“Ναι” στο προσχέδιο για Brexit από το διχασμένο υπουργικό της Μέι

806

Tη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου επί του προσχεδίου συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. για το Brexit ανακοίνωσε ότι έλαβε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία πάντως θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μάχη προκειμένου να αποσπάσει την έγκριση της Βουλής.

Μάλιστα, το Sky News μετέδωσε ότι επικράτησε μεγάλη διάσπαση στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου για το προσχέδιο, το οποίο ενέκριναν πρωτοκλασάτοι υπουργοί, ενώ 10 υπουργοί φαίνεται πως αντιτάχθηκαν σε αυτό.

“Μας είπαν ότι το υπουργικό συμβούλιο ήταν διχασμένο. Η Μέι τα κατάφερε εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία. Μου είπαν ότι αντιτάχθηκαν περίπου 10 υπουργοί” ήταν το tweet που έστειλε η Μπεθ Ρίγκμπι, πολιτική συντάκτρια του Sky News.

Σε δήλωσή της μετά της συνεδρίαση του διχασμένου της υπουργικού συμβουλίου, το οποίο περιλαμβάνει κάποιους σημαντικούς υπέρμαχους του Brexit, η Μέι ανέφερε πως το σχέδιο συμφωνίας “είναι το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε” και τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τη συμφωνία.

Όπως είπε, το προσχέδιο αυτό είναι υπέρ του εθνικού συμφέροντος και πρόκειται για μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Αυτή η απόφαση προστατεύει θέσεις εργασίας, συνέχισε, ενώ πρόσθεσε πως θα τεθεί υπό εξαντλητική εξέταση.

Λίγη ώρα αργότερα, υψηλόβαθμος Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως κανένας δεν απείλησε με παραίτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τη στήριξη ή μη του σχεδίου συμφωνίας Brexit.

Παραδέχθηκε πάντως ότι  “ξεκάθαρα υπήρχαν έντονες απόψεις που διατυπώθηκαν για αυτό το θέμα, τις οποίες αναγνωρίζουμε”.

“Αυτή η συμφωνία είναι ένα αποφασιστικό, κρίσιμο βήμα για την κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων” δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Σημείωσε ότι ο δρόμος για τη διασφάλιση μιας ήπιας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, εξακολουθεί να είναι μακρύς και δυνητικά δύσκολος.

Ανέφερε ότι βρέθηκε μια λύση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για την αποφυγή “σκληρών συνόρων” μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

“Βρήκαμε μαζί μια λύση”, είπε ο Μπαρνιέ στους δημοσιογράφους.

Σε ερώτηση αν είναι εφικτές περαιτέρω διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία αυτή, ο ίδιος είπε ότι όλοι και στις δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 

BBC: Πιθανή πρόταση μομφής κατά της Μέι από το ίδιο της το κόμμα

 

Οι υποστηρικτές του Brexit στο κόμμα της Τερέζα Μέι “πιθανώς” να καλέσουν σε ψηφοφορία δυσπιστίας ενάντια στην ηγεσία του συντηρητικού κόμματος της βρετανίδας πρωθυπουργού, ανέφερε σήμερα η πολιτική συντάκτρια του BBC, Λόρα Κούνσμπεργκ, επικαλούμενη ανώτερο στέλεχος των Συντηρητικών.

Η Κούνσμπεργκ είπε πως οι υποστηρικτές του Brexit είναι τόσο εξαγριωμένοι με το σχέδιο συμφωνίας της Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ, που καταθέτουν επιστολές στον επικεφαλής μιας επιτροπής Συντηρητικών βουλευτών υπεύθυνων για τον χειρισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης της ηγεσίας του κόμματος.

“Ανώτερα στελέχη των Τόρις μου αναφέρουν ότι η οργή των Brexiteer είναι τόσο μεγάλη που φαίνεται πιθανό να ζητήσουν τη διεξαγωγή ψήφου δυσπιστίας της ηγεσίας του κόμματος αύριο”, τόνισε η Κούνσμπεργκ με tweet της.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο υπουργός υπεύθυνος του Brexit Ντομινίκ Ράαμπ δεν αναμένεται πλέον να ταξιδέψει σήμερα στις Βρυξέλλες για να χαιρετήσει το σχέδιο συμφωνίας Brexit με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας