Νεόι/νέες ΛΑ.Ε: Στο δρόμο του Δεκέμβρη να βασίσουμε ξανά

839
καταγγελία

Δέκα χρόνια μετά την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, τα αιτήματα της εξέγερσης του Δεκέμβρη παραμένουν αδικαίωτα. Ο Δεκέμβρης του ’08 αποτέλεσε μία πρωτόγνωρη κοινωνική έκρηξη με πρωταγωνιστή την νεολαία. Η δολοφονία αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, σε μία συγκυρία όπου εκδηλώνονταν τα πρώτα αποτελέσματα από το ξέσπασμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, τις εξαγγελίες για τα πρώτα μέτρα λιτότητας και την όξυνση της καταστολής. Στο φόντο της αναίρεσης δικαιωμάτων της νεολαίας και του λαού, μπροστά σε έναν μέλλον επισφάλειας και τρομοκρατίας, χιλιάδες νέων (φοιτητών, μαθητών, νέων εργαζόμενων, ανέργων), καθώς και μερίδες κοινωνικών στρωμάτων που συμπιέζονταν, συμμετείχαν στις διαδηλώσεις εκείνες διαμορφώνοντας ένα έντονο κοινωνικό ρεύμα αντίδρασης. Χαρακτηριστικό των διαδηλώσεων αυτών ήταν συγκρουσιακά και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά που αυτές απέκτησαν με ραγδαίο και αυθόρμητο τρόπο. Η ανάδειξη του ρόλου της αστυνομίας ως  φυσικού υπερασπιστή του κράτους και των κυρίαρχων πολιτικών απέναντι σε όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει και να σηκώσει κεφάλι, διαμόρφωσε και τα αιτήματα του Δεκέμβρη. Στην δολοφονία αυτή, το σύνολο της νεολαίας είδε τον εαυτό της ως τον επόμενο στόχο.

Η 6η Δεκέμβρη παραμένει επίκαιρη, τόσο για το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα, αλλά και ευρύτερα για το νεολαιίστικο. Η επίθεση στα δικαιώματα φοιτητών και μαθητών τους τελευταίους μήνες βρήκε σθεναρή αντίσταση από τις φοιτητικές και της μαθητικές κινητοποιήσεις αντίστοιχα. Από την μία, η υποβάθμιση της επαγγελματικής προοπτικής χιλιάδων φοιτητών με την αναίρεση επαγγελματικών δικαιωμάτων, η όξυνση του αυταρχισμού των θεσμικών αρχών των πανεπιστημίων, η στοχοποίηση του Ασύλου αποτελούν μόνο κάποιες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής που διακυβεύουν το μέλλον μίας ολόκληρης γενιάς και ταυτόχρονα ποινικοποιούν τον συλλογικό αγώνα και την αντίσταση. Από την άλλη, οι μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με πολλαπλές εξετάσεις, με σκλήρυνση των ρυθμών σπουδών τους, συνολικά με μία πλήρως εντατικοποιημένη καθημερινότητα. Η προσπάθεια μάλιστα ακροδεξιών, φασιστικών ομάδων να διεισδύσουν στους κόλπους της μαθητικής νεολαίας πρέπει να κρούσει των κώδωνα του κινδύνου και χρειάζεται να παρθούν πρωτοβουλίες για την οριοθέτηση τους.

Η φετινή πορεία της 6ης Δεκέμβρη οφείλει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της νεολαίας. Σε αυτή την συγκυρία που το μέλλον της νεολαίας είναι αυτό της ανεργίας, της μετανάστευσης, της εργασιακής επισφάλειας και της καταστολής, το σύνθημα «ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΛΕΦΤΑ, ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΦΑΙΡΕΣ» παραμένει επίκαιρο. Οι αυριανές διαδηλώσεις πρέπει να αποτελέσουν πεδίο συσπείρωσης και εναντίωσης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και την κρατική καταστολής, γιατί στην μάχη της γενιάς μας πρέπει να βγούμε νικητές!

ΚΑΛΟΥΜE ΣΤΗΝ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, στις 12:00, στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ, στις 18:00, στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας