Νέο πλήγμα για Μέι: Απαγορεύεται η ψηφοφορία σε απορριφθείσα συμφωνία

774
εκλογές

Ακόμα μια, την πολλοστή τις τελευταίες εβδομάδες, ήττα υπέστη η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, όσον αφορά την προσπάθεια της να οδηγήσει τη Μεγάλη Βρετανία στο Brexit.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Τζον Μπέρκοου, η βρετανίδα πρωθυπουργός δεν μπορεί να φέρει στη βουλή την ίδια πρόταση, η οποία είχε καταψηφίσει με συντριπτική πλειοψηφία το κοινοβούλιο τη 12η Μαρτίου.

«Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να παρουσιάσει μια νέα πρόταση που δεν είναι ούτε ακριβώς η ίδια ούτε ουσιαστικά η ίδια με εκείνη που έφερε στο κοινοβούλιο στις 12 Μαρτίου, αυτό θα ήταν εντάξει».

«Αυτό που η κυβέρνηση δεν μπορεί νόμιμα να κάνει είναι να υποβάλει εκ νέου στο σώμα την ίδια πρόταση ή ουσιαστικά την ίδια πρόταση με εκείνη της περασμένης εβδομάδας, η οποία απορρίφθηκε με 149 ψήφους».

Έτρεχε να… προλάβει τις εξελίξεις η Μέι

 

Οι εξελίξεις που τρέχουν από το πρωί είναι ραγδαίες, αφού η βρετανίδα πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να… προλάβει τα γεγονότα είχε αφήσει στον «αέρα» το αν εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιούνταν τρίτη ψηφοφορία για τη συμφωνία που έχει συνάψει η πρωθυπουργός με την ΕΕ για την αποχώρηση της Βρετανίας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει από χθες η Deutsche Welle σε δηλώσεις προς του βρετανούς βουλευτές η Τερέζα Μέι είπε πως σε περίπτωση παράτασης της ημερομηνίας του Brexit, «δεν θα είμαστε σε θέση να φύγουμε από την ΕΕ για μήνες ή ίσως και ποτέ».

Παράλληλα, τάχθηκε απολύτως κατά του ενδεχομένου να πάρει μέρος η Βρετανία στις ευρωεκλογές. «Είναι πολύ άσχημη ακόμα και η σκέψη ότι οι Βρετανοί θα κληθούν να ψηφίσουν για εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τρία χρόνια αφού ψήφισαν να φύγουν από την ΕΕ. Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρο δείγμα για τη συνολική αποτυχία του κοινοβουλευτικού έργου».

Συμφωνία έως τις 20 Μαρτίου, αλλιώς…

 

Την περασμένη Πέμπτη, όταν οι βρετανοί βουλευτές ψήφισαν «ναι» σε παράταση του Brexit, η κυβέρνηση είχε δώσει στο κοινοβούλιο διορία έως την 20η Μαρτίου, ώστε να έχει εγκριθεί μια συμφωνία για το Brexit.

Σε περίπτωση που συνέβαινε αυτό η πρωθυπουργός θα ζητούσε από την ΕΕ μία σύντομη τεχνική παράταση του Άρθρου 50, πιθανώς έως τις 30 Ιουνίου. Ειδάλλως, εάν δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν η παράταση θα ήταν μεγαλύτερης διάρκειας. Σε περίπτωση που συνέβαινε αυτό θα έπρεπε η Μεγάλη Βρετανία να συμμετάσχει στις εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας