Μυστήριο! Αναπάντητα ερωτηματικά! Μισό Moderna όσοι το επιλέξουν ως τρίτη δόση!

778
Μυστήριο! Αναπάντητα ερωτηματικά!

Διευκρινίσεις για τους πολίτες που θα επιλέξουν το εμβόλιο της Moderna για την «αναμνηστική» δόση, έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως εξήγησε σήμερα (15/11) o κ. Θεμιστοκλέους, όσοι πολίτες (18 και άνω) έχουν εμβολιαστεί με Pfizer, Moderna και AstraZeneca θα πρέπει να κάνουν την «αναμνηστική» δόση έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.

Η τρίτη δόση σε αυτές τις τρεις κατηγορίες των εμβολίων γίνεται με εμβόλια mRNA, δηλαδή Pfizer ή Moderna. Ειδικότερα, όμως, όσοι επιλέξουν το Moderna, θα λάβουν μισή δόση, σύμφωνα με όσα διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τα πορίσματα σχετικών κλινικών μελετών που έδειξαν πως πρόκειται για την ενδεδειγμένη δοσολογία. Με βάση τα στοιχεία αυτά, αντίστοιχη ήταν και η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Όσον αφορά στην πλατφόρμα για τα ραντεβού, μετά τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αυτή θα ανοίγει στους πεντέμισι μήνες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης, ενώ ο εμβολιασμός θα γίνεται μόλις συμπληρωθούν έξι μήνες.

Johnson & Johnson

Για αυτούς που έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πρέπει να γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους και θα μπορεί να γίνεται με τα εμβόλια Pfizer, Moderna (μισή δόση) ή το εμβόλιο Johnson & Johnson.

Όσον αφορά στους ανοσοκατεσταλμένους, η αναμνηστική δόση θα πρέπει να γίνεται έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Σημειώνεται ότι η επιλογή του AstraZeneca στην τρίτη δόση δεν υπάρχει και έτσι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με αυτό το σκεύασμα θα πρέπει να κάνουν διαφορετικό στην «αναμνηστική».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας