Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο-λαιμητόμος που καταργεί το Πανεπιστημιακό άσυλο!

871
νομοσχέδιο

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΚΑΤΩ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Την Τρίτη 23/7, η νέα κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να ψηφίσει νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση του ασύλου των πανεπιστημίων, με αστραπιαίες διαδικασίες και χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση, σε μια περίοδο που οι σχολές είναι κλειστές και οι φοιτητές δεν θα μπορούν να αντιδράσουν. Είναι ξεκάθαρο πως για τη νεοφιλελεύθερη και μνημονιακή ΝΔ η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, οι τρομακτικές ελλείψεις σε διδακτικό, εργαστηριακό και διδακτικό προσωπικό, καθώς και στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, το ρήμαγμα κυριολεκτικά των κτιρίων των σχολών και των φοιτητικών εστιών(βλέπε κατάρρευση ταβανιών κ.α.) και οι τριτοκοσμικές συνθήκες στις οποίες σπουδάζουμε, οφείλονται στην ύπαρξη του ασύλου και όχι στην επιβολή των μνημονίων στην παιδεία! 

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους φοιτητές και τη νεολαία. Η ΝΔ πατώντας πάνω στο δρόμο που της “έστρωσε” ο ΣΥΡΙΖΑ και με τον αέρα υπεροχής που πήρε από τις εκλογές της 7ης Ιούλη, θα επιχειρήσει να επιβάλει ένα συντριπτικό και καθοριστικό χτύπημα στην εκπαίδευση, μια επίθεση – τομή αλλά και συνέχεια σε σχέση με προηγούμενες αντεκπαιδευτικές επιθέσεις. Η επίθεση αυτή αποτελεί τομή τόσο λόγω του βάθους και της έκτασης που θα λάβει, όσο κυρίως γιατί τώρα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αυτή η επίθεση να εφαρμοστεί στην πράξη και να μην μείνει απλά στα χαρτιά, λόγω των πολιτικών συσχετισμών(αέρας υπεροχής ΝΔ, κάμψη των αγώνων κ.α.). Βασικά στοιχεία της παιδείας που θέλει να φτιάξει η ΝΔ αποτελούν:

  1. Η αντιστοίχιση της εκπαίδευσης στις ανάγκες του χρεωκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού, δηλ. η κατάργηση κάθε δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα που έχει και η πλήρης ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της. Για την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και πριν του ΣΥΡΙΖΑ, χρήματα πρέπει να δίνονται στο ΝΑΤΟ, στα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος και όχι στην υγεία και την παιδεία.
  2. Το κλείσιμο των περισσότερων σχολών και τμημάτων που λειτουργούν σήμερα και η μετατροπή των ελάχιστων σχολών που θα επιβιώσουν σε επιχειρήσεις που θα πουλούν προγράμματα σπουδών(ή όπως αρέσκονται να λένε οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι: προγράμματα δεξιοτήτων και κατάρτισης) στους φοιτητές – πελάτες. Αυτοί οι “ατομικοί τίτλοι σπουδών” καμία σχέση δεν θα έχουν με τα πτυχία που παρέχουν σήμερα τα πανεπιστήμια, ούτε σε επίπεδο μόρφωσης, ούτε κυρίως σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων που θα εξασφαλίζουν στους αποφοίτους. Έτσι η παιδεία και η γνώση θα μετατραπούν από δημόσια αγαθά σε εμπορεύματα, που κάθε φοιτητής θα αγοράζει ανάλογα με το πόσα μπορεί να σηκώσει η τσέπη του. Απόρροια αυτού θα είναι η άνθιση των φοιτητικών δανείων.
  3. Ένας ασύλληπτα μεγάλος αριθμός φοιτητών θα πεταχτούν εκτός πανεπιστημίων τόσο με τις διαγραφές φοιτητών στα ν+2 έτη, όσο και με τις μειώσεις εισακτέων.
  4. Οι εργολάβοι – καλοθελητές θα αλωνίζουν εντός των πανεπιστημίων και θα αναλαμβάνουν κάθε λειτουργία αυτών(π.χ. συντήρηση, σίτιση, ανέγερση εστιών, καθαριότητα, φύλαξη χώρων κ.α.). Πέρα από το ροκάνισμα των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων, οι εργολάβοι θα προσφέρουν την χειρότερη ποιότητα των υπηρεσιών τους, αφού κοιτάζουν πως να έχουν μεγαλύτερη κέρδη.

Ωστόσο τα νεοφιλελεύθερα επιτελεία “ξέχασαν” να ενημερώσουν τη νεολαία πως:

 

  • Στις ΗΠΑ πάνω από 44 εκατομμύρια δανειολήπτες φοιτητικών δανείων χρωστούν πάνω από 1,5 τρις $, με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να μεταναστεύουν, να χάνουν τις περιουσίες τους και να αντιμετωπίζουν εξοντωτικές ποινές, όπως φυλακίσεις. Το χρέος των φοιτητικών δανείων αποτελεί κυριολεκτικά μια βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της αμερικάνικης οικονομίας, ανάλογη ίσως με τη φούσκα ακινήτων του 2008.
  • Τα κορυφαία πανεπιστήμια στην παγκόσμια κατάταξη είναι Μη- Κερδοσκοπικά,  δηλ. δεν λειτουργούν με στόχο το κέρδος. Αντίθετα αυτά που λειτουργούν κερδοσκοπικά δεν προσφέρουν ουσιαστική μόρφωση ή ερευνητικό έργο, ενώ συνδέονται με εκατοντάδες σκάνδαλα(π.χ. εξαγορά πτυχίων-μαϊμού από πλούσιους κ.α.). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Πορτογαλία, που από μερικές εκατοντάδες ιδιωτικά πανεπιστήμια που άνοιξαν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, σήμερα έχει μείνει μόνο με μερικές δεκάδες, καθώς τα περισσότερα έκλεισαν λόγω … έλλειψης πελατείας.
  • Στη Γερμανία μόλις το 1% των φοιτητών σπουδάζει σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

 

Τα μέτρα του προγράμματος που προτείνει η ΝΔ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αυτήν την κατάσταση: κατάργηση του άρθρου 16, ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, πλήρης εξίσωση πανεπιστημίων – ιδιωτικών κολεγίων, οικονομική αυτονόμηση των ιδρυμάτων, εξ’ αποστάσεως μαθήματα, καθορισμός εισακτέων από κάθε σχολή, αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών και των κτιρίων των σχολών(από τις οποίες θα προκύπτει η κρατική χρηματοδότηση των ιδρυμάτων) κ.α.

Πρώτο βήμα για την επιβολή όλων των παραπάνω αποτελεί η κατάργηση του ασύλου για να καταπνιχθεί εν τη γενέσει της κάθε συνέλευση, αγώνας και αντίσταση των φοιτητών. Τα νεοφιλελεύθερα επιτελεία της ΕΕ και της ΝΔ γνωρίζουν καλά πως παρά τις όποιες επιθέσεις στην παιδεία, αυτή κρατάει ακόμα κάποια στοιχειώδη επίπεδα στην Ελλάδα, επίπεδα που πρέπει να περικοπούν ραγδαία. Γνωρίζουν επίσης πως παλιότερες επιθέσεις στην παιδεία(π.χ. 2006-2007) γνώρισαν σημαντικούς φοιτητικούς ξεσηκωμούς και αντιστάσεις. Γι αυτό τώρα θέλουν να επιβάλουν την κατάργηση του ασύλου και ελέγχους στις εισόδους των πανεπιστημίων.

Ο ιδεολογικός μανδύας που “ντύνει” την κατάργηση του ασύλου, το Δόγμα “Νόμος και Τάξη” δεν έχει στο στόχαστρο την καταπολέμηση των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας, όπως ψευδώς αναφέρεται, αλλά τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και το μαχητικό συνδικαλισμό. Για το ναρκεμπόριο και την εγκληματικότητα, όπως και για τις ασυδοσίες των πλουσίων, των μεγάλων επιχειρηματιών και των αστών πολιτικών ισχύει το δόγμα “Ανομία και Αταξία”, καθώς σχεδόν ποτέ δεν διώκονται και δεν καταδικάζονται(βλέπε αποφυλάκιση Φλώρου της Energa). Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει έτσι να οικοδομήσει ένα κράτος έκτακτης ανάγκης, που θα καταδιώκει και θα χτυπά τους εργαζόμενους, τους νέους και τους μετανάστες, ως απαραίτητο συμπλήρωμα του καθεστώτος αποικίας χρέους και των μνημονίων διαρκείας. 

Το άσυλο είναι μια κατάκτηση που επιβλήθηκε με σκληρούς αγώνες και με τίμημα το αίμα των φοιτητών και των εργαζομένων, που πάλευαν για την κατοχύρωση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων μέσα στα πανεπιστήμια, απ’ την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι σήμερα. Καταργώντας το άσυλο, θέλουν να τελειώσουν με ότι αυτό συμβολίζει: δηλαδή μια ολόκληρη εποχή κατακτήσεων και αιματηρών αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας. Η κατάργηση του ισοδυναμεί με ένα πραγματικά ιστορικό πισωγύρισμα της ελληνικής κοινωνικής και πολιτικής ζωής, πίσω στις πιο μαύρες και αντιδραστικές σελίδες του 20ου αιώνα(μετεμφυλιακό κράτος, χουντική επταετία 1967-1974)! Για αυτό το φοιτητικό κίνημα και η νεολαία πρέπει να παλέψουμε για να εμποδίσουμε αυτή την προοπτική.

ΑΠΟ ΧΑΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ! 

Να πιάσουμε το νήμα από τους μεγαλειώδεις αγώνες των φοιτητών, της νεολαίας και των εκπαιδευτικών σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Αλβανία κ.α., όπου η επίθεση που πραγματοποιείται στην εκπαίδευση κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την επίθεση στην Ελλάδα. Να γίνουμε ενεργά κομμάτια των σχολών μας και με μαζικές γενικές συνελεύσεις και ενίσχυση των μορφών αυτοοργάνωσης των αγώνων μας (όπως επιτροπές, πρωτοβουλίες κ.α.) να παλέψουμε για να υπερασπιστούμε το άσυλο και τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Ζωντανεύοντας τις σχολές μας, μέσω πολιτιστικών και πολιτικών δραστηριοτήτων και με μαχητικά μέσα πάλης (καταλήψεις, αποκλεισμούς δρόμων κ.α.) να δώσουμε μια κλωτσιά στους ναρκέμπορους, στην αστυνομοκρατία και στις μνημονιακές κυβερνήσεις από τις σχολές μας. Να προετοιμαστούμε για τη μεγάλη σύγκρουση που έρχεται καταπάνω μας, ενισχύοντας μια επαναστατική πολιτική και πυροδοτώντας μια κοινωνική έκρηξη ενάντια σε κεφάλαιο – μνημονιακές κυβερνήσεις -ΕΕ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας