «κινήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της».
«Η Βόρεια Κορέα αγνόησε τη γενική αντίθεση της διεθνούς κοινότητας και πραγματοποίησε μια νέα πυρηνική δοκιμή. Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει την αποφασιστική αντίθεσή της και καταδικάζει έντονα» την ενέργεια αυτή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την Πιονγιάνγκ να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ρωσία: Σοβαρή απειλή
Τη βαθιά του ανησυχία εξέφρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, η Βόρεια Κορέα δημιουργεί «σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή.
Διαβεβαίωσεις ΗΠΑ στην Ιαπωνία
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης, ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χ.Ρ. Μακμάστερ εξέφρασε στον Ιάπωνα ομόλογό του τη δέσμευση των ΗΠΑ για την υπεράσπιση της Ιαπωνίας, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίαςπου είχαν οι δύο άνδρες.
Βάσει της συμφωνίας που έχουν συνάψει Ιαπωνία και ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον έχει δεσμευθεί να υπερασπίζεται το Τόκιο. Εξάλλου έχει θέσει την Ιαπωνία κάτω από την πυρηνική της ομπρέλα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Τόκιο με πυρηνικά όπλα.
Αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Β. Κορέας ζητούν Merkel – Macron
Την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας καταδίκασαν από κοινού η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ.
Όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Μέρκελ και Μακρόν συμφώνησαν πως η Βόρεια Κορέα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά σε αυτή τη νέα κλιμάκωση.
«Επιπρόσθετα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να δράσει τώρα. Η καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια ενίσχυση των κυρώσεων της Ε.Ε. σε βάρος της Βόρειας Κορέας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Βερολίνου.
IAEA: Εξαιρετικά ατυχής ενέργεια
Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι μια «εξαιρετικά ατυχής» ενέργεια, η οποία συνιστά «πλήρη περιφρόνηση» των διεθνών αξιώσεων, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA).
Όπως ανέφερε ο Γιουκίγια Αμάνο, η έκτη κατά σειρά βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή συνιστά «πλήρη περιφρόνηση των επαναλαμβανόμενων απαιτήσεων της διεθνούς κοινότητας».
Ανησυχία στις βορειοανατολικές επαρχίες της Κίνας
Η δόνηση που σημειώθηκε στη Βόρεια Κορέα έγινε αισθητή στη βορειοανατολική Κίνα, όπως μετέδωσαν τα επίσημα κινεζικά μέσα, αλλά και χρήστες του διαδικτύου. Ο σεισμός έγινε αισθητός για «περίπου 8 δευτερόλεπτα» σε πολλές περιοχές της επαρχίας Τζιλίν της Κίνας, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Οι μεθοριακές πόλεις Γιαντζί και Μπαϊσάν συγκλονίστηκαν από τη σεισμική δόνηση, η οποία έγινε επίσης αισθητή και στην πρωτεύουσα της επαρχίας, την Τσανγκτσουνγκ, που βρίσκεται περισσότερα από 400 χιλιόμετρα μακριά από τον ποταμό που χωρίζει την Κίνα από τη Βόρεια Κορέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας